Limba română

Dinu G. Ionescu | 12.04.2016

Pe aceeași temă

Într-o recentă emisiune radiofonică, cunoscuta lingvistă franceză Henriette Walter releva calitatea deosebită a limbii române, care a păstrat o atât de puternică amprentă latină. Explicația specialistei consta în evoluția izolată a limbii noastre, care i-a permis păstrarea nealterată a unor forme și rezonanțe din latină.

Într-adevăr, obișnuiți să o folosim curent, nu ne mai dăm seama de aceste asemănări, sesizate însă de ochiul și urechea specialistului. Ele sunt evidente în vocabularul fundamental al limbii, ceea ce se numește „basic“ și cuprinde noțiunile cele mai importante, de care avem nevoie pentru a ne exprima: corp omenesc, obiecte de uz curent, viață, religie, timp, spațiu, verbe de mare circulație, conjuncții, prepoziții, adverbe și numerale. Cuvintele împrumutate în decursul secolelor din limbile slave, din franceză, neogreacă etc., chiar dacă sunt numeroase, nu alterează baza limbii, ele reprezentând în special un număr mare de substantive. Ceea ce, de altfel, o spune Bogdan Petriceicu Hasdeu, prin „legea circulației cuvintelor“.

Corespondența merge mai departe, în structura gramaticală. Terminația de genitiv or, păstrată numai de noi din latinescul orum, păstrarea cazului vocativ, conjugarea fără pronume sunt tot atâtea puncte comune cu limba de origine.

Afirmația ineptă a unor nespecialişti că limba română este „cea mai puțin latină dintre toate limbile latine“ nu poate fi pusă decât pe baza ignoranței, dacă nu a relei voințe.

Să-i mulțumim doamnei Walter pentru atât de pertinenta ei analiză și să prețuim instrumentul nestimat pe care - de sute de generații - ni l-au transmis strămoșii.

 

Dinu G. Ionescu

Aprilie 2016

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22