Tobă, Curaj, Pricopie, Dîncu, Mihalache - membri cu probleme ai Academiei lui Oprea

Tudor Despina | 14.03.2016

Mai mulți membri ai Academiei de Științe ale Securității Naționale nu respectă criteriile de admitere în această instituție urmărită de controverse.

Pe aceeași temă

 

“Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) se comportă ca o societate secretă”, scrie Emilia Șercan într-o anchetă publicată în Press One. Instituție finanțată de statul român, ASSN continuă să fie opacă în relațiile publice. Componența Academiei nu este clar cunoscută, iar sursa citată scrie că a identificat 32 de membri. Deși lista completă e mai mare.

 

Potrivit informațiilor prezentate, mai mulți membri ai Academiei nu respectă criteriile legii pentru admitere.

 

Cel puțin nouă membri nu au, potrivit parcursului lor profesional, nicio legătură cu științele militare și nu sunt, așa cum cere legea, "personalități de o deosebită valoare științifică și profesională din domeniile cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională".

 

Cei nouă academicieni care nu respectă criteriile legii sunt: Remus Pricopie, care e chiar președintele ASSN, Vasile Dîncu, vicepremier, Adrian Curaj, ministru al Educației, Petre Tobă, ministru de Interne, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, și Ion Neagu, avocat. Președintele ASSN la data validării celor nouă ca membri era George Maior”, scrie Emilia Șercan în Press One.

 

Fondată în 2012 la inițiativa câtorva parlamentari (Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu, Eugen Bădălan și Eugen Nicolicea), instituția avea denumirea inițială de Academia de Științe Militare. Însă, recentele scandaluri în care a fost atras fostul vicepremier Gabriel Oprea au adus instituția, cunoscută și sub denumirea de “Academia lui Oprea”, în atenția publică, deși se încearcă păstrarea unui profil scăzut.

 

Citește integral pe Press One.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22