Dr. Cirstoveanu, seful ATI nou- nascuti de la Marie Curie: Suntem tratati ca niste gunoaie

Iulia Mincu | 12.05.2016

”Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva”, a declarat Cirstoveanu intr-un interviu pentru republica.ro.

Pe aceeași temă

 

Dupa aflarea rezultatelor oficiale prezentate de guven , otrivit carora toti dezinfectantii Hexi Pharma erau diluati cel putin de pina la 10 ori, medicul Catalin Cirstoveanu spune ca este socat si se simte batjocorit. Medicul sustine ca dupa ce a trimis copii la operatie in Germania, doctorii de acolo i-au atras atentia ca au gasit bacterii  extrem de puternice, de care ei nu mai auzisera de 40 de ani.

 

„Este jignitor pentru noi, ca doctori, să auzim şi să trecem prin astfel de momente. În 2007, noi am început să ducem copii în alte ţări pentru operaţii pe cord şi am primit buletinele bacteriologice la mulţi copii de-ai noştri. Şi ne-au atras atenţia că sunt germeni extrem de serioşi şi pe care ei nu i-au văzut de foarte mulţi ani. De exemplu, în Germania spuneau că au fost microbi pe care nu i-au văzut de 40 de ani”, a spus doctorul Cătălin Cîrstoveanu in emisiunea ”24 intr-o ora” de la Digi24.

 

Cirstoveanu se arata revoltat  in primul rind pentru ca ar fi putut sa salveze mult mai multi copii


”Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil! Și mă gîndesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți! Nu-mi vine să cred. Acum înțeleg. Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii”, declara medicul pentru republica.ro.

 

Tot acesta spune că semne de întrebare ar trebui să ridice şi medicamentele folosite în România, care au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate desi au aceeasi substanta generica.

 

„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi? Sunt convins că fiecare vrea să-şi protejeze un business. Şi aşa le spun mereu... Cei care vreţi ca cele mai ieftine medicamente să fie în spitale, poate le-aţi vrea pentru copiii dumneavoastră...”, spune Cătălin Cîrstoveanu.

 

”Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză”.

 

Dupa declaratia medicului Cirstoveanu, compania Antibiotice SA si-a anuntat intentia de a-l da in judecata, informeaza Agerpres.

"Compania Antibiotice SA a luat la cunostinta declaratia medicului Catalin Cirstovanu, seful Sectiei de Terapie Intensiva nou nascuti din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii M.S. Curie din Bucuresti referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse in Romania. Antibiotice SA va actiona in judecata aceasta persoana precum si spitalul in cadrul caruia au fost exprimate aceste opinii nefondate care pot aduce prejudicii importante sistemului de sanatate, pacientilor si producatorilor de medicamente generice din Romania", se mentioneaza intr-un comunicat remis, joi, Agerpres de conducerea Antibiotice SA. 

Potrivit documentului de presa, medicamentele produse de compania Antibiotice, inclusiv cele antiinfectioase, sunt autorizate pentru punere in piata de autoritatile nationale de reglementare din Europa, inclusiv din Romania, Statele Unite ale Americii, precum si din alte 40 de tari ale lumii, pe baza evaluarii documentatiei medicamentului, intocmita in conformitate cu cerintele de calitate impuse de aceste autoritati. 

"Afirmatiile facute de dr. Catalin Cirstoveanu referitoare la lipsa de efect a unei intregi clase de antibiotice, medicamente generice, fabricate in Romania sunt de o gravitate extrema. In declaratiile domnului doctor nu sunt indicate dovezi stiintifice realizate in conformitate cu regulile de buna practica in studiul clinic, dovezi pe care sa le fi adus la cunostinta conducerii Spitalului 'MS Curie', Colegiului Medicilor sau autoritatilor din Romania, astfel incat aceste opinii nefondate facute publice pot crea confuzie si incertitudine in special in randul pacientilor", mentioneaza conducerea singurei fabrici de antibiotice din tara, Antibiotice SA, in comunicatul de presa. 

Prin intermediul documentului citat, reprezentantii fabricii de antibiotice transmit rugamintea, catre comunitatea medicala, precum si catre Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania sa ia atitudine pro sau contra afirmatiilor facute de medicul Catalin Cirstoveanu. 

"Reiteram faptul ca, in lipsa unor dovezi stiintifice fundamentate, pe care deja le-am solicitat conducerii Spitalului 'MS Curie', respectiv domnului manager Daniel Buzatu, vom actiona in judecata atat persoana care a formulat opiniile cu privire la lipsa de efecte a medicamentelor generice si la 'efectul placebo' al unor antibiotice, cat si spitalul in cadrul caruia au fost facute publice afirmatiile", se mentioneaza in finalul comunicatului de presa. 
 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22