Previziunile lui Friedman, fondatorul Stratfor: Vom avea parte de un razboi

Vlad Toma | 29.02.2016

George Friedman, fondatorul agentiei Stratfor, a declarat intr-un interviu recent ca omenirea trebuie sa se pregateasca de un razboi care va avea loc fie in Estul Europei, fie in Orientul Mijlociu sau in marile care inconjoara Japonia.

Pe aceeași temă

 

In interviul acordat publicatiei Business Insider, Friedman sustine ca in acest secol vom avea parte de un razboi, oferind drept argument istoria, dar si faptul ca anumite tari sunt in continua ascensiune, in timp ce altele sunt in declin, transmite ziare.com
 

"Am sa va ofer o statistica. Nu a existat niciodata un secol care sa nu fi avut un razboi sistematic - asta insemnand ca intregul sistem s-a cutremurat. De la 'Razboiul de Sapte ani' din Europa pana la razboaiele napoleoniene din secolul al 19-lea, la razboaiele mondiale, fiecare secol are cate unul. Doriti sa pariati ca acesta va fi singurul secol care nu are unul? Accept pariul!
 

Cand ai tari precum Germania, China si Rusia cu declinul sau, iar ele sunt inlocuite de altele, acela este momentul in care razboiul sistematic incepe. Atunci devine periculos pentru ca ele (tarile in curs de dezvoltare - n.red.) nu au atins inca un echilibru.

 

Germania s-a unit in 1871 si iadul s-a dezlantuit. Japonia a crescut la inceputul secolului '20 si apoi am avut un haos. Asa ca ne uitam la o schimbare sistematica. Fiti pregatiti de razboi!", a spus Friedman.



Friedman considera ca estul Europei, Orientul Mijlociu si zona maritima a Japoniei sunt spatiile in care conflictul este foarte probabil:

 

"Ei bine, tarile cu cea mai mare probabilitate de dezvoltare sunt Japonia, Turcia si Polonia. Asa ca as spune ca Estul Europei, Orientul Mijlociu si un razboi maritim al Japoniei, cu SUA bucurandu-se de placerile ei. Dar de fiecare data noile puteri aparute trebuie sa-si caute echilibrul.

 

Noile puteri se dezvolta, vechile puteri sunt in declin. Nu procesul in sine este periculos, ci pozitia in curs de dezvoltare este cea periculoasa", a completat Friedman.



Friedman a mentionat ca nu crede ca ipoteza unui razboi nuclear ar trebui luata in calcul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22