Suteu, ministru al Culturii. Iohannis: Ministerul are nevoie de reforma, nu de reformita

Vlad Toma | 04.05.2016

Corina Suteu a depus miercuri juramantul la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a semnat decretul pentru numirea Corinei Suteu in functia de ministru al Culturii, odata cu cel de revocare din functie a lui Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Pe aceeași temă

 

UPDATE 17.08: Corina Suteu a depus juramantul la Palatul Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis i-a urat "fermitate, intelegere, tact, indulgenta" si sa aiba "simtul care e necesar pentru a conduce acest minister". El a mentionat printre problemele pe care le are de rezolvat noul ministru, situatia de la Opera, dar a spus ca e doar una dintre ele. "Cred că domeniul de care se ocupa ministerul Culturii are nevoie de reforma, nu de reformita, de decizie dar nu de impunere cu cizma si va doresc sa schimbati lucrurile in sensul asteptat de artisti, public si specialistii in domeniu. Complicata situatie! ", a spus Klaus Iohannis.

 

 

Premierul Ciolos l-a revocat marti pe Alexandrescu din functia de ministru al Culturii. In locul lui, premierul a propus-o pe Corina Suteu, secretar de stat in Ministerul Culturii si fost director al ICR New York in perioada in care Institutul era condus de Horia Roman Patapievici.

 

Corina Suteu, expert in politici culturale, a fost numita in ianuarie secretar de stat la Ministerul Culturii printr-o decizie semnata de premierul Dacian Ciolos.

 

Incepand cu anul 2006, Corina Suteu a detinut functia de director al ICR din New York, una dintre cele mai importante si active filiale ale ICR din strainatate, pana in toamna anului 2012, cand a demisionat din solidaritate cu Horia Roman Patapievici, ca urmare a presiunilor politice impuse de USL asupra institutiei culturale pe care acesta o conducea la Bucuresti. 

 

In guvernul Ciolos, Corina Suteu s-a ocupat pana in prezent de politici si strategii pentru cultura.

 

In septembrie 2012, Corina Suteu declara, intr-o scrisoare deschisa publicata de Revista 22, ca demisia sa de la conducerea Institutului Cultural Roman (ICR) din New York vine ca urmare a “sirului de masuri luate in defavoarea institutiei."

 

Vezi aici declaratia de avere a Corinei Suteu.

 

Ministrul Vlad Alexandrescu a anuntat zilele trecute ca si-a dat demisia, acuzind ”rezistenta la schimbare” a unor ”forte retrograde”, in urma scandalului aparut la Opera Nationala din Bucuresti.

 

Intr-un mesaj postat pe facebook, ministrul Vlad Alexandrescu a scris ca isi doreste ca reformele pe care le-a initiat sa fie continuate, dar atrage atentia ca acestea sunt periclitate deoarece ”forţe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme fireşti de reînnoire şi de întinerire a sectorului artistic şi muzeal din România au devenit atât de sonore”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22