Turcescu, candidatul PMP la Bucuresti. Basescu nu poate candida pentru ca e urmarit penal

Dora Vulcan | 22.04.2016

Robert Turcescu a fost nominalizat candidatul "cel mai potrivit" al Partidului Miscarea Populara la primaria Capitalei. Candidatura jurnalistului cu 23 de ani de experienta in presa, care a recunoscut ca a fost ofiter sub acoperire, a fost anuntata de presedintele partidului, Traian Basescu.

Pe aceeași temă

 

Fostul presedinte a spus ca nu poate candida pentru ca este urmarit penal. penal pentru spalare de bani. „Voi susţine candidaţii noştri din postura de preşedinte de partid, inclusiv pe candidatul la primăria Capitalei, Robert Turcescu”, a spus Băsescu.

 

Turcescu: A venit momentul schimmbarii clasei politice


''Nu vin in fata bucurestenilor facand o promisiune, ci prezentand o viziune (...). O puteti regasi in proiectul public intitulat 'Viziunea Bucuresti 2030'. (...) Am ales si acceptat sa candidez din partea PMP la functia de primar general al Capitalei pentru ca eu cred cu tarie ca a sosit momentul unei schimbari, ca ne aflam in fata unui punct de inflexiune in care o noua generatie (...) impartasim aceasta convingere - ca a sosit momentul unei schimbari de generatie, de atitudine, de manifestare in viata publica. (...) Am sustinut si sustin ca o politica buna inseamna o politica de dreapta in Romania. (...) In comparatie cu alte partide aflate azi pe scena publica, PMP si-a asumat un proiect de dreapta si un proiect de reformare a clasei politice. (...) Am alaturi de mine un om - Traian Basescu - care a facut un proiect de administratie performant in perioada mandatului sau'', a spus Turcescu, intr-o conferinta de presa.

 

Traian Basescu: Nu pot  sa candidez pentru ca suut suspect de spalare de bani


'Am intentionat sa candidez pentru functia de primar general al Capitalei. Din pacate, zilele trecute, inainte de inceperea campaniei, am primit o instiintare de la Parchetul General ca sunt suspect intr-un caz de spalare de bani. (...) Acest lucru m-a obligat sa renunt la candidatura, pentru ca o eventuala candidatura in conditiile in care sunt considerat de Parchetul General suspect ar fi negat toti cei 10 ani de mandat ai mei si tin la ei. Am pledat pentru oameni curati in politica, oameni fara suspiciuni legate de actiuni penale impotriva lor si acest lucru m-a obligat sa renunt la a candida la functia de primar general', a declarat Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.

 

Turcescu este al doilea candidat cu experienta de presa care intra in cursa pentru Primaria Capitalei. Gabriela Vranceanu Firea, fost jurnalist, este candidatul PSD pentru acelasi post administrativ. Turcescu a spus ca va avea un "proiect cu viziune" la Primaria Capitalei si "nu unul cu promisiune".

 

Intervievat de Digi 24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede despre candidatura lui Turcescu că este una "firească" pentru că Turcescu este de multi ani un "acolit" al lui Basescu, acum fiind "cu acte", un soi de "substitut al domnului Basescu" care nu mai poate candida dupa ce a devenit anchetat penal. In ceea ce priveste capitolul "acoperirii" domnului Turcescu ca agent de informatii al unui serviciu "cat practica meseria de jurnalist", Cristian Tudor Popescu crede ca nu vor fi multi care-si vor pune intrebari cu privire la acest aspect si ca prin candidatura lui Turcescu ne inscriem intr-o "realitate dementiala". Comentatorul s-a intrebat cu cine anume va concura Turcescu, dupa ce anuntul facut de fostul sef al statului l-a plasat in zona de dreapta a scenei politice. "Va concura cu Predoiu?", s-a intrebat comentatorul.

 

Numele lui Robert Turcescu a mai fost vehiculat, în luna februarie, pentru o candidatură din partea PMP, însă la sectorul 5.  La vremea respectivă, atât el, cât şi liderii partidului au negat că ziaristul va intra în cursă, informeaza Gandul.info.

 

În 21 septembrie 2014, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată "Mărturisire şi spovedanie" a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN - UM 02515.

 

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a scris atunci jurnalistul. .

 

Într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituţii ar fi fost ofiţer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în faţa judecătorului să spună tot ceea ce ştie despre aceste documente. Robert Turcescu a anunţat totodată că se retrage din presă.

 

MApN a precizat ulterior că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu, ministerul precizând că aplică legile ţării şi că, dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe.

 

"În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe", se arăta într-un comunicat al MApN.

 

În anul 2012, Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foşti miniştri, primari, preşedinţi, alţi jurnalişti. Atunci, Robert Turcescu, a susţinut, într-o scrisoare adresată MApN, că pentru el acest lucru reprezintă o „regretabilă eroare” şi solicită de urgenţă „îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfăcut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu spunea, că în situaţia în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”, va „acţiona în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest lucru".

 

MApN a dat publicităţii în august 2012 o listă cu cei cărora le-au fost acordate grade militare în perioada 2010-2012 şi pentru care s-au înregistrat nereguli, în care apăreau inclusiv politicieni, sportivi renumiţi şi în care se regăsea şi numele lui Robert Turcescu. Ulterior, ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.

 

 

Surse din partid au declarat pentru HotNews.ro ca mai multi lideri ai PMP au incercat sa-l convinga pe Traian Basescu sa candideze la Primaria Bucuresti.

 

Fostul presedinte Traian Basescu a lasat de inteles in ultimele saptamani ca este posibil sa candideze, dar a amanat de fiecare data un anunt in acest sens. Lucrurile s-au complicat dupa ce Parchetul General a anuntat ca a redeschis dosarul in care Basescu este cercetat pentru tranzactiile facute pe vremea cand era primar al Capitalei cu omul de afaceri Costel Casuneanu.

 

In ceea ce il priveste pe Robert Turcescu, acesta este un ziarist cunoscut pentru emisiunile de la Realitatea TV si B1 TV, care acum are o noua televiziune online - Unde TV.

 

Turcescu este protagonistul unuia dintre cele mai stranii momente din istoria presei: el a spus in 2014 ca a fost ofiter acoperit al unui serviciu de informatii si a demisionat de la B1 TV. El nu a dus insa niciodata pana la capat marturisirea si nu a spus pentru ce serviciu si in ce perioada a fost acoperit.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22