Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFUrâm corupția, dar iubim corupții
2016-04-08
6
Unul dintre paradoxurile românești este votul sistematic dat candidaților corupți, combinat cu discursul anticorupție și cu încrederea crescută în DNA. Altfel spus, urâm corupția, dar îi iubim în aceeași măsură pe corupți și DNA-ul.

 

Confuzia s-a accentuat în ultima perioadă, culmea, într-un context care ar fi trebuit să despartă apele, cum este cel post-Colectiv. Primari faimoși ai marilor orașe au fost acuzați de infracțiuni de corupție, unele fabuloase, de multe milioane de euro, în detrimentul comunităților pe care ar fi trebuit să le slujească, dar, cu toate acestea, continuă să se plaseze în fruntea sondajelor de opinie. În București, de exemplu, Marian Vanghelie, Neculai Onțanu, Andrei Chiliman, Popescu Piedone sau chiar Sorin Oprescu sunt toți cotați cu scoruri de peste 30%, deci ar câștiga un nou mandat dacă ar candida, fie și ca independenți. Asta în timp ce încrederea în DNA se menține constant la peste 55%, iar populația consideră că cea mai importantă problemă a României este corupția (30%), înaintea sărăciei (28%) – sondaj IRES, mai 2015.

 

Care este explicația? Sociologii și analiștii au răspunsuri diferite. În primul rând, este vorba de lipsa alternativei. Răspunsul speriat al partidelor, după protestele Colectiv, interpretate ca o revoltă împotriva „corupției care ucide“, a fost adoptarea unor coduri de etică și un val de promisiuni de reformă a clasei politice. În practică însă, nu s-a întâmplat mai nimic. Partidele nu au lăsat să treacă valul, nu au căutat acei oameni capabili să schimbe fața politicii și care să dea încredere că practicile mafiote, de devalizare a banului public și de proastă gestiune a treburilor administrației vor fi stopate. Ar fi mers pe mâna acelorași candidați îmbătrâniți în rele, dacă parte dintre ei nu ar fi fost scoși din joc de DNA. Vedem acum, în prag de campanie, cât de nepregătite sunt în fapt partidele, incapabile pur și simplu să ofere alternative viabile și onorabile. În majoritatea cazurilor, e vorba fie de traseiști și de reciclați din alte campanii, fie de hoțomani de rangul doi, care au lucrat la scară mai mică sau prin interpuși abil camuflați, fie de personaje lipsite de notorietate, carismă și idei. Nu știm deocamdată nici măcar dacă partidele nu vor face rabat la propriile coduri etice și listele nu vor fi împănate tot cu penali, mai vechi sau mai noi.

 

Pe de altă parte, nici relaxarea legii în ce privește înființarea noilor partide, nici discursul antisistem nu s-au concretizat în alternative. Timpul extrem de scurt, incapacitatea de a găsi lideri și vectori de imagine, refuzul coagulării în alianțe electorale, implicarea redusă a societății și neîncrederea generalizată au făcut ca scena politică să rămână în aceeași paradigmă. Așa-zisul efect Colectiv, în sensul cerințelor exprimate în stradă și în diferite revendicări ale societății civile pentru oameni noi, onești, care să nu mai fi făcut politică, sau revigorarea discursului antisistem nu și-au produs efectul. În Bucureşti, de exemplu, sondajul SAR-CURS arată că lupta se dă tot între cele două partide mari, PSD fiind cotat cu 35%, iar PNL cu 26%, Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan, cu 11%, fiind singura formațiune nouă care ar putea intra în Consiliul General. Situația este similară în mai toate marile orașe, unde micile partide locale, izolate și necoalizate, n-au practic nicio șansă.

 

Puțin probabil ca localele (și, în consecință, parlamentarele) de anul acesta să aducă vreo schimbare de substanță, deși nemulțumirea cetățenilor față de modul în care au fost conduse orașele și gradul îngrozitor de corupție dat în vileag de cazurile ajunse la DNA atinge cote fabuloase.

TAGS : Andreea Pora corupția DNA IRES SAR-CURS
Comentarii
Doru Burada 2016-11-02
Eu, draga Andreea, urasc din tot sufletul jurmalistii si jurnalistele ingrati, oportunisti si tradatori! O zi bna, cu soare!
Gheorghe Popescu 2016-04-11
Sociologii de care vorbeste autoarea sint sociologi de conjunctura (facuti la Stefan Gheorghiu, sau poate la urmasa sa, Universitatea SRI), asa ca n-au cum sa descopere nici macar birna din ochi, dara-mi-te paiul. Cind o societate n-are alternative, se repede sa aleaga vinzatorii de gogosi (vezi ce se intimpla azi in America), in nici un caz fostii ecscroci. Cred mai de graba ca DNA (sau mai bine zis Binomul) nu are credibilitate in Romania, ca procurorii Kodrutei ramin aceiasi procurori, cu metehnele din vremea comunista, indiferent de cit se straduie acoperitii sa-I prezinte drept Harapi Albi. DNA aresteaza in stinga si-n dreapta, ii tine la beci luni de zile, dupa care afaceristii de Dimbovita sint lasati liberi ani si ani (o parte dintre ei chiar achitati). Oricit ar dori autoarea sa arate ca doar procuratura isi face treaba in tara asta, justitia ori nu are ac de cojocul (politicienilor) borfasilor verosi, ori pur si simplu Binomul inca n-a pus saua pe chiar toata lumea (Dar lasa ca va faceti voi mari!). Oricum, in toata lupta asta surda pentru putere, oamenii nu mai sint in stare sa vada care e mai putin murdar decit celalalt. Toti in politica romaneasca sint patati, totul e gri de la un cap la altul, iar in ochii oamenilor nu mai conteaza daca cineva e mai mult sau mai putin jegos. Toata lupta asta apare ca o bataie intre gasti. In lupta dumneavoastra, a acoperitilor, de a demonstra ca toti oponentii regimului securist sint borfasi de drumul mare, nu ati reusit decit sa scirbiti populatia. Nu mai crede nimeni in basisti, dar nici in eroii procurori inca nu crede nimeni. INCA. Cum am spus, lasa ca va faceti voi mari! Intrebare pentru autoare: Daca DNA-ul plus SRI sint atit de grozavi, ce i-a oprit sa faca arestarile in epoca Basescu? A fost Basescu cel care s-a opus curateniei? Daca da, atunci de ce nu e Basescu luat pe sus acum? Daca nu e Basescu, atunci ce i-a oprit sa-si faca treaba? Sova nu era la fel de nociv si pe vremea lui Ponta? De ce nu l-a arestat DNA pe Sova de la inceput? Aceleasi intrebari vis a vis de Udrea, Ridzi, primarita de Craiova, etc. Sistemul informatorilor nu functiona si in vremurile alea? Romanii nu cred in informatori, doamna Pora. Nu cred in arestari bazate pe ciripit, pentru ca Securitatea avea ciripitori peste tot. Comunistii arestau pe baza de denunturi (toate orchestrate de conducerea suprema). E aceeasi Marie cu aceeasi palarie, doamna Pora. Poate ca in viitor atit ciripitorii cit si acoperitii vor descoperi ca au jucat pe mirtoaga care pierde. Mai stii..
intelectualul roman 2016-04-09
O categorie mai corupta ca intelectualii in Romania nu exista, asa zisi intelectuali ca unii sunt doar niste bloggeri, jurnalisti, politicieni si autori de pamflete. Ea in intruchipeaza toate bolile societatii : baronialism, clientelism, gandire de grup, asocieri netransparente, alergatura dupa bani si functii, insulta publica ca mod de reglare a conturilor, etichetarea, diabolizarea, insinuarea, violenta de limbaj, infatuarea, aere de nu le ajungi la nas, duplicitatea, partialismul, intoleranta, cautarea interesata a prestigiului, pregatirea proasta scosa in evidenta tot timpul de a zice mai mult decat le poate pregatirea sau cunostintele... atacul la persoana si cearta personala (ideile sunt o anexa de dat mare, cum sunt doctoratele, nu fac doi bani in Romania sau chiar si la romanii cu pretentii de marginali ajunsi la batranete la un college american care se cred nu stiu ce, romanul toparlan ca taranul ajuns in Italia care se intoarce in sat cu masina si vila!), Deci, are de unde sa invete generatia tanara, are de unde sa invete politicienii, asta e spatiul public, ca doar nu degeaba se cam confunda intelectualul roman cu directorul de televiziune publica, cu birocratul, cu politicianul, cu parlamentarul, cu europarlamentarul, cu consilierul. Asa e tara facuta, asa e facut romanul ala verde, albastru, galben, nu conteaza.
MIHAI 2 2016-04-09
Timpul de dupa Colectiv a fost intr-un fel PREA SCURT deoarece daca ar fi avut inca 6 - 8 luni la dispozitie doamna Kovesi ar fi reusit sa isi indeplineasca misiunea de a ticlui cate un dosar fiecarui PSD ist - membru de partid cu carnet si de a implementa si biroul acela de indosariere INSTANT a oricarui roman care ar exprima vreo intentie cat de vaga de a deveni nou meembru in acelas partid prroblema.
Totusi nu gasesc vreo vina DNA ului care, in limita timpului avut la dispozitie, a aplicat cu dibacie lovitura dupa lovitura tuturor sefilor PSD de la nivel central sau local , astfel incat in acest moment partidul lui Iliescu pare a zbura la inaltime fara a mai avea vreun motor / purtat ca un planor doar de adierile vremilor trecute.
Diplomatii militanti acreditati pe Dambovita s-au straduit si ei destul, dar vorba proverbului - Ambasada iti da si iti pune chiar si in traista incepand de pee la ora 14.00 din ziua votului , dar parca , parca trebuie sa simulezi si tu ca misti cate ceva.
Or - din ce se vede - nici acum la 6 luni de la Coletciv si nici peste un an si 6 luni nu vor exista semne ca pe partea non-pesedista a tablei de sah ,cineva ar putea sa articuleze ceva.
Bineinteles ca principiul BASESCU E DE VINA se aplica si aici , votantii de dreapta fiind nu numai la minte ci si la gust aidoma bebelusiilor care daca au apucat sa manace o lingurita de mustar refuza laptele.
Si cum pe partea dreapta nimeni nu mai este in stare sa faca scamatorii din categoria Traian Forever - se vor trezi cat de curan striviti sub epava panorului PSD care va cadea pe ei nu din avant kamikaze ci din prostie norocoasa.

FLORIAN D. MIREA 2016-04-08
Intr-un anume fel, se reediteaza situatia din prima parte a anului 1990, cand FSN domina totul, iar opozitia era insuficient de puternica pentru a fi o alternativa serioasa. Atunci s-a statornicit aceasta paguboasa paradigma, in care ce vedem: pe de o parte, o societate nemultumita, care tot clameaza (in sondaje) ca mergem "intr-o directie gresita", dar ii sustine in general tocmai pe cei carora li se datoreaza "directia gresita"; pe de alta parte o "clasa politica" inertiala, care este total incapabila sa se schimbe in bine. Si atunci, oamenii raman cu nemultumirea si cu "coruptii", iar politicienii raman cu puterea si cu incapacitatea de a fi cat de cat la nivelul asteptarilor societatii. Mai degraba, draga Andreea, am putea sa ne intrebam cum se poate iesi vreodata din acest cerc vicios. Fiindca, daca privim in urma, vom constata ca mereu cercul vicios s-a rupt la un moment dat. Cat despre domnul Nicusor Dan, era mai bine sa fi ramas din momentul protestelor de la Colectiv pana in ziua de azi in cortul de la Universitate si sa fi adunat in jurul lui miile si zecile de mii de bucuresteni care vor un oras cu un primar mai bun si o tara cu niste sefi mai buni, dar riscam acuma cu totii sa ne trezim, la Bucuresti, cu un primar rau si, la alegerile din toamna, cu aceeasi Marie cu aceeasi palarie (neocomunistii din PSD si aliatii lor de conjunctura). Somnul societatii civile zamisleste monstri.
BASCA 2016-04-08
Criteriile pica,asta-i clar,sotietatea civila e in hibernare si asta e clar,rurarul inapoiat e majoritar votant,descurcareala e certitudinea.
Total 6 comments.
Recomandari
22397
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22