Mark Gitenstein: Vizita lui Ciolos in SUA a fost foarte consistenta si un succes

Dora Vulcan | 26.05.2016

"Vad vizita premierului aici ca pe una foarte consistenta si de succes. Nu am vazut nici o agenda politica speciala din partea primului ministru. Am cunostinta de o serie de realizari foarte concrete, in special in domeniul noilor investitii in Romania”, spune fostul ambasador al SUA in Romania.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Aceasta vizita a fost realmente dorita de guvernul SUA, incepand cu vicepresedintele, si a fost foarte buna pentru relatiile bilaterale", a declarat fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, pentru HotNews.ro.

 

Premierul Dacian Ciolos si-a inceput duminica seara o vizita de patru zile in Statele Unite, in cadrul careia s-a intalnit si cu vicepresedintele Joe Biden. 



Premierul Dacian Ciolos a avut, pe parcursul vizitei in SUA, mai multe intalniri cu reprezentantii administratiei americane implicati in sustinerea si dezvoltarea colaborarii economice bilaterale, se arata intr-un comunicat remis miercuri de Guvern, care mentioneaza totodata ca delegatia romana s-a intalnit si cu reprezentantii mai multor companii si asociatii de afaceri prezente sau interesate de investii in Romania. 



"Scopul intalnirilor noastre cu reprezentantii administratiei SUA este de a construi, pe langa parteneriatul de securitate, si un  parteneriat economic bazat pe o cooperare mai stransa. Economia romaneasca ofera o serie de oportunitati investitorilor americani in domenii ca industria auto, IT, agricultura sau sectorul energetic si SUA pot fi un partener mult mai implicat si activ pe piata locala, cum si companiile romanesti pot fi mai prezente pe piata americana", a declarat premierul Ciolos, citat in comunicat.



Potrivit comunicatului difuzat de Executiv, in prima intalnire cu secretarul pentru agricultura, Tom Vilsack, premierul roman, impreuna cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, "au prezentat oportunitatile sectorului din Romania si posibilitatile de colaborare cu partea americana. Romania a reinstaurat toate conditionalitatile de siguranta alimentara astfel incat sa poata reincepe exportul de carne de porc si alte produse alimentare pe piata americana. Alte discutii au vizat efectele pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii le-ar genera in plan bilateral".

 

Apoi, in intalnirea cu secretarul pentru Comert, Penny Pritzker, premierul Dacian Ciolos si ceilalti membri ai delegatiei "au subliniat si argumentat in legatura cu momentul favorabil prin care trece economia romaneasca, cu una din cele mai mari rate de crestere economica din regiune. Una din discutiile cheie a vizat cooperarea institutionala intre autoritatile reprezentative din cele doua tari, pentru dezvoltarea si consolidarea unor modele de buna practica in domeniul IMM". "Partea americana si-a aratat toata disponibilitatea de a incuraja companiile americane sa-si intensifice schimburile comerciale si investitiile in contextul in care tara noastra ofera conditiile de stabilitate si predictibilitate legislativa pentru mediu de afaceri. De asemenea, se vor identifica in perioada urmatoare noi modalitati de incurajare a capacitatilor de export a companiilor romanesti", se arata in comunicat.



Cea de-a treia intalnire cu reprezentanti ai administratiei americane "a presupus un dialog constructiv cu secretarul pentru Energie, Ernest Moniz", se precizeaza in comunicat. "Premierul Dacian Ciolos, impreuna cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu au prezentat structura sectorului energetic romanesc, bazat pe un mix de resurse si strategia de a atrage noi tehnologii pentru explotarea acestora. In acest sens, se doreste colaborarea institutelor romanesti de specialitate cu parteneri americani, astfel incat solutiile moderne atat de eficienta energetica, dar si de protectia mediului sa poata fi aplicate pentru exploatarea corecta a resurselor existente. De asemenea, s-a subliniat interesul pe care companiile americane il au in zona energiei si strategia prin care Romania poate ajunge un adevarat centru de resurse energetice in regiune", arata Guvernul.

De asemenea, mai mentioneaza sursa citata, in cursul vizitei in SUA delegatia romana condusa de premierul Dacian Ciolos s-a intalnit la un dejun de lucru cu reprezentantii mai multor companii si asociatii de afaceri prezente sau interesate de investii in Romania: Amerocap, Amgen, Coca Cola Company, ExxonMobil, Honeywell, Lockheed Martin, Medtronic, Parsons, Pifzer, Textron, Oracle, Cargill, Dow Chemical.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22