Filosoful Alain Finkielkraut, huiduit si scuipat la protestul din Place de la Republique

Dora Vulcan | 18.04.2016

Alain Finkielkraut, unul dintre cei mai cunoscuti filozofi francezi contemporani, autorul "Infrangerii gandirii", a fost huiduit si scuipat, in acest weekend, la protestul miscarii "Nuit Debout", din Place de la Republique, din Paris.

Pe aceeași temă

 

 

Manifestantii Nuit Debout, care se aduna seara de seara, incepand din 31 martie, in Place de la Republique din centrul Parisului, cerand sfarsitul capitalismului si un nou tip de politica, l-au agresat pe filosoful francez venit sa asiste la manifestatie cu sotia sa, informeaza Le Parisien, care ofera si o inregistrare video cu momentul agresiunii. Alain Finkielkraut a fost huiduit, scuipat si numit „fascist”. La randul sau, si el i-a numit "fascisti" pe agresori.

 

La cateva minute dupa ce a parasit locul incidentului, filosoful a raspuns intrebarilor activistilor din Cercul voluntarilor: „am fost dat afara dintr-un loc unde trebuie sa prevaleze democratia si pluralismul, aceasta democratie este o gogoasa, acest pluralism este o minciuna. Mai ales ca nu am venit decat ca sa ascult, nu ca sa intervin”, a adaugat el, citat de Le Parisien. El s-a plans ca, daca nu ar fi fost aparat de fortele de ordine, ar fi fost pur si simplu "linsat".

 

Incidentul a fost comentat de politicienii francezi, de dreapta si de extrema dreapta care au vazut în incidentul de sambata seara o dovada a "sectarismului" miscarii Nuit Debout. Desi protestatarii spun ca nu sunt nici partizani ai dreptei, nici ai stangii politice, protestele se bucura de sustinerea stangii radicale. 

 

Protestele Nuit Debout au inceput pe 31 martie, in Place de la Republique, din centrul Parisului si s-au extins apoi in alte 60 de orase franceze, dar si in orase din Germania, Belgia, Spania, Luxemburg, Olanda si Portugalia, potrivit paginii miscarii. Nuit Debout este o miscare care promoveaza, cel putin declarativ, democratia directa si participativa, o miscare a cetatenilor care nu au nicio revendicare, dar care se afirma, de fapt, impotriva capitalismului si globalizarii.   

 

Alain Finkielkraut (n. 30 iunie 1949) este filosof, scriitor și eseist francez, personalitate marcanta a scenei intelectuale contemporane. Critica modernitatii și a progresismului, una din cele mai importante teme ale operei sale, este conturata in volumul La défaite de la pensée ("Înfrângerea gândirii"), publicat in 1987, unde denunta, pe urmele Hannei Arendt, unul din mentorii săi spirituali, "barbaria lumii moderne".  Sustine activ miscarea "noilor filozofi" francezi si desprinderea de marxism și de lumea comunismului real, marcand un moment important in rasturnarea de opinii produsa in randurile intelectualitatii franceze, obligata astfel sa priveasca in fata realitatea Gulagului.

 

Antitotalitarismul, sublinierea efectelelor nocive ale culturii de masa, denuntarea noilor forme de antisemitism, critica relativismului si a formelor invazive de corectitudine politica, problema memoriei colective sau cea a raportului intre tradiție și modernitate sunt cateva dintre temele majore ale operei sale.

 

In prezent, Alain Finkielkraut preda filozofia și istoria ideilor la École polytechnique din Paris si sustine o emisiune celebra la radioul cultural national din Franta. Este cofondator al Institutului de studii levinassiene din Ierusalim.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22