Încetarea ostilităților în Siria, o chestiune de zile sau încă un rateu diplomatic?

Tudor Despina | 22.02.2016

Încetarea ostilităților în Siria ar putea fi o chestiune de zile. Potrivit unor surse citate de Reuters, data de 27 Februarie e avută în vedere.

Pe aceeași temă

 

Cei de la Reuters citează două surse diplomatice occidentale care au spus că un draft al acordului ruso-american menționează data de 27 Februarie pentru încetarea ostilităților în Siria. Totuși, măsura va exclude militanții Statului Islamic și ai Frontului Nusra (având legături cu al-Qaeda).

 

Sursele citate de Reuters confirm un raport publicat de televiziunea Al Jazeera care înainta ziua de 26 Februarie pentru încetarea ostilităților.

 

  • Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus, Serghei Lavrov, au ajuns în weekendul trecut la „un acord provizoriu asupra modalităţilor unei încetări a ostilităţilor în Siria care ar putea începe în zilele următoare”.

 

Suntem mai aproape acum de o încetare a focului”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iordanian Nasser Judeh.

 

Kerry şi Lavrov, care au avut şi sâmbătă o discuţie telefonică pe acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obţinut recent la Munchen în cadrul Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG).

 

Cele 17 ţări membre ale acestui grup, între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, dar şi organizaţii precum Uniunea Europeană şi ONU au convenit la Munchen asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria, care teoretic ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie.

 

Acordul are în vedere asigurarea accesului umanitar rapid în orașele siriene aflate sub asediu pentru o lungă perioadă. Totuși, discuțiile nu au atins un numitor comun în privința încetării complete a focului sau a bombardamentelor lansate de aviația rusă, transmite Reuters.

 

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri marathon organizată în orașul german Munchen, la scurt timp după ce negocierile pentru pace susținute la Geneva de Națiunile Unite s-au gripat. Marile puteri, inclusiv Statele Unite, Rusia și alte state, și-au reafirmat determinarea pentru asigurarea unei tranziții politice atunci când condițiile de la sol vor fi îmbunătățite.

 

Totuși, secretarul american de Stat a recunoscut că, pentru moment, e vorba de un simplu acord pe hârtie. “Ceea ce vrem să vedem în următoarele câteva zile sunt acțiuni la sol, pe teren”, a spus John Kerry, adăugând că “fără o tranziție politică, nu e posibil să atingi pacea”.

 

Rusia, pe de altă parte, nu va înceta loviturile aeriene în Siria. Într-o conferință de presă, ministrul rus de Externe a punctat că încetarea ostilităților nu se aplică Statului Islamic și Frontului al Nusrah, organizație afiliată Al Qaeda. “Forțele noastre aeriene vor continua să lucreze împotriva acestor organizații”, a spus Serghei Lavrov.

 

Joi,  miniștrii Apărării din statele Alianței Nord-Atlantice au decis să crească sprijinul pe care NATO îl va da coaliției internaționale conduse de SUA în Siria și Irak împotriva Statului Islamic. E vorba despre avioane de supraveghere AWACS, a punctat Stoltenberg, subliniind că decizia va crește abilitatea coaliției de a “degrada și distruge gruparea teroristă Daesh, care e inamicul nostru comun”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22