Documentar românesc premiat la Cannes

Razvan Braileanu | 15.05.2016

Filmul documentar TOTO ȘI SURORILE LUI / TOTO ET SES SOEURS, în regia lui Alexander, a fost recompensat cu Prix France Culture Cinéma 2016 în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.

Pe aceeași temă

 

În cadrul aceleiași ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration.

 

Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul Toto și surorile lui din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producții intrate în selecție au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon și Les Ogres, regizat de Léa Fehner.  

 

Toto şi surorile lui este un documentar despre un băiat de etnie romă care, la 10 ani, trăiește alături de surorile sale adolescente în Ferentari, în timp ce mama lor e în închisoare. Filmul a avut premiera în septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian.

 

În 2015, Toto şi surorile lui a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii.

 

Într-un an și jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varșovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

 

Toto şi surorile lui a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, și a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

 

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, din copilărie, și s-a întors în țară pentru a produce filmele Lumea văzută de Ion B. și Toto şi surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.

 

Toto și surorile lui este produs de Strada Film și HBO Europe, în co-producție cu Alexander Nanau Production, și poate fi vizionat în România pe HBO și pe platforma HBO GO.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22