Aşii din mânecă

Razvan Braileanu | 10.05.2016

HOUSE OF CARDS / CULISELE PUTERII (2013-2016) • Cu: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll, Michael Kelly, Neve Campbell • O producţie Netflix (SUA).

Pe aceeași temă

 

În februarie 2013, Netflix, un serviciu ame­rican de streaming online, schimba mo­dul în care ne uităm la seriale lansând în acelaşi timp toate cele 13 episoade ale noii sale producţii, House of Cards. Cei de la Netflix au simţit modul în care a cotit comportamentul teles­pec­tatorilor de când serialele TV au crescut în valoare (nu de puţine ori depăşind filmele din cinematografe, odată cu cooptarea unor ve­dete de la Hollywood şi cu alocarea de bugete ge­ne­roa­se pentru producţie). În momentul în care telespectatorul are la dispoziţie o ofertă lar­gă de seriale foarte bune despre care vor­beşte toată lumea, îi e imposibil să le urmărească pe toate la TV, aşa că la unele dintre ele se uită online. Vara este un mo­ment în care serialele iau o pauză, dar ama­torii de foiletoane televizate au la dis­poziţie Internetul pentru a ajunge la zi cu show-urile pe care nu le-au văzut, re­cu­perând mai multe episoade în aceeaşi zi. Fenomenul poartă numele de binge-wa­t­ch­ing, iar cei de la Netflix l-au speculat la maximum atunci când, rupând linea­ri­ta­tea difuzării clasice de seriale TV, au pus la dispoziţia publicului întregul sezon din House of Cards.

 

Însă modalitatea de difuzare e doar ve­hi­cu­lul pentru un produs de excepţie. Fiind­că House of Cards e unul dintre cele mai bu­ne seriale din istorie, bucurându-se de au­dienţe record, de cronici elogioase şi de calupuri de nominalizări la Emmys şi Glo­burile de Aur pentru fie­ca­re sezon, multe dintre ele materializate în premii. Adap­tare iniţială după se­rialul britanic cu acelaşi nu­me (ale cărui patru epi­soa­de au fost difuzate de BBC în 1990), House of Cards es­te povestea ascensiunii lui Frank Underwood (Ke­vin Spacey), un con­gress­man democrat care, în tumultul politic al Washingtonului din zilele noastre, nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi atinge scopurile. La începutul serialului, Un­der­wood este „biciul majorităţii“ din Con­gres, responsabil cu disciplina de partid atunci când vine vorba despre votarea le­gilor şi amendamentelor. Ajutat de soţia sa, Claire (Robin Wright) şi de şeful său de cabinet, Doug (Michael Kelly), personajul lui Kevin Spacey manevrează ca un pă­puşar politicieni mai mici sau chiar mai im­portanţi decât el, cu scopul de urca în „lanţul trofic“ al establishment-ului de la Wa­shington. Ascensiunea sa nu este una lină, de fiecare dată apar probleme apa­rent insurmontabile, însă Underwood e un maestru în a întoarce situaţiile-limită în favoarea lui. Întreaga sa viaţă e un cas­tel de cărţi de joc (de altfel, acesta e ter­menul care ar traduce cel mai bine titlul serialului). Numai că, atunci când opo­nenţi sau chiar sorţii potrivnici scot câte o carte, castelul nu se prăbuşeşte, pentru că Underwood are deja în mânecă un as de fiecare dată, gata să-l pună la temelia con­strucţiei sale politice.

 

Lui Kevin Spacey îi vin ca mănuşă rolurile de politician – în afară de Frank Under­wood, în ultimii 10 ani, actorul a dat viaţă al­tor personaje din această sferă, în Re­count / Alegeri americane, Casino Jack şi, anul acesta, în Elvis & Nixon, unde îl joacă pe controversatul preşedinte ame­ri­can. Pentru House of Cards, Spacey a pe­trecut câteva zile în congres, unde foşti „bi­ciuri ale majorităţii“ i-au împărtăşit din experienţa lor. De altfel, nici creatorul serialului, Beau Willimon, nu este străin de viaţa politică, fiind implicat în tinereţe în mai multe campanii, printre care şi cea pentru Senat a lui Hillary Clinton în anul 2000. Experienţa sa în jungla politică a făcut ca serialul să aibă momente în care a prezis unele dintre evenimentele reale, cum ar fi scandalul legat de ocuparea unui loc vacant în Curtea Supremă.

 

Un alt atu al serialului sunt şi unii dintre regizorii episoadelor: David Fincher (Fight Club / Sala de lupte, The Social Network / Reţeaua de socializare) Joel Schumacher (Falling Down / Cădere liberă, Phone Bo­oth / Cabina telefonică), James Foley (Glen­­garry Glen Ross / Totul sau nimic) sau Ag­nieszka Holland (In Darkness / În beznă, Burning Bush / Rugul aprins).

 

De la începutul anului, Netflix e disponibil şi în România, aşa că puteţi vedea toate cele pa­tru sezoane ale serialului House of Cards. Seria a cincea vine în 2017.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22