Președintele Obama și noua sa politică latino-americană

Cu siguranță, moștenirea președintelui Barack Obama în ceea ce privește relațiile cu America Latină va rămâne în manualele de istorie și deja alterează maniera în care sunt înțelese relațiile dintre Cuba și Statele Unite ale Americii. Între 20 și 22 martie, Obama s-a aflat la Havana, fiind însoțit de familia sa în prima vizită a unui președinte al SUA în Cuba după 88 de ani. Vizita sa latino-americană a continuat în Argentina, unde data aleasă a divizat țara, pentru că este data aniversării loviturii de stat din 1976.

Caterina Preda 05.04.2016

De același autor

 

În urmă cu peste un an, pe 17 decembrie 2014, Barack Obama și Raul Castro sur­prindeau mapamondul anunțând reluarea relațiilor dintre cele două state după ju­mă­ta­te de secol. Ce a urmat a fost o serie de pași de ambele părți, inclusiv reluarea re­lațiilor diplomatice, în 20 iulie 2015, și re­deschiderea ambasadelor de la Havana și, respectiv, Washington. Embargoul decla­rat de SUA în 1961 nu a fost anulat încă de Congresul SUA, căci Partidul Republican se opune acestei decizii. Acuzat de toate ne­ajunsurile de către regimul de la Ha­va­na, menținerea acestuia ca element defi­ni­toriu al politicii nord-americane este cri­ti­cată de președintele Obama, dar mo­men­tan acesta nu poate fi eliminat pentru a de­finitiva reluarea relațiilor dintre cele do­uă state.

 

Vizita la Havana a președintelui Obama

 

În vizita sa la Havana, președintele Barack Obama s-a întâlnit cu președintele Raul Castro, dar nu și cu fostul președinte Fidel Castro, care a preferat să organizeze o re­u­niune, cu doar două zile înaintea sosirii lui Obama, cu președintele Venezuelei, Ni­colás Maduro. Lunea trecută, pe 28 mar­tie, Fidel Castro publica și un editorial în ca­re afirmă că Cuba nu are nevoie de Oba­ma și acesta ar trebui să se ocupe de alte probleme decât cele cubaneze.

 

Vizita lui Obama a fost precedată de ares­tări ale opozanților politici precum Damas de Blanco sau Doamnele în Alb, care pro­testează pașnic împotriva regimului Cas­tro. Președintele Obama s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai societății civile cu­baneze, printre care s-a aflat și lidera mișcării pacifiste Doamnele în Alb, Berta Soler. În Cuba ar mai fi între 27 și 70 de deţinuţi politici, conform unor organizații precum Freedom House.

 

De altfel, la întâlnirea de luni, 21 martie, cei doi președinți au preluat întrebări de la jurnaliști, printre care și o întrebare de la un ziarist cubano-american pentru Raul Castro despre deţinuţii politici și motivele pentru neeliberarea acestora. După ce în­tâi n-a vrut să răspundă, Raul Castro a spus că așteaptă lista cu deţinuţii dacă aceas­ta există și că nici în SUA nu sunt res­pectate drepturile omului, invocând și dreptul la sănătate gratuită, care nu există în nord.

 

Obama s-a adresat direct poporului cu­banez, subliniind că gestul său este menit să sfârșească Războiul Rece și elementele comune care îi aduc împreună și, în ace­lași timp, a lăudat elemente ale sistemului cubanez, precum sistemul de educație și ega­litatea de șanse, presărându-și dis­cur­sul cu expresii în spaniolă. În același timp, le-a sugerat cubanezilor ce ar trebui să se schimbe: cubanezii ar trebui să poată fi angajați direct, ar trebui să aibă acces la Internet, ar trebui să existe libertate de ex­presie, alegeri libere, respectarea drep­tu­ri­lor omului, care sunt universale. „Nu ne vom impune sistemul nostru economic, orice schimbare va veni de la poporul cu­banez“, a declarat președintele Obama.

 

Pe lângă întâlnirile oficiale, Obama a în­cer­cat și să accentueze diplomația culturală și a asistat împreună cu Raul Castro la un meci de baseball. El s-a adresat înaintea sosirii la Havana cubanezilor și prin in­ter­mediul unei emisiuni umoristice, Vivir del cuento, a actorului Luis Silva care-l in­terpretează pe Panfilo. Obama a apărut în emisiune vorbind cu Panfilo la telefon și întrebându-l Que bolá? (Cum merge?) și de­clarând că poporul cubanez și cel ame­rican sunt prietene.

 

După vizita președintelui Obama, vineri, 25 martie, la Havana s-a auzit muzica ce­lor de la Rolling Stones, aflați într-un tur­neu american. Aceștia au decis de fapt să ofere un concert gratuit cubanezilor, plă­tit se pare de o fundație obscură, Fun­da­shon Bon Intenshon (o fundație filan­tro­pică deținută de Gregory Elias) cu sediul în Curaçao, conform ziarului El Confi­den­cial. Cele două evenimente s-au potrivit pentru a oferi o nouă perspectivă asupra relațiilor dintre SUA și Cuba.

 

Limitata liberalizare raulistă

 

Actualul președinte Raul Castro a preluat mandatul de la fratele său Fidel în iulie 2006, acum aproape 10 ani, fiind ales în 2008 (și reales în 2013) și urmând să-și încheie cel de-al doilea mandat în 2018. Peste mai puțin de doi ani, Cuba se pre­gă­tește deci să fie guvernată pentru prima da­tă din 1959 de altcineva decât de un mem­bru al familiei Castro. Cel mai pro­babil, cel ales va fi actualul vicepreședinte Miguel Díaz Canel, născut în 1959, anul revoluției castriste.

 

În acești 10 ani de când se află la putere, Raul Castro a permis o uşoară liberalizare a regimului, dar doar în termeni eco­no­mici, și aceștia timizi, foarte înceți. Cu­ba­nezii pot acum să circule liber dacă au re­surse economice, căci costă atât viza, cât și călătoria în sine și nu foarte mulți își per­mit. Teoretic, cubanezii au și acces mai amplu la informație și prin introducerea unor puncte de acces Wi-Fi în Havana, dar în practică accesul la Internet rămâne restricționat prin costul prohibitiv. Liber­tatea de expresie este încă extrem de li­mi­ta­tă cu apariția unei platforme online 14ymedio, care permite unor ziariști și bloggeri, printre care Yoani Sánchez, să scrie și altfel decât urmând linia oficială.

 

Disidenții și jurnaliștii care susțin ex­pri­marea liberă vorbesc despre o diversă abor­dare a represiunii în timpul regimului lui Raul Castro, dar nu despre dispariția acesteia. Disidenții sunt arestați pentru pe­ri­oade mai scurte de timp, se încearcă in­timidarea acestora, sunt bătuți și ame­nin­țați. Cazul cel mai grăitor este cel al ar­tis­tei internaționale Tania Bruguera, care în 2015 a organizat o acțiune de artă în Piața Revoluției, doar pentru a fi arestată și apoi eliberată, fără însă a i se elibera pa­șaportul și deci anulându-i-se dreptul de circulație.

 

Obama în Argentina: memoria încă vie a dictaturii

 

Vizita președintelui Obama la Buenos Ai­res marchează o altă schimbare impor­tan­tă în relațiile dintre cele două state în ul­timele două decenii. După terminarea man­da­te­lor Cristinei Fernández de Kir­ch­ner (2007-2015), actualul președinte Mau­ricio Macri, ales la sfârșitul anului trecut, este mult mai favorabil unei relații pașnice cu SUA. Argentina adoptă acum politici opuse ce­lor din ultimul deceniu. Săp­tă­mâ­na aceas­ta, parlamentul argentinian a fost de acord cu reluarea plății datoriei ex­terne pe care guvernele Kirchner, înce­pând cu Nestor (2003-2007) și continuând cu Cristina Fer­nández (2007-2015), au re­fuzat să le mai plă­tească, numindu-le fon­duri de pradă ga­ta doar să distrugă eco­nomia argentiniană.

 

Controversa vizitei în Argentina a iscat-o alegerea datei de 24 martie, care marca 40 de ani de la lovitura de stat din 24 mar­tie 1976. Obama a sosit deci cu o zi mai de­vreme și s-a întâlnit cu președintele Ma­cri, iar pe 24 a plecat să exploreze sudul îm­preună cu familia. La Buenos Aires, pen­tru a marca ziua, a vizitat Parcul Me­mo­ri­ei, îm­preună cu președintele Macri. Parcul se află pe malul Rio de la Plata care separă Ar­gentina de Uruguay și e un loc în care și-au pierdut mulți dintre cei 30.000 de dis­pă­ruți viața în timpul dictaturii, corpurile lor fiind aruncate încă vii, legați fiind, în râu.

 

Administrația de la Washington a declarat că vor fi declasificate documente legate de perioada dictaturii militare (1976-1983) pen­tru a ajuta în clarificarea rolului jucat și de SUA în instalarea și menținerea la putere a regimului militarilor argentinieni. În 2002, alte documente erau declasificate de Departamentul de Stat, printre care apă­rea și o conversație din 1976 între se­cretarul de stat al SUA Henry Kissinger și ministrul de Externe argentinian César Guz­zetti, în care primul îi spunea omo­lo­gului său: „dacă sunt lucruri de făcut, aces­tea trebuie făcute repede“, refe­rin­du-se la noul regim militar.

 

Noul regim de dreapta al lui Mauricio Ma­cri a fost criticat de mai mulți intelectuali de stânga apropiați de lupta pentru drep­turile omului din timpul dictaturii și după democratizare. Acesta este cazul orga­ni­za­ției Mamele din Piața Mayo (Madres de la Plaza de Mayo), cea mai puternică or­ga­nizație, care, alături de Bunicile din Pia­ța Mayo (Abuelas de la Plaza de Mayo) au condus lupta pentru aflarea adevărului privind fiii și fiicele dispărute în timpul dictaturii și identificarea copiilor născuți în timpul regimului și adoptați în secret și de militari sau de apropiați ai acestora.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22