Traian Basescu, "neutru" dar "alarmat" de candidatura lui Marian Munteanu

Dora Vulcan | 18.04.2016

Traian Basescu, a spus ca are o pozitie neutra fata de Marian Munteanu, candidatul PNL la Primaria Capitalei, iar daca in anii '90 l-a vazut ca pe un exponent al Pietei Universitatii, ulterior a constatat la acesta o evolutie cu abordari nationaliste, usor aplecate catre doctrina legionara.

Pe aceeași temă

 

Declaratiile au fost facute de fostul sef al statului intr-o emisiune la Romania TV. „Am o pozitie neutra fata de el, nu-l urasc, nu-l iubesc. Eu  il tin minte pe Marian Munteanu ca pe un exponent al Pietei Universitatii. La vremea aia eu eram la Constanta si impresia era ca aveam în fata un lider al studentilor care era impotriva sistemului comunist. Apoi a avut o evolutie interesanta, nu as spune condamnabila, cu abordari nationaliste, usor aplecate si catre doctrina legionara. Aici il pozitionez eu pe Marian Munteanu. Daca sincer crede in abordarile de tip legionar aici e o discutie care trebuie facuta. Eu ma refer la optiunile lui in declaraţii politice”, a spus Traian Basescu.

 

Actualul presedinte al Partidului Miscarea Populara (PMP) a adaugat ca perceptia asupra lui Marian Munteanu este consecinta optiunilor exprimate de acesta in declaratiile sale politice: "Dupa mine, este un lider de tip nationalist, un lider de tip legionar, dar nu este rostul meu sa-l critic. Nu pe Marian Munteanu il critic si nu relatia lui cu eu stiu ce institutii sau ce personalitati. Abordarile lui acestea sunt. El poate sa le aiba, le-au avut multi in Romania, dar n-au prins."

 

Traian Basescu a mai declarat ca este alarmat de aparitia unui candidat precum Marian Munteanu la Primaria Capitalei la fel de mult cum îl îngrijoreaza aparitia tot mai multor partide cu doctrina nationalistă si nationalist-extremista, potrivit site-ului Romania TV. Fostul presedinte a apreciat ca acest fapt este un rezultat al politicii "zdranganitului de catuse", impusa de DNA si pusa la cale, spune Basescu, în birourile SRI.

 

"Ma intreb de ce am ajuns la candidati de tip Marian Munteanu, fata de care am o pozitie neutra. De ce am ajuns sa fim tara care gazduieşte o intalnire la varf a nationalistilor europeni? De ce se înfiintează tot mai multe partide nationaliste? Cred ca am răspunsul: pe de o parte sunt realitatile clasei politice existente, pe de alta parte exagerarile unei decizii de a curata abuziv clasa politica, cu catusele aratate in fiecare zi. Populatia nu o sa mai vada alt orizont decat acela al nationalismului. Exista niste creiere care ordona si niste institutii care executa această lupta anticoruptie cu discreditarea clasei politice. SRI este implicat, categoric creierele sunt de la SRI. Este o secta a securitătii nationale, raspandita in toate institutiile statului, care are un lider nevazut in SRI, un executant care e DNA şi care are ca obiectiv discreditarea institutiilor politice. Creierele sunt din Romania di sunt oameni care detin informatia şi oameni care detin catusele", a mai spus Traian Basescu.

 

"Acest proces saptamanal de solicitare a arestarii unui parlamentar a dus la convingerea ca tot parlamentul e format din corupţi. Ceea ce nu este adevărat. Sunt si oameni care isi fac treaba, vin cu proiecte de lege. Sunt multi. Dar cand ai grija sa servesti saptamanal una doua cereri de arestare se creeaza impresia ca este o instituţie care trebuie sa dispara. Numele "creierelor" le pot intui, dar e clar ca analiza se produce la vârful SRI, condus de generalul Coldea, si executia la DNA, controlat de doamna Kovesi. Nu mai stie nimeni, e decizia lor. Dar Directia de Aparare a Constituţiei din SRI trebuia sa dea demult o analiza cu ce inseamna distrugerea institutiilor politice", a adaugat fostul presedinte.

 

El spune ca nationalismul va inflori in Romania: „Romanii au respins nationalismul, dar daca il vor vedea ca singura solutie se vor indrepta cu toata convingerea spre el pentru o lunga perioada de timp. Se urmareşte impingerea Romaniei intr-o anumita zona, exista o altă comanda decat cea a democratiei, care trebuie consolidata. Capii mafioti tip Pescariu, Florica au fost lasati si cu banii si liberi. Deci e o minciuna cand spui ca obiectivul e recuperarea banilor. Sunt de acord ca trebuie facuta o innoire a clasei politice, dar trebuie sa vedem cu cine. Ca daca o inlocuim cu nationalisti extremisti, Romania se distruge singura. Cei responsabili de secta securitatii naţionale trebuie sa stie că in mine au un adversar. Pentru ca eu inteleg ce se intampla, nu sunt parasutat acum in viata politica (…) Presedintele Iohannis nu stiu daca intelege situatia. Am trait si eu experienta noviciatului la Cotroceni. Depinde de inteligenta fiecaruia cat dureaza. La mine a durat un an si jumatate, doi, dar daca nu te ocupi, poate sa dureze tot mandatul", a mai spus fostul presedinte.

 

Intrebat daca Marian Munteanu este potrivit pentru a ocupa fotoliul de primar general, Basescu, fost primar al Capitalei inainte de a detine doua mandate consecutive de sef al statului, a spus ca „funcţia de primar general e extrem de grea. Taximetristii ma gaseau noaptea la doua pe strazi dupa constructori, firmele care au lucrat cu Primarie au avut viata grea cu mine, functionarii la fel.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22