Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFJustiția sovietică a lui Putin. Cazul Șavcenko
2016-03-10
8
Rusia e un regim totalitar, a spus Nadia Șavcenko, înainte de a urca pe banca acuzării și a ridica degetul mijlociu în fața tribunalului.

 

Pilot pe elicopter în armata Ucrainei, Nadia Șavcenko a fost capturată de rebeli, în 2014, în timpul conflictului separatist din estul țării și predată autorităților ruse. De atunci, femeia de 34 de ani se află în centrul unui proces pe care l-a denumit drept o farsă. Procuratura rusă susține că, în Iunie 2014, în timpul conflictului armat între forțele guvernamentale și separatiști, Șavcenko a contribuit la un foc de artilerie în regiunea Lugansk în urma căruia doi jurnaliști ruși au murit. Nu e clar cum a fost dus pilotul ucrainean peste graniță în Federație, dar e clar că Nadia nu recunoaște acuzațiile. Miercuri a avut loc ultima etapă a procesului, ocazie cu care ucraineanca a putut fi văzută într-o condiție fizică bună, dat fiind că se află în greva foamei și a setei.

 

Occidentul a condamnat procesul ca pe o persecuție a statului rus împotriva unui cetățean ucrainean. Într-o declarație emisă în 7 Martie, Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a Nadiei. Menținerea ei în detenție ar însemna o încălcare a acordului de încetare a focului de la Minsk, în care e stipulat angajamentul eliberării tuturor ostaticilor cu legături în conflictul separatist din estul Ucrainei. Cazul a primit atenție și în Statele Unite, unde influentul cotidian Wall Street Journal scrie că acordul Minsk se dovedește a fi doar un “intrument prin care Vestul leagă mâinile Kievului, în timp ce Moscova continuă să violeze suveranitatea ucraineană[1]. În replică, Rusia a spus că era pregătită să permită accesul doctorilor ucraineni pentru a o consulta pe Nadia, dar din cauza comportamentului ei din timpul audierilor judiciare, acest lucru nu mai e posibil. Ucraineanca “se simte normal, face exerciții și se află sub supravegherea constantă a doctorilor ruși”, a transmis ministerul rus de Externe[2]. Doar că refuză orice tip de mâncare sau de lichid. Bruxellesul a subliniat, de asemenea, că Rusia are responsabilitatea pentru sănătatea și drepturile tuturor persoanelor aflate în detenție pe teritoriul său. Dar știm bine cât de mult mai cântăresc drepturile omului în Federație.

 

 
Savchenko Gives Court Defiant Gesture In Final Statement

In her final statement to the court Ukrainian pilot Nadia Savchenko said the Russian people would rise up to protest against President Vladimir Putin.

Posted by RFE/RL on Wednesday, March 9, 2016

 

Acum, la încheierea procesului descris drept o mascaradă de către Ucraina și Occident, Nadia Șavcenko a ținut să facă o declarație finală. “Asta e declarația mea finală pentru voi”, a spus ucraineanca, după ce s-a urcat pe banca acuzării, înconjurată cu geamuri de sticlă, și a ridicat degetul mijlociu în fața tribunalului. În cadrul audierilor din 3 Martie, Nadia avea pregătită o declarație, însă nu a mai apucat să o spună, procesul fiind amânat pentru data de 9 Martie. Dar chiar și așa, textul pregătit de ea a ajuns în spațiul public: “Cum poate cineva să vorbească despre un proces corect? În Rusia nu există procese sau investigații, există doar farse jucate de marionetele Kremlinului. (...) Rusia mă va trimite înapoi în Ucraina în orice caz, moartă sau vie!”, erau cuvintele pe care ucraineanca voia să le spună în fața tribunalului rus, dar nu a mai apucat[3].

 

Cazul confirmă ceea ce Federația Rusă a luat drept titlu de glorie în ultimii ani: Moscova nu are nicio tangență cu valorile occidentale și nu se poate raporta la spațiul euro-atlantic decât de pe o poziție opusă. Guy Verhofstadt, șeful liberalilor și democraților din Parlamentul European, a condamnat răpirea și judecarea ilegală a Nadiei Șavcenko, numind un proces desfășurat într-un veritabil stil sovietic. Nici Jeffrey Gedmin nu a avut cuvinte mai moderate: “Sistemul judiciar al lui Putin e inspirat din istoria sovietică. Anul trecut, un tribunal rusesc a condamnat un director de film din Crimeea cu simpatii față de Ucraina la 20 de ani de detenție, procedurile judiciare fiind descrise de Amnesty International drept <evocatoare pentru procesele-spectacol din vremurile sovietice>”, arată analistul de la Atlantic Council[4]. Occidentul, mai arată Nadia în declarația citată, “ar trebui să-și amintească de acel timp când Europa a fost tolerantă față de Hitler și America nu era destul de decisă, iar asta a dus la cel de-al Doilea Război Mondial. Putin e un tiran cu ambiții imperialiste și un complex Napoleon-Hitler. Ursul rusesc nu înțelege limbajul uman, el înțelege numai limbajul forței”. Un verdict în acest caz e așteptat în jurul datei de 21-22 Martie. Nadia Șavcenko poate primi până la 25 de ani de închisoare.

 

[1] http://www.wsj.com/articles/putin-ukrainian-hostage-1457483530

[2] http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-russia-savchenko-idUSKCN0WB1DB

[3] http://www.rferl.org/content/ukraine-savchenko-trial-letter-russia/27589461.html

[4] http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/what-nadiya-savchenko-s-example-can-teach-the-west

TAGS : rusia ucraina nadia savcenko separatism proces sovietic
Comentarii
Toma 2016-03-10
Unde e domnul acela comentator care combate, să ne explice ca justiția din Rusia e cea mai democrată din lume. Ca și constituția din 1936 a lui Stalin de altfel.
Ioana 2016-03-12
Nu cred ca e vorbă ce Homo sovieticus aici. E un caz banal de postac plătit, adică de propagandist.
profesoru 2016-03-11
Păi atunci să-ţi mai dau un motiv să te bucuri:
Savcenko bănuieşte şi ea că va fi eliberată printr-un schimb de prizonieri. Prin circul pe care îl face la proces pune bazele unei viitoare cariere politice, probabil într-un partid ultranaţionalist ucrainean. Cam la fel cum învăţătoarea Cristiana Anghel, grevista foamei, a ajuns senatoare.
Iar mass-media occidentale pun umărul la clădirea acestei cariere politice, construind mitul martirei Savcenko. Bleah!
Emil 2016-03-11
Ma bucur ca astfel de comentarii precum cel al "Profesoru" apar aici, pentru cas sunt un caz scoala de ceeace Zinoviev a numit "Homo Sovieticus".....
profesoru 2016-03-10
Stai calm. De unde stii tu că a fost răpit din Estonia? Asta e varianta estonilor. Nu înseamnă că e şi adevărată. Din ce spun ei, ofiţerul era singur în misiune într-o pădure de la graniţă, de unde a fost răpit de ruşi. Bine că nu l-au răpit extratereştrii :)
Important e că un schimb similar va avea probabil loc şi în privinţa lui Şavcenko. Aşa că n-are rost să ne agităm.
Emil 2016-03-10
Domnu' profesoru, ofiterul eston fusese rapit, in cea mai clasica manevra terorista bolsevica, de pe teritoriul ESTONIEI. Foarte bine ca l-ati adus in discutie, cazul este similar cu cel al Nadiei Savcenko. Rapit de pe teritoriul prorpiei tari, dus in rusia, condamnat repede la nu stiu cati ani de inchisoare, ca sa fie folosit apoi ca moneda de schimb. Asta este TERORISM DE STAT.
profesoru 2016-03-10
Presupun ca la mine te referi. Asa ca o sa scriu totusi o postare la cererea fanilor :)
Si Rusia, si Ucraina au sisteme de justitie de doi lei. Problemele si le rezolva altfel:
Porosenko tocmai a propus un schimb de prizonieri cu Rusia pentru eliberarea lui Savcenko. Negocierile vor incepe probabil dupa 21 martie, cand va fi dat verdictul.
Un schimb similar a avut loc anul trecut intre Rusia si Estonia. Ofiterul eston Eston Kohver a fost condamnat in august in Rusia la 15 ani inchisoare, si a fost eliberat in septembrie.
Mass-media occidentale au facut si atunci acelasi circ ca si acum.
Emil 2016-03-10
Terorism de stat. Ce sa ne mai invartim in jurul cuvintelor....
Total 8 comments.
Recomandari
2472
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22