Brașovenii vor schimbare, dar cu același primar

Oltita Stiuj | 24.05.2016

15 candidaţi s-au înscris în cursa elec­to­rală pentru Primăria Brașov, un număr re­cord de pretendenți la fotoliul de pri­mar al orașului. Cinci dintre ei sunt in­de­pendenți, iar asta este o altă premieră pen­tru Brașov.

Pe aceeași temă

 

 Încă o noutate a localelor 2016 vine de la actualul primar. George Scrip­ca­ru a intrat în cursa pentru cel de-al pa­trulea mandat în fruntea Primăriei Mu­ni­ci­piului Braşov, însă o face pentru prima oară ca independent. Și, tot pentru prima oară, fostul lider al vechiului PDL, și al noului PNL, le cere votul brașovenilor du­pă ce, în luna februarie, a fost trimis în ju­de­cată de către procurorii DNA, iar PNL i-a retras sprijinul, conform regula­men­tu­lui de partid.

 

În ciuda acestor lucruri, George Scripcaru rămâne, de departe, favoritul alegătorilor. Era cotat în sondaje cu 50-60%, chiar îna­inte de a-și depune oficial candidatura, iar partidele și-au raportat strategia de cam­panie ținând cont de eventuala sa in­trare în cursă.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/alegeri-brasov-george-scripcaru.jpg

George Scripcaru

 

Ultimul sondaj IRES, făcut la comanda unei televiziuni și dat publicității în 14 mai, îl plasează pe actualul primar în frun­tea preferințelor brașovenilor cu 74%. Un procent uriaș față de următorul clasat, can­didatul PSD, Răzvan Popa, cotat cu 7%, sau de candidatul PNL, Adrian Gabor, cotat cu 3%. Și Răzvan Popa, un fost zia­rist înregimentat la PSD de aproape 10 ani, dar și Adrian Gabor, un economist ac­tiv membru PD(L) de peste 20 de ani, au fost viceprimari lângă Scripcaru: Gabor do­uă mandate, iar Popa aproape unul.

 

Același sondaj IRES arată însă că pre­fe­rințele brașovenilor par sensibil egal îm­păr­țite atunci când trebuie să voteze pen­tru unul dintre principalele partide ale sce­nei politice la Consiliul Local: 27% PNL și 25% PSD. Dintre celelalte partide care au mai depus liste complete pentru Consiliul Lo­cal (PER, UNPR, UDMR, FDGR şi ALDE), doar Forumul German, ALDE și UDMR par a avea șanse să primească la urne suficiente voturi pentru unul sau do­uă mandate.

 

De ce ar alege brașovenii un primar cu probleme penale, deși se declară cetățeni care susțin lupta împotriva corupției? Pe de o parte, în opinia multor alegători cân­tă­rește mai mult imaginea unui primar gospodar, de numele căruia se leagă schim­bările vizibile ale orașului din ultimii 10 ani. Pe de altă parte, mulți alegători re­cu­nosc că este nevoie de o schimbare la pri­mărie și au și argumente solide pentru a-și susține afirmația, dar se arată la fel de de­zamăgiți de alternativa care le-a fost pro­pusă în buletinele de vot din 5 iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22