Comisia Europeana: Legea darii in plata, un risc cu implicații asupra intregii economii

Iulian Popescu | 26.02.2016

Legea darii in plata, in forma sa actuala, reprezinta un risc sistemic pentru sectorul bancar și un risc major pentru macroeconomie, și poate avea un impact negativ asupra cererii interne, considera Comisia Europeană, în Raportul de tara pentru 2016.

Pe aceeași temă

 

"Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel, cum a fost aprobata initial de Parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene, citat de Ziare.com.

 

Documentul nu constituie pozitia oficiala a Comisiei si nu aduce atingere unei astfel de pozitii.

 

"Daca va fi adoptata din nou de catre Parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii", subliniaza raportul.

 

De asemenea, serviciile Comisiei apreciaza ca punerea in aplicare a legii privind clauzele abuzive din contractele de credit, in cazul in care nu este asigurata uniformizarea jurisprudentei instantelor, reprezinta un alt aspect vulnerabil."Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel, cum a fost aprobata initial de Parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene, citat de Ziare.com.

 

***

 

 

Proiectul de lege urmează să fie votat de plenul Senatului, săptămâna viitoare, după care  va pleca la Camera Deputaților.

 

Legea dării în plată, iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir cu ajutorul avocatului Gheorghe Piperea, în toamna anului trecut, a stârnit controverse aprinse.

 

Principalele bănci i-au cerut anul trecut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, iar acesta a retrimis-o la reexaminare în Palralemnt.

 

BNR a depus mai multe propuneri de modificare, dar ele au fost toate respinse săptămâna trecută.

 

Au fost luate în considerare doar unele dintre propunerile solicitate de preşedintele României, cum ar fi faptul ca de lege să beneficieze clar doar consumatorii, nu şi dezvoltatorii imobiliari.

 

Pentru a reduce riscul, băncile au început deja să mărească avansul la creditele ipotecare. Bancpost a majorat avansulla 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru cele în euro, în contextul în care legea dării în plată ar putea fi aprobată, după ce Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat o astfel de măsură. Un credit imobiliar sau ipotecar poate fi luat cu un avans de minim 33% pentru finanţările în lei şi de cel puţin 43% pentru cele în euro. Anterior, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22