Noul CNATDCU. La Departamentul de Teologie, un colaborator al Securitatii

Andreea Pora | 22.05.2016

Pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale au inceput sa fie publicate listele cu propunerile finale facute de comitetele de selectie pentru cele 35 de departamente ale noului CNATDCU. Nu lipsesc surprizele neplacute.

Pe aceeași temă

 

 

 La Teologie, de exemplu, apare Ioan Tulcan, profesor universitar la Facultatea de Teologie, Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, colaborator  dovedit  al Securitatii.

 

Singura care a protestat pina acum este Asociaţia Edu Cer, care solicita Ministerului eliminarea din comisia CNADTCU a lui Ioan Tulcan. ”Dacă aceasta este maniera în care sunt selectați membrii CNATDCU, nu există șanse de îndeplinire a obiectivelor prevazute de lege pentru această comisie”, se spune in comunicatul Edu Cer. 


Ioan Tulcan a primit de la CNSAS si de la ICCJ o decizie de colaborare cu Securitatea, pe care a contestat-o. Ghinion insa, in 2013 Inalta Curte da sentinta definitiva si irevocabila nr 7799 prin care lui Tulcan I se constata ”calitatea de lucrator/colaborator al securitatii”, potrivit OUG nr 24/2008.

 

Pentru a incalca si mai mult preceptele  biblice, preotul jura strimb, semnind in fals in martie 2012 o declaratie pe proprie raspundere ca nu a facut parte din ”aparatura” Securitatii lui Ceausescu. Motivul? Cit se poate de lumesc. Atunci era paroh al Catedralei Vechi din Arad, dar voia sa ajunga si decan al Facultatii de Teologie ”Aurel Vlaicu”. Ceea ce s-a si intimplat. Mai mult, desi toata facultatea stia ca fusese turnator si-a dus mandatul la bun sfirsit, pina in aprilie 2016.

 

Acum mai face un pas inainte in cariera, ajungind membru CNATDCU. Al ” noului” CNATDCU, selectat de o ”comitet special de selectie”, potrivit unor criterii de profesionnalism si integritate.  Din comitetul respectiv au facut parte: Ioan Vasile LEB (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Nicolae Adrian LEMENI (Universitatea din București), Adrian-Constantin MARINESCU (Ludwig-Maximilians-Universität München)

 

Comisiile fiind in dezbatere publica, pe site-ul ministerului scrie se pot depune contestatii argumentate sau obiectii pe adresa: cnatdcu@gov.edu.ro.

 

 

Doctoratul in Germania si colaborarea cu Secu

 

Potrivit CV-ului, Ioan Tulcan a făcut studiile liceale în perioada 1970-1975 la Seminarul Teologic Caransebeş, studiile universitare între 1976 și 1980 la Institutul Teologic Universitar din Sibiu și studiile postuniversitare între anii 1980 și 1982, adică cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar Bucureşti.

Intr-o perioada in care nici musca nu trecea granita ceausista,1982-1986,  Ian Tulcan a făcut studii de specializare la Universităţile din Erlangen şi Heidelberg (Germania), iar în 1986 a primit titlul de Doctor în Teologie al Universităţii din Heidelberg (echivalat în 1995, la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti).

Între 1987 – 1988, Ioan Tulcan a fost arhivist la Centrul eparhial Arad, iar din  1988 până în prezent este preot la Parohia Ortodoxă Română  Arad – Centru (Catedrala Ortodoxă veche).

De altfel, se pare ca preotul a admis ca aceasta a fost perioada in care a dat cu subsemnatul la Securitate, lucru reiesit si din documentele CNSAS, dar in mod ”nevinovat”, fara a face rau nimanui. Cel putin asa reise din declaratia pe care a dat-o in fata Senatului Universitatii din Arad, care i-a analizat cazul si care a pus batista pe tambal. Lizica Mihut, presedintele Consiliului Academic al Universitatii ”Aurel Vlaicu” declara la vremea respectiva pentru Special Arad ca „Dânsul a declarat, atât verbal, în fața Senatului, cât și scris, că ceea ce magistrații au hotărât a fi colaborare cu securitatea a fost doar «o colaborare de formă, nu și de fond», în perioada în care a studiat în Germania. După cum se știe, fiecare masterand sau doctorand român era nevoit să semneze un angajament de colaborare cu serviciile secrete ale statului dacă voia să studieze dincolo, așa încât cazul preotului decan Tulcan este unul deloc singular. Ne-a asigurat că nu există nicio declarație a sa împotriva vreunui aproape”.

 

Alatuuri de Ioan Tulcan din Departamentul de Teologie al Noului CNATDCU urmeaza  sa mai faca parte:

 

Nicolae ACHIMESCU, Universitatea din București,

Lucian TURCESCU, Concordia University, Nicolae CHIFĂR,

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu,  Paul Lucian BRUSANOWSKI,

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Michael FIEGER, Theologische

Hochschule Chur, István PÁSZTORI-KUPÁN, Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca,

Cristian BARTA, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca,

Stefan ILOAIE, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca,

Emilia Corina ZAMFIR, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca,

Daniel BUDA, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu,

Otniel Ioan BUNACIU, Universitatea din București, Viorel SAVA,

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași,  Dumitru Adrian

VANCA, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia,

 Nicolae Răzvan STAN, Universitatea Din Craiova

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22