Un tribunal rus o condamnă pe Nadia Șavcenko la 22 de ani de închisoare

Tudor Despina | 22.03.2016

Un tribunal rus a condamnat-o, marți, pe Nadia Șavcenko – pilot în armata Ucrainei – la 22 de ani de închisoare, transmit agențiile de știri.

Pe aceeași temă

 

22 de ani, atât au decis judecătorii ruși să î idea Nadiei Șavcenko, marți, la capătul unui proces descris de Occident drept o farsă, transmit agențiile Reuters, DPA și TASS.

 

Șavcenko a fost găsită vinovată de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși, în timpul conflictului separatist din estul Ucrainei. Nadia susține că e nevinovată și a respins categoric toate acuzațiile aduse de procurorii ruși. Avocații ucrainenei spun că au avut dovezi care arată că Șavcenko nu avea nicio legătură cu incidentul respectiv.

 

Potrivit Reuters, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a spus că țara sa nu va recunoaște verdictul. Liderul de la Kiev a caracterizat tribunalul rus ca fiind o glumă și i-a cerut lui Vladimir Putin să o trimită pe Șavcenko înapoi în țară. Mai mult, Poroșenko i-a propus lui Putin un schimb de prizonieri: Nadia contra doi soldați ruși capturați în timpul conflictului separatist pentru “participarea lor la agresiunea armată împotriva Ucrainei”.

 

CITESTE ȘI: Justiția sovietică a lui Putin. Cazul Șavcenko

 

În vârstă de 34 de ani, Nadia Șavcenko a devenit un erou național în Ucraina, dar mulți în Rusia o percept drept o naționalistă cu mâinile pătate de sânge civil. E de așteptat ca sentința să atragă noi proteste din partea Occidentului. UE și SUA au condamnat procesul Șavcenko drept un proces motivat politic și au cerut în repetate rânduri eliberarea pilotului ucrainean. De doi ani de zile se află Nadia în Rusia, după ce a fost capturată de rebelii separatiști și predată Moscovei în 2014, iar în tot acest timp ea a fost aleasă ca membru în Parlamentul de la Kiev. Nadia a tratat procesul cu sfidare. La ultimul termen al procesului, ucraineana a arătat degetul mijlociu judecătorilor ruși.

 

Într-o reacție rapidă, Human Rights Watch a criticat decizia justiției ruse: “Simplu spus, Nadia Șavcenko nu a avut parte de un proces corect, prin urmare condamnarea ei nu e fondată”, a spus directorul HRW pentru Europa și Asia Centrală, Hugh Williamson. “E nevoie de justiție pentru moartea celor doi jurnaliști ruși, dar justiția nu va fi făcută printr-un proces necinstit și intens politizat”, a adăugat el.

 

Marți, Șavcenko a putut fi văzută în boxa acuzaților cântând cântece populare ucrainene. În tot acest timp, judecătorii ruși citeau sentința de 22 de ani într-o închisoare rusă, potrivit DPA. Mai bine de două zile pline de proceduri judiciare (14 ore) a durat citirea întregului verdict din acest caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22