Ungaria vrea sa organizeze un referendum privind cotele de migranti

Iulia Mincu | 03.05.2016

Potrivit sefului de cabinet al premierului Viktor Orban, consultarea populara ar putea avea loc in septembrie sau la inceput de octombrie. Guvernul a demarat la începutul lui aprilie o campanie pentru un „nu” spus relocării, agitând în special spectrul „teroriştilor” printre refugiaţi.

Pe aceeași temă

 

 

Ungaria intentioneaza sa organnizeze un referendum privind cotele obligatorii de migranti impuse de Uniunea Europeana, informeaza Reuters, citata de Hotnews.  Într-o ultimă tentativă de a împiedica procedura referendumului, micul Partid liberal a anunţat marţi că a sesizat Curtea Constituţională, subliniind riscul ca acest referendum să „întărească xenofobia deja puternică în Ungaria”. Un veto din partea Curţii Constituţionale este considerat, totuşi, improbabil. 

Curtea Supremă, care a fost sesizată de două mici partide din opoziţie, a validat întrebarea formulată de guvern: „Doriţi ca Uniunea Europeană să decreteze o relocare obligatorie de cetăţeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?”. 

Budapesta sustine că planul de relocare care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de migranţi, adoptat în septembrie anul trecut de către statele membre ale UE, îi încalcă suveranitatea. 

Cu toate acestea, Comisia Europeană a precizat că acest program a fost decis printr-un „proces de decizie asupra căruia s-au pus de acord toate statele membre” şi că acest plan este constrângător din punct de vedere juridic. Ungaria a depus plângere în decembrie la justiţia europeană, în speranţa de a se sustrage acestei obligaţii. 

În practică, planul de relocare nu avansează decât cu paşi foarte mici la scară europeană: din totalul celor 160.000 de solicitanţi de azil pe care statele membre s-au angajat în toamnă să-i repartizeze între ele, doar 1.100 au fost relocaţi la începutul lui aprilie şi niciunul nu a fost transferat în Ungaria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22