The Guardian: Casa Regală britanică, dispusă la o criză politică pentru combaterea BREXIT

Tudor Despina | 01.04.2016

Dezbaterea privind ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană e pe cale să cunoască o turnură interesantă. Un nou factor se implică în campania Brexit, e vorba despre Casa Regală britanică.

Pe aceeași temă

 

Cei de la The Guardian citează surse apropiate Casei Regale a Marii Britanii și scriu că familia regală ia serios în calcul să intervină în dezbaterea privind referendumul asupra poziției Regatului Unit în raport cu Uniunea Europeană. Casa Regală e pregătită chiar să provoace o potențială criză constituțională pentru a-și manifesta profunda nemulțumire față de o parte a presei britanice și a unor înalți politicieni din Regat.

 

Casa Regală britanică se poziționează clar pentru rămânerea Londrei în UE, arată sursa citată. Iar pentru a-și exprima punctul de vedere, familia regală e pregătită să combată tabăra pro-Brexit. Sursele citate de cotidianul britanic indică o nemulțumire mai ales față de publicația tabloidă The Sun care a lansat zvonul că Regina ar sprijini Brexitul. Ceea ce nu e cazul. Prințul William și-a manifestat indignarea față de campania de presă a Daily Mail care, alături de Sun și The Telegraph, reprezintă avangarda mediatică pro-Brexit.

 

Mai mult, sursele apropiate anturajului Casei Regale britanice au subliniat că familia regală suspectează o conspirație între cele trei publicații pro-Brexit și anumiți politicieni care susțin ieșirea Londrei din Uniune. În speță, e vorba despre Michael Gove și primarul Londrei, Boris Johnson, despre care Casa Regală a avut cuvinte foarte dure. În ce-l privește pe Gove, familia regală “nu îl suportă”, cât despre Johnson, “e un maniac ciclist care nu a reușit decât să facă dificil traficul în Londra”. Mai este și ultra-naționalistul Nigel Farage, despre care Casa Regală are o părere proastă.

 

Mai mult, Casa Regală britanică se pare că a decis să intervină în dezbaterea națională și pe fondul unei dezamăgiri față de premierul David Cameron. “Nu putem lăsa situația pe mâna lui Cameron. Uite ce s-a întâmplat la referendumul privind independența Scoției. A fost atât de strâns”, a declarat o sursă din anturajul Casei Regale britanice pentru The Guardian.

 

Potrivit sursei citate, experții consultați în această speță de Casa Regală au punctat că anunțul privind susținerea rămânerii Londrei în UE trebuie făcut de o figură cu întredere europeană implacabilă, o afinitate solidă pentru continent și un caracter puternic. Se pare că familia regală britanică înclină spre Prințul Philip pentru a vorbi public. În ce privește temporizarea momentului, se pare că familia regală a ales data de 10 Iunie pentru a face anunțul privind susținerea rămânerii Regatului Unit în interiorul UE, cu două săptămâni înaintea referendumului din 23 Iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22