Turcia spune că l-a deportat pe unul dintre atacatorii din Belgia, dar a fost eliberat

Tudor Despina | 24.03.2016

Turcia susține că unul dintre atacatorii din Bruxelles a fost deportat de Ankara, în 2015, dar Belgia a ignorat avertismentele repetate asupra potențialului pericol reprezentat de militant.

Pe aceeași temă

 

Informația a fost prezentată de președintele turc Recep Erdogan, miercuri. El a refuzat să dea numele individului, dar ulterior Administrația Prezidențială de la Ankara l-a identificat pe cel pus în discuție ca fiind Ibrahim el-Bakraoui, adică unul dintre cei doi frați el-Bakraoui care au fost numiți responsabili de atacurile din aeroportul și rețeaua de metrou din Bruxelles, acum două zile.

 

Anterior, autoritățile belgiene au spus că nu pot reține o persoană fără dovada clară a unei crime, cum ar fi implicarea directă în conflictul din Siria. De altfel, tot în 2015, Turcia l-a deportat în Belgia și pe Ibrahim Abdeslam, nimeni altul decât fratele lui Salah Abdeslam, cel arestat la finalul săptămânii trecute, responsabil cu atacurile din Paris, în Noiembrie 2015. Ibrahim s-a aruncat în aer într-o cafenea pariziană, în atentatele de anul trecut.

 

Ibrahim el-Bakraoui, a spus Erdogan, a fost reținut în provincia turcă Gaziantep, în sudul țării, aproape de granița cu Siria. Ulterior, el a fost deportat în Olanda, iar de acolo a fost pasat Belgiei. Care l-a eliberat. ”Am raportat deportarea către ambasada Belgiei în Ankara în 14 Iulie 2015, dar (Ibrahim) a fost eliberat ulterior. Belgia a ignorant avertismentele noastre asupra pericolului reprezentat de acel militant”, a precizat Erdogan, citat de Reuters. Eliberarea sa de către autoritățile belgiene ar fi fost motivată de “lipsa unor legături cu terorismul”.

 

Atacurile teroriste din Bruxelles, din 22 Martie, au lăsat în urmă peste 30 de morți și mai bine de 200 de răniți, însă procurorul general al Belgiei a subliniat că bilanțul e provizoriu și are toate șansele să crească în zilele următoare. Au fost două serii de explozii: una la aerportul din Bruxelles și alta în rețeaua de metrou a orașului. Frații el-Bakraoui au fost identificați drept responsabili. Ei s-au aruncat în aer, dar un al treilea suspect a scăpat și e în continuare liber.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22