Decizia in cazul redeschiderii dosarului Revolutiei amanata de Inalta Curte

Dora Vulcan | 25.04.2016

Inalta Curte a amanat, luni, luarea unei decizii in cazul redeschiderii Dosarului Revoluției. Potrivit procurorului general interimar, Bogdan Licu, soluția de clasare a dosarelor a fost netemeinică și nelegală. Decizia magistraților va fi una definitivă.

Pe aceeași temă

 

 

 

La Înalta Curte de Casație și Justiție au fost luni și rudele victimelor Revoluției din decembrie 1989.

 

Potrivit procurorului general interimar, Bogdan Licu, procurorii militari nu au depus toate probele, iar dosarul nu a fost documentat așa cum ar fi trebuit. Acesta consideră că decizia de clasare este netemeinică și nelegală, iar anumite informații au fost ignorate ceea ce a dus la o încadrare juridică eronată.

 

Parchetul Curții Supreme a trimis pe 14 aprilie dosarul Revoluției la Instanța Supremă, când a fost necesară transportarea lui cu un microbuz din cauza numărului mare de volume.

 

Dosarul amintește de existența unui război radio-electronic care «amplificat starea de psihoză  şi incertitudine creată  în rândul militarilor  şi populaţiei civile», insă nu amintește cine l-a dispus și pus în executare. Se fac cercetări și pentru infracțiunea de genocid, in contextul în care acțiunile de atunci aveau scopul de a produce un număr mare de victime pentru a justifica preluarea puterii de către noua structură.

 

Dosarul a fost clasat din lipsă de probe pe 14 octombrie anul trecut – anchetatorii au arătat că persoanele acuzate de omor au fost deja judecate sau condamnate in alte dosare, iar in alte cazuri decesul a survenit in urma precipitării sau a manevrării imprudente a armamentului.

 

După decizie, aproape 100 de victime ale Revoluției au atacat hotărârea.

 

Peste 4500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise in decembrie 1989, dintre ele 112 au fost trimise in judecată.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22