Iulian Vlad, fost șef al Securității, și-a turnat tatăl: Partidul m-a crescut de la 14 ani

Tudor Despina | 21.03.2016

Fostul șef al Securității, Iulian Vlad, și-a turnat tatăl la comuniști.

Pe aceeași temă

 

Cel puțin asta reiese dintr-un referat al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitor (UTM), arată News.ro. La vârsta de 18 ani, Iulian Vlad a dat mai multe rapoarte către Partidul Comunist, documente în care a explicat cum a încercat să-și determine tatăl să taie legăturile cu biserica.

 

În rândurile scrise atunci, viitorul șef al infamei poliții politice comuniste afirma că legăturile cu tatăl său sunt firave, dat fiind că Iulian Vlad a fost crescut și educat de partid de la vârsta de 14 ani.

 

Iulian Vlad explica pentru comuniști cum se raportează el la tatăl său care, având legături cu biserica, putea reprezenta un obstacol în calea viitorului șef al Securității spre vârfurile nomenclaturii:

 

"În general poziţia mea faţă de toate aceste probleme este foarte clară. Eu aşa cum am spus în mai multe rânduri am avut discuţii cu el pe chestia bisericii şi pe faptul că nu a primit munca ce i se propusese de judeţeana Frontul Plugarilor. Dealtfel, nici el dacă a mers la biserica şi dacă a continuat să mai fie cântăreţ nu a fost legat de biserică propriu zis, ci de banii pe care-i primea de la biserică. (...) Dealtfel şi el acum se căeşte de tot ce a făcut şi acum caută să muncească să-şi lichideze lipsurile trecutului - Eu defapt i-am spus că va trebui să muncească mult, foarte mult, să dovedească astfel partidului prin muncă, devotamentul său faţă de cauza clasei muncitoare", scria Iulia Vlad în notele trimise partidului.

 

CITESTE ȘI: 22 decembrie 1989: ziua în care Securitatea a ars dosare

 

Pentru ca, într-o notă suplimentară, să explice de ce credea că a fost exclus tatăl său din partid:

 

"Faptul că a refuzat să meargă într-o muncă la judeţeană se dovedeşte tocmai prin aceea că el sub niciun motiv nu a vrut să se despartă de biserica şi de casă. Părerea mea este însă că acesta ar constitui argumentul cel mai întemeiat, motivul mai de bază. Scoaterea sa din rândurile partidului a constituit atât pentru mine, pentru mama mea şi chiar pentru el o problema atâta de grea încât cu greu poate să fi descrisă.(...) Poziţia mea faţă de această problema nu este poziţia unui fiu, ci poziţia unui membru al Partidului. Acest lucru i-l am arătat, îl mai arăt şi-l voi dovedi partidului, acelui care m-a crescut şi m-a educat începând de la vârstă de 14 ani", a continuat cel care avea să preia conducerea Securității.

 

Mai mult, CC al UTM scria despre Vlad că a contribuit la campania de expropriere și de naționalizare.

 

În perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învăţământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul Şcolii Militare de Ofiţeri. A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcţiile de ministru secretar de stat şi şef al Departamentului Securităţii Statului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22