Vladimir Putin își face Gardă Națională și pune un fost KGB-ist la conducere

Tudor Despina | 07.04.2016

Vladimir Putin își creează propria Gardă Națională. Criticii spun că decizia a fost luată pentru că liderul rus se teme de eventuale mișcări de stradă.

Pe aceeași temă

 

La finalul lunii februarie, președintele Rusiei cerea serviciului federal de securitate FSB (fostul KGB) vigilență mărită. Vladimir Putin vorbea atunci despre “influențe străine” în politica rusă, influențe ce trebuie combătute ferm. Declarațiile lui Putin veneau în condițiile în care scena politică de la Moscova organizează alegeri parlamentare în această toamnă.

 

Acum, liderul de la Kremlin face pași concreți în acest sens. Putin a anunțat crearea unei noi Gărzi Naționale, o forță bazată pe efectivele ministerului rus de Interne și care ar urma – spune el – să combată terorismul și crima organizată. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că forța nou creată ar putea fi folosită pentru menținerea ordinii publice. Potrivit Reuters, Dmitri Peskov a negat o presupusă legătură între crearea Gărzii Naționale și alegerile din luna septembrie a acestui an.

 

Decizia a fost luată, formăm un nou organism federal al puterii executive”, a spus Vladimir Putin, în context. Noua Gardă Națională ar urma să fie condusă de Viktor Zolotov. BBC scrie că Zolotov e nimeni altul decât fosta gardă de corp a lui Putin, acesta urmând să raporteze direct la Kremlin, în biroul liderului rus, trecând peste ministrul rus de Interne. De asemenea, calitatea de șef al Gărzii Naționale îi asigură lui Zolotov un loc la masa Consiliului rus de Securitate. Puține informații sunt cunoscute despre numele Viktor Zolotov. Cumva de înțeles, dat fiind că și el a trecut prin structurile KGB.

 

Britanicii scriu că Zolotov, în vârstă de 62 de ani, evită aparițiile publice. Mulți spun că numirea lui Zolotov în această funcție reprezintă rezultatul relației apropiate și loialității arătate față de Vladimir Putin. Născut într-o familie de muncitori, Zolotov și-a început cariera ca lăcătuș într-o fabrică de mașini. Ulterior, el a intrar în structurile KGB. A lucrat 20 de ani ca gardă în agenția de securitate sovietică. În 1994, Zolotov a devenit garda de corp a primarului de la acel moment al orașului Sankt Petersburg, Anatoli Sobcak. Viceprimar atunci era un anume Vladimir Putin. De atunci se pare că cei doi au dezvoltat o relație apropiată, fiind chiar și parteneri de judo. Când Putin a fost numit premier în 1999, Zolotov a fost numit șef al structurii sale de securitate. A deținut funcția respectivă până în 2013, când a fost mutat la ministerul de Interne.

 

Dacă aliații lui Putin au salutat decizia de înființare a Gărzii Naționale, opozanții regimului critică mutarea și spun că toată povestea ar putea semnaliza o îngrijorare crescută la Kremlin privind posibile mișcări de stradă în preajma alegerilor parlamentare din toamna acestui an. Liderul partidului liberal Yablonko, Emilia Slabunova, a descris decizia lui Putin drept o “tentativă a autorităților de a se proteja de proteste”, în timp ce analistul militar Alexander Golts a spus că regimul Putin e îngrijorat de “revoluțiile colorate” care au avut loc în state vecine precum Ucraina și Georgia, acolo unde au venit la putere regimuri pro-occidentale.

 

Datele arată că noua Gardă Națională a Rusiei a fost gândită pentru a deveni o forță majoră. BBC scrie că structura ar urma să beneficieze de dreptul de a împușca sau folosi forța fără avertisment și de a intra în locuri private dacă forțele sale consideră că viețile civililor sunt amenințate. Măsuri de securitate spun unii, o cale pentru abuzuri grave consideră alții. Garda Națională rusă ar putea strânge până la 400.000 de oameni, alături de tancuri, artilerie grea și elicoptere de atac.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22