Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPătați, dar latră
2016-03-08
1
Definiția glumeață a câinilor de rasă dalmațiană se potrivește multor personaje din vastul vodevil politico-mediatic românesc.

 

Neverosimilă într-o lume echilibrată, unde per­sistă repere morale, ieșirea publică a unor in­di­vizi pătați, uneori gata condamnați în jus­tiție sau deja încarcerați, a devenit banalitate la noi. Tonul l-a dat mediul politic viciat. Cel mai con­clu­dent exemplu este cel al eu­ro­parlamentarului Adrian Se­verin, fost ministru de Ex­terne, recent condamnat la trei ani și trei luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. Alți doi parlamentari europeni de­pistați în aceeași afacere, unul sloven și altul austriac, au demisionat de în­da­tă. Românul, nu. Acasă, el este vice­pre­șe­din­tele Institutului „Ovidiu Șincai“ și dă lecții am­basadorului american acuzând SUA că a ins­ti­tuit un „stat polițienesc“ pe plaiurile mio­ri­ti­ce. Nu trece zi ca tata Felix-Voiculescu să nu răcnească din pușcărie la instituțiile statului sau la cine poftește, cum făcea, de altfel, și con­damnatul Adrian Năstase pe vremea de­ten­ției. Gigi Becali, întors din temniță pe tro­nul său aurit, este mai vocal decât înainte și excesiv de prezent pe ecranele TV. Este o nai­vitate să invoci nerușinarea, din moment ce societatea nu-i sancționează, instituțiile sunt anemice, iar indignarea n-a scos încă în piața publică mii de oameni împotriva mânăriei ca­re îi scapă de pușcărie mai devreme pe in­frac­torii „de lux“ pe baza unei fraude evidente.

 

Similitudinea jocului politic cu cel mediatic, complicitățile profitabile ex­plică de ce mass-media ac­ceptă să dea vizibilitate unor inși care intoxică suplimentar spațiul public, deghizați în profeți, analiști, comentatori sau chiar în candidați, după ce au eludat penitența. Ase­mănările merg mai departe: jurnaliști dovediți ca infractori sau decredibilizați după ce au încălcat nu doar normele deontologice, ci au la activ fapte de domeniul penalului, stau bi­ne mersi pe canapeaua confortabilă a „pă­re­riștilor“ de seară pe la televiziuni sau muș­tru­luiesc nația online. Discuția despre misterioșii agenți acoperiți din presă, dintre care doar doi au mărturisit, e prea lungă ca să fie con­sumată aici. Tontoroiul politic jucat de câțiva falși jurnaliști e pe bani: Bogdan Chirieac, be­neficiarul unor grase contracte cu STS în timp ce făcea și pe jurnalistul, poreclit de Cristian Sima „delivery boy“ pentru valizele cu bani sus­pecți, n-a dispărut, deși, teoretic, breasla l-a exclus. Dan Diaconescu, fondatorul te­le­vi­ziunii-tomberon OTV, maestru al șantajului de presă, a dăruit comunității jurnalistice ne­pre­țuite învățături din pușcărie, publicând vreo patru opere științifice, ca Televiziunea. Me­nire socială, dezvoltare știintifică și co­munitară sau Tehnici științifice de realizare a interviului modern. Și jurnalistul craiovean Cons­tantin Tibi Pătru, condamnat pentru înșe­lăciune, spălare de bani ș.a., vine cu cinci ope­re, dintre care Evoluție tehnologică și invo­lu­ție deontologică în televiziune impresionează în mod special prin subiectul etic.

 

Antena 3, caz-școală al manipulării și pro­pa­gandei postdecembriste, duce de nas un pu­blic captiv, utilizând șabloane justițiare, sta­tu­tul de jurnalist și libertatea presei - referința ab­solută a nonjurnaliștilor Gâdea, Ursu, Grecu, Tudor, Badea, Stancu - pentru a servi in­te­re­se patronale de natură infracțională. „Pentru a-i ține în șah pe politicienii recalcitranți și pen­tru a-i mulțumi pe cei prieteni, con­du­cerea pos­tului de te­le­vi­ziu­ne plătește analiști, co­men­tatori, dar și jur­naliști“, scria Sabina Fati în re­vis­ta 22. Șantajul, atacul, presiunea, ma­ni­pu­la­rea, linșajul în direct sunt ins­tru­men­tele lor de tortură. Uzurparea statutului presei se face pe căi diverse, de la campaniile de de­nigrare du­se în emisiuni la chemări în stradă pentru cau­ze false, afilieri mânărite și premii cumpărate, până la înscenări perverse care țintesc buna-credință a unor foruri europene apărătoare ale libertății de exprimare. Ultima șarlatanie pu­să la cale de anteniști (iar asta e o știre) e o dezbatere la Bruxelles, la Par­lamentul Eu­ro­pean, pe tema libertății presei în 15 martie, unde vor avea ocazia să se dea victime, pros­tind lumea.

 

Update. Stelian Negrea citează pe Voxpublica din articolul meu de săptămâna trecută, într-o încercare jalnică de autovictimizare, in­si­nu­ând că a fost supus unui linșaj mediatic. Să nu mă citeze. Cazul său nu are nicio legătură cu cele scrise de mine, ci cu faptele pentru care Aso­ciația Ziariștilor Independenți, secția ro­mâ­nească a AEJ, l-a exclus (totuși, se prezintă în con­tinuare pe Facebook ca membru AEJ) și a depus plângere penală. E simplu: și-a băgat în buzunar în mod cinic, prin firma Gershwin Media SRL, o sumă frumușică, între 12.000 și 15.000 de euro, apoi s-a dat la fund cu car­dul organizației, ștampila și documentele fis­ca­le. Justiția va face socotelile corecte. Iar acum, printr-un abuz de statut, uzând de vizi­bi­li­ta­tea pe care jurnaliștii o au, aruncă praf în ochi cu un contract de comision a cărui clauză de con­fidențialitate o încalcă și îi amenință cu jus­tiția pe cei care au publicat comunicatul AZIR. Organizația a făcut un exercițiu corect de igienizare a breslei și de avertizare publică. A atras atenția că prin presă mișună „dal­mațieni“. Cum spuneam, pătați, dar...

TAGS : patati corupti nastase adrian severin presa penali chirieac diaconescu stelian negrea
Comentarii
Liviu din Timisoara 2016-03-11
Banul. Stimata doamna, el face si desface. Astia despre care vorbiti au furat suficient de mult incat sa poata plati televiziunilor si celor chemati acolo. Apoi, vine scenariul si regia. Toti, platiti bine. Niste justificari. Niste principii drept ambalaj. Macar Sorin Ovidiu Vantu spunea ...prindeti-ma daca puteti ; Udrea ne vorbea frumos si ne fura gros ...nu singura, fireste. Deci, toti astia au bani multi si-si platesc oamenii.Alt tip de argumente sunt valabile doar pentru naivii ca noi, praf in ochi. " La inceput a fost cuvantul " - bine au spus-o si magistral aplicata: toata propaganda si manipularea mediatica.
Total 1 comments.
Recomandari
4861
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22