Codruta Kovesi, nou mandat la DNA. Presedintele Iohannis a semnat decretul

Vlad Toma | 06.04.2016

Presedintele Iohannis a semnat ieri decretul de numire a Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Iohannis a declarat, intr-un interviu acordat TVR, ca nu are nicio indoiala in privinta acesteia.

Pe aceeași temă

 

"Rezultatele obtinute de DNA sunt impresionante. Sunt foarte multumit de rezultate, sunt foarte multumit de abordare si am toata convingerea ca DNA-ul va continua in forta", a spus seful statului la TVR.

 

Iohannis a comentat de asemenea scandalul legat de spionarea sefei DNA de fosti agenti ai Mosadului: "Am toata convingerea ca procurorii DIICOT vor face lumina in aceasta chestiune. In ce-o priveste pe doamna Kovesi, pot sa va spun foarte clar ca nu am niciun semn de intrebare si nicio indoiala in ce-o priveste. Ba, mai mult, pot sa va spun ca in aceasta dupa amiaza am semnat decretul de numire a doamnei Kovesi pentru un nou mandat de trei ani in fruntea DNA-ului", a spus Iohannis.

 

Ministrul Justiției a trimis CSM, la sfarsitul lunii februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Kovesi la șefia Direcției Naționale Anticorupție. CSM a dat aviz pozitiv acestei numiri la sfarsitul lunii martie.

 

Raluca Pruna a fost criticata in spatiul public pentru ca nu ar fi respectat procedura in privinta numirii Codrutei Kovesi la DNA, anuntand prea repede numele acesteia. Pruna s-a arătat dezamăgită de reacțiile politice care au urmat anunțului privind propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

 

"Pentru toţi cei care spun că nu am respectat procedura, îi invit să se uite la ultimele proceduri, la cele de acum trei ani şi să îmi spună dacă am încălcat procedura. Cu privire la reînvestire, există în lege. Ca jurist şi ca ministru sunt responsabilă şi asigur pe toată lumea că nu se încalcă nicio lege. Eu nu înţeleg săă intru într-o dezbatere politică într-o chestiune care este foarte importantă. Sunt dezamăgită de unii politiceni că duc această discuţie în aceşti termeni", a declarat Raluca Prună, citată de Mediafax.

 

***

 

DIICOT ancheteaza patru cetateni israelieni pentru ca ar fi spionat comunicatiile Laurei Codruta Kovesi, existand de asemenea tentative de compromitere a acesteia. Actiunea ar fi avut loc in luna martie, doi dintre suspecti fiind deja arestati.

 

UPDATE: Autoritățile israeliene nu sunt implicate în scandalul spionajului la șefa DNA, Kovesi, transmite Ambasada Israelului. „Ambasada Statului Israel dorește să clarifice - referitor la situația făcută publică azi de mass-media din România - faptul că autoritățile israeliene nu sunt implicate în acest caz. Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajații unei companii private care nu are legătură cu vreo instituție de stat israeliană”, potrivit unui comunicat citat de Digi 24.

 

UPDATE: Black Cube, firma israeliană privată de investigații ai cărei angajați au fost arestați în România în scandalul presupusei spionări a șefei DNA Kovesi, a reacționat. Black Cube a confirmat miercuri, pentru Times of Israel, că autoritățile române i-au arestat pe Ron Winer și David Geclowicz. Firma israeliană de securitate susține însă că cei doi sunt nevinovați, în condițiile în care investigau chiar ei fapte de corupție la nivelul statului român. ”Recent, compania a lansat un proiect în România pentru a strânge dovezi privind corupția serioasă în Guvernul României și în agențiile sale. În timp ce acționau în acest sens, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au făcut descoperiri semnificative”, susține firma Black Cube, citată de cotidianul israelian.

 

În replică, israelienii de la Black Cube susține că angajații lor sunt nevinovați. “E inutil să mai spunem că toți angajații Black Cube respectă legea locală și că acuzațiile împotriva lor sunt neadevărate și nefondate. Avem încredere totală că adevărul va ieși la suprafață și că ambii angajați vor fi eliberați în siguranță pentru a se întoarce acasa în zilele următoare”, a transmis Black Cube într-un comunicat citat de Times of Israel. Autorul articolului o numește pe Kovesi în titlul "'țarul anticorupției românești".

 

UPDATE : "A fost o incercare nereusita de intimidare" a declarat Codruta Kovesi despre scandalul privind spionarea sa, potrivit Digi 24.

 

UPDATE: Cititi comunicatul DIICOT:

 

"La data de 03.04.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:

 

    WEINER RON     pentru săvârşirea  infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

   

GECLOWICZ DAVID   pentru săvârşirea  infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

   

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora.

 

    În cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

 

    În continuarea demersului infracţional, inculpatul WEINER RON, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei persoane vătămate. 

   

După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate.

 

    La data 03.04.2016  Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

 

    Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public precizăm că, raportat la infracţiunile care fac obiectul urmăririi penale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu are calitate procesuală la acest moment.

 

    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO şi DGPMB."

 

***

 

UPDATE: Conform unor surse citate de Agerpres, au existat "încercări de intimidare și hărțuire a șefei DNA și a apropiaților". Sursele citate au mai precizat ca Firma Black Cube ar fi angajat foști ofițeri de informații israelieni la comanda unui client care e probabil inculpat într-un dosar al DNA.

 

Conform unei investigatii Rise Project, doi dintre suspecti, Dan Zorella si Avi Yanus, sunt fosti ofiteri de informatii, fondatori ai firmei israeliene de investigatii Black Cube.

 

In aceasta firma ar fi activat si Meir Dagan, fost director al serviciu de informatii al Israelului, Mossad, intre 2002-2011.

 

Cei doi fosti ofiteri, alaturi de alti angajati ai firmei, ar fi "constituit un grup organizat in vederea comiterii mai multor infractiuni de hartuire si infractiuni informatice constand in efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenintator (...) precum si atacuri de tip phishing (inselatorii electronice - n.n.) in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii conturilor de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept al continututului acestuia".

 

Doi suspecti, Ron Weiner și David Geclowicz, au fost arestați deja în România. Acestia si-au desfasurat actiunile in martie, spargand trei dintre conturile de email ale apropiaților lui Kovesi. Weiner răspundea de partea informatică a operațiunii iar Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia persoanei vizate.

 

Procurorul sef al DIICOT a declarat ca ancheta in acest caz este inca la inceput.

 

evz.ro arata ca firma Black Cube, care oferă servicii juridice și de intelligence are sucursale în Londra și Paris, fiind fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus. Black Cube reprezinta în instanță oameni de afaceri acuzați de infracțiuni economice. The Wall Street Journal arata, în 2015, că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri.

 

Cititi articolul integral pe site-ul Rise Project.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22