Reprezentanții băncilor cer sesizarea Curții Constituționale față de legea dării în plată

Tudor Despina | 13.04.2016

Reprezentanții băncilor continuă să critice legea dării în plată. Parlamentul a votat miercuri legea, actul urmând să meargă spre promulgare la președinte.

Pe aceeași temă

 

Asociația Română a Băncilor a luat act de aprobarea legii în Parlament și avertizează asupra impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său și solicită instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională pe încălcarea dreptului de proprietate și caracterul retroactiv al acesteia.

 

Asociația Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeași părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilității financiare, așa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Națională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar”, potrivit unui comunicat ARB citat de Agerpres.

 

Asociația mai menționează că mesaje similare au fost transmise și de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional. Și Consiliul Patronatelor Bancare din România cere instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la această lege.

 

Parlamentul a adoptat miercuri legea dării în plată. Actul normativ merge spre promulgare la președintele Iohannis. Cu 207 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere, legea a trecut miercuri de votul din plenul Camerei Deputaților. Legea a intrat la votul final după ce săptămâna trecută Comisia Juridică a adus două modificări importante la textul legii: a exclus programul Prima Casă din lege și a mărit plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Legea a ajuns acum în Parlament ca urmare a unei cereri de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22