Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Corupția nu privește numai DNA
Rodica Topor - - - -
2016-03-01
Scrisori
0

Corupția nu privește numai DNA

 

Este îndeobște cunoscut și apreciat rolul DNA în combaterea corupției, considerându-se remarcabile rezultatele sale. Corupția e însă un fenomen complex, iar combaterea ei implică multipli factori, iar, după părerea mea, din această perspectivă suntem deficitari; nu s-a creat un curent potrivnic acestei plăgi.

O primă cauză se datorează labilității noastre morale. Nu facem o distincție netă între valori și nonvalori morale. Altfel, cum se explică îngăduința marelui public față de infractori, disponibilitatea acestuia de a cere ștergerea sancțiunilor în favoarea lor, în cazul unor merite sportive, de pildă, fără niciun fel de legătură cu infracțiunea?

Se pare că nici parlamentarii nu sesizează rolul nociv al infracțiunii care schimbă cu totul calitatea umană a colegului inculpat. Manifestările de solidaritate, dovezile de compasiune, de prietenie sunt dezamăgitoare, în legătură cu capacitățile acestora de a se delimita de corupție, nemaivorbind de combaterea ei. Aceștia ne reprezintă? Pe aceștia să-i urmăm ca modele? (...)

Pe scurt, cred că trebuie să se formeze un curent favorabil însușirii valorilor morale și, plecând de aici, să poată fi dezvăluită fața nocivă a corupției, combaterea ei căpătând o altă semnificație și amploare.

 

Rodica Topor

Februarie 2016

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
1262
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22