Ungaria vrea garduri la granița cu România, dar nu ar spune nu gazelor din Marea Neagră

Tudor Despina | 29.02.2016

E greu de explicat politica pe care Ungaria o duce în această perioadă față de România. În timp ce avertizează cu ridicarea de garduri la graniță, pe fondul crizei migrației, Budapesta ar vrea să beneficieze de resursele de gaze din Marea Neagră.

Pe aceeași temă

 

În acest sens, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că Budapesta este interesată de zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră, însă pentru a beneficia de acestea e nevoie de construcția unui interconnector pentru transportul gazelor din România în țara vecină.

 

Prezent la o reuniune a ambasadorilor Ungariei, organizată în capitala statului, șeful diplomației maghiare a spus că securitatea energetică are nevoie de o politică unitară, la nivel de Uniune Europeană, și nu trebuie să fie numai responsabilitatea țărilor din Europa Centrală și de Est, potrivit agenției MTI, citată de Agerpres.

 

În paralel, șeful său – premierul Viktor Orban – a ordonat astăzi miniștrilor Apărării și Afacerilor Interne să consolideze securitatea la granițele Ungariei, în contextual noilor fluxuri de migranți. Orban a cerut, de asemenea, construirea unei linii de apărare de-a lungul graniței cu România.

 

Trebuie să ne întărim liniile de apărare... Am trimis noi contingente militare la graniţe, am dispus starea de pregătire în judeţele Csongrad şi Bacs, am cerut ministrului apărării şi ministrului de interne să pregătească construcţia liniilor de apărare la graniţa româno-ungară”, a spus șeful Executivului de la Budapesta.

 

Dacă trebuie, ne vom apăra pe toată lungimea graniţelor, de la Slovenia la Ucraina. Îi vom învăţa pe cei de la Bruxelles, pe traficanţii de oameni şi pe migranţi că Ungaria este ţară suverană. Pe teritoriul ei se poate intra doar dacă se respectă legile noastre şi se supun oamenilor noştri în uniformă!”, a mai spus premierul.

 

Nu mai departe de acum câteva zile, șeful de cabinet al lui Orban declara pentru cotidianul american Wall Street Journal că Ungaria va demara construcția unui gard la frontiera cu România.

 

 El a subliniat faptul că migraţia va reîncepe cu siguranță, în urma încălzirii vremii şi riscă să pună presiune asupra graniţelor Ungariei. „Trebuie să ne pregătim pentru asta şi pentru construirea unui gard la graniţa cu România”, a spus oficialul citat.

 

In urmă cu două săptămâni, ministrul de externe al Ungariei declara la Bucureşti că ţara sa nu are în vedere construirea unui asemenea gard decât dacă nu va avea încotro, dacă refugiaţii îşi vor schimba ruta şi vor trece prin România cu intenţia de a ajunge în Ungaria. Budapesta a ridicat anul trecut garduri la granița cu Serbia și Croația, pentru a bloca intrarea refugiaților pe teritoriul său.

 

La începutul acestui an, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, spunea că există datele potrivit cărora în Marea Neagră ar putea fi un zăcământ major de gaze.

 

Oficialul a vorbit atunci despre un zăcământ de peste 100 de miliarde de metri cubi ce ar putea fi descoperit în Marea Neagră de un concern româno-american format din OMV Petrom și ExxonMobil. Cele două companii explorează o zonă de mare adâncime în apele teritoriale ale României din Marea Neagră, în cadrul unui parteneriat ce a fost demarat în 2008.

 

În 2012, cele două companii au anunțat descoperirea unui important zăcământ de gaze natural în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor furnizate de OMV, a fost reperată o acumulare de gaze naturale estimată undeva între 42 și 84 de miliarde de metri cubi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22