București: la locale se joacă soarta PNL

Cristian Campeanu | 24.05.2016

Două victorii sunt înscrise în piatră la ale­gerile locale din București de anul acesta. Robert Negoiță va câștiga la Sectorul 3, iar Marian Vanghelie la Sectorul 5.

Pe aceeași temă

 

 Chiar și în cazul în care alegerile s-ar fi organizat în două tururi de scrutin, Negoiță tot ar fi câș­tigat, iar Vanghelie ar fi intrat, poate, în turul al doilea cu candidatul PNL, Ovi­diu Raețchi. Domnul Raețchi este un tra­seist politic convertit la liberalism din om de paie al lui Dan Voiculescu, ale cărui cam­panii le-a coordonat în trecut și a că­rui fundație a condus-o. Ar fi câștigat și Pie­done, dacă ar fi putut candida. Dar nu-i bai, alegătorii din Berceni pot să stea liniștiți pentru că există un surogat de Pie­done. Candidatul PNL și actual primar in­te­rimar Răzvan Sava nu a pierdut niciun prilej să se afișeze public cu Piedone – per­sonaj asupra căruia atârnă spectrul si­nis­tru al tragediei de la Colectiv – și să strige pe la toate colțurile că are susținerea aces­tuia, în pofida faptului că unul dintre co­pre­ședinții PNL, Vasile Blaga, a declarat că asocierea cu Piedone aduce prejudicii PNL. Celălalt copreședinte, Alina Gorghiu, a anunțat luni că asocierea dintre Sava și Piedone a încetat, pentru ca, sâmbătă, cei doi să se plimbe prin Orășelul Copiilor pic­tați ca Shrek și Wolverine.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/alegeri-bucuresti-catalin-predoiu.jpg

Catalin Predoiu

http://revista22.ro/files/news/manset/default/alegeri-bucuresti-nicusoasdasr-dan.png

Nicusor Dan

 

Din păcate, pe lângă faptul că nu avem o campanie propriu-zisă, nu avem la dis­poziție nici sondaje credibile, care să ne permită să facem evaluări bazate pe alt­ce­va decât simple percepții. Săptămâna tre­cută au fost date publicității elemente din­tr-un sondaj făcut la comanda partidului înființat de Nicușor Dan, Uniunea Salvați Bu­cureștiul, și care conține niște cifre greu de acceptat. Potrivit acestui sondaj, can­didatul PSD, Gabriela Firea, este cotată la 37,5%, cu aproape 11 procente peste PSD (26,2%), fiind urmată de Nicușor Dan cu 19,5%, Cătălin Predoiu, 8,7%, Robert Turcescu 8,4% și Daniel Barbu și Adrian Severin sub 5%. La Consiliul General si­tuația PNL este pe dos decât la PSD: par­ti­dul are 18,5%, cu zece procente peste Că­tălin Predoiu, în vreme ce USB este cotat la 16,2%, sub Nicușor Dan. PNL a de­nun­țat sondajul drept o „manipulare“ și l-a acuzat pe Nicușor Dan că este „iepurașul“ PSD și, în mod cert, sondajul ridică semne de întrebare. Firea era de așteptat să fie peste PSD, dar 10% este excesiv. Tra­di­țio­nal, PSD primește la București în jur de 30% și nu este deloc clar ce s-a întâmplat cu voturile lipsă. La fel și PNL ar trebui să aibă cam tot 30%, iar sondajul

http://revista22.ro/files/news/manset/default/alegeri-bucuresti-gabriela-firea.jpg

Gabriela Firea

sugerează că 14% din acest electorat s-a mutat în ta­băra partidului lui Nicușor Dan, care acum două luni era sub 3%. Există în mod clar la nivelul Bucureștiului un curent de re­voltă antisistem, dar este greu de crezut că jumătate din electoratul PNL s-a mutat la Nicușor Dan și că mai mult de jumătate din cei rămași fideli PNL votează cu ace­lași Nicușor Dan la primărie.

 

Oricum ar fi, situația PNL este extrem de precară la București, pentru că, pentru pri­ma oară, poate să piardă tot pe mâna lui, pentru că a girat din USL schimbarea le­gi­lor electorale. Chiar dacă Predoiu ar avea 35% și Firea 37%, PNL tot pierde și aceas­tă situație are cele mai mari șanse să se re­pete și la sectoare. Predicția cea mai sigu­ră este că PNL va pierde și PSD va câștiga pen­tru prima oară totul la București. În­tre­barea este cât de rău va pierde, pentru că, da­că eșecul va fi în zona catastrofei, șan­se­le PNL la alegerile generale scad dramatic și soarta partidului devine incertă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22