Presiuni ale conducerii asupra unor jurnalisti din radioul public

Dora Vulcan | 11.05.2016

Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis presedintelui, premierului si sefilor comisiilor de cultura din Parlament o scrisoare deschisa in care atrag atentia asupra unor presiuni puse de "administratia Miculescu" de la Radio Romania Actualitati asupra mai multor ziaristi incomozi.

Pe aceeași temă

 

 

Ei reclama o procedura de cercetare declansata impotriva a trei jurnalisti, apreciind ca este vorba despre o lezare a dreptului la libera exprimare.

 

Scrisoarea deschisa a ONG-urilor (sursa):

 

Scrisoare deschisa

 

Presedintelui Romaniei

 

Prim-ministrului Guvernului Romaniei

 

Presedintilor Comisiilor de Cultura din Senat si Camera Deputatilor

 

Constatam cu surprindere si ingrijorare declansarea unei proceduri de cercetare de catre Consiliul de Onoare al Societatii Romane de Radiodifuziune impotriva a trei jurnalisti ai Radio Romania Actualitati: Mira Gombos, Alexandru Rusu, Catalin Gombos.

 

Semnalam faptul ca insasi o asemenea declansare a cercetarii inseamna o lezare a dreptului la libera exprimare.

 

Cei trei jurnalisti au reclamat, in calitate de avertizori publici intr-o dezbatere publica, o campanie de stiri, dezbateri si spoturi audio demarata de catre toate posturile Societatii Romane de Radiodifuziune impotriva unei initiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de functionare a SRTV si SRR. 

 

Aceasta campanie a fost amendata de Consiliul National al Audiovizualului, in integralitatea ei, printr-o somatie publica aplicata SRR. 

 

In loc sa declanseze o cercetare pentru a identifica cine a dispus si conceput campania, Consiliul de Onoare decide sa cerceteze jurnalistii care au semnalat derapajele profesionale si legale, la sesizarea redactorului sef  responsabil de continutul editorial al programelor de stiri invocate.

 

Cercetarea creaza premisele ca jurnalistii din SRR sa lucreze sub presiunea autocenzurii.

 

Avertizam asupra faptului ca acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politica manageriala a administratiei Miculescu.

 

Atragem atentia ca rolul si misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum si libertatea jurnalistilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor si cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratica.

 

Vom urmari cu maxima atentie cazul celor trei jurnalisti din Societatea Romana de Radiodifuziune si ne exprimam disponibilitatea de a-i sprijini si asista in cazul in care asemenea masuri abuzive vor continua.

 

Va solicitam, avand in vedere calitatea in care ati nominalizat membri in Consiliul de Administratie al SRR, sa identificati formele prin care intreaga activitate a managementului Miculescu sa fie evaluata, iar drepturile fundamentale ale omului protejate. 

 

ActiveWatch

Asociatia Frontline Club Bucharest

Asociatia Pro Democratia

Centrul pentru Jurnalism Independent

Freedom House Romania

Centrul Roman de Politici Europene

APADOR - CH

Centrul de Resurse Juridice

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22