Iohannis, la Ierusalim: “Mulțumim Israelului pentru sprijinul acordat după Colectiv”

Tudor Despina | 07.03.2016

Siria, criza migrației, dar și tragedia de la Colectiv sau antisemitismul au fost subiectele puse pe agenda discuțiilor dintre președintele Iohannis și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Pe aceeași temă

 

După întrevederea cu președintele statului Israel, Reuven Rivlin, Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, și cu premierul Netanyahu. Președintele român face o vizită de cinci zile în Israel și Palestina, într-un moment în care sunt marcați 68 de ani de relații diplomatice neîntrerupte.

 

Președintele Iohannis s-a folosit de această ocazie pentru a mulțumi Israelului pentru ajutorul acordat în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv, în Noiembrie 2015.

 

Mai multe spitale din Israel s-au oferit atunci să preia răniți sau să trimită doctori şi multe persoane s-au implicat. Vă mulțumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate şi apreciem acest tip de implicare”, a spus Iohannis într-o declarație de presă comună cu Netanyahu.

 

Șeful statului român a cerut, de asemenea, un răspuns pe măsura revenirii în actualitate a antisemitismului. Începând de marți, 8 Martie, România preia președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

 

Consider că educația este un instrument esențial în lupta împotriva acestui fenomen, instrument menit să conducă la cunoaștere adecvată a realităților istorice care au generat acele acte abominabile”, a punctat șeful statului român. Tot marți, Iohannis va merge în vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului Yad Vashem. El a punctat faptul că Bucureștiul deține, începând din 2009, un monument dedicat victimelor Holocaustului, iar autoritățile române tratează cu fermitate orice forme de antisemitism sau de negare a Holocaustului.

 

Iohannis a ținut, împreună cu șeful Executivului israelian, să se adreseze și asupra principalelor teme din actualitatea internațională. România susține o soluție politică pentru războiul din Siria, a subliniat președintele:

 

“Vom discuta, desigur, și despre cele mai noi evoluții din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a ţării noastre. România susține „soluţia celor două state” și, foarte important, o soluționare paşnică”, potrivit transcriptului prezentat de Administrația Prezidențială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22