Call Center Expert Forum. Tel Verde 0800 080 200 Neregulile la vot se inmultesc

Vlad Toma | 03.06.2016

Expert Forum, cu sprijinul Funky Citizens va organiza un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.

Pe aceeași temă

Cetatenii care vor sa semnaleze nereguli de orice tip la algerile locale din 5 mai pot suna numarul de telefon 0800 080 200 sau posta pe mailul ExpertForum

 

Secții dezorganizate, presiuni asupra alegătorilor și observatorilor, materiale de slabă calitate

 

 

Majoritatea sesizărilor înregistrate după ora 9 se referă la: presiuni și amenințări electorale, probleme legate de funcționarea sistemului informatic, cazuri în care candidații au continuat campania electorală în ziua votului, însoțirea repetată a alegătorilor în cabina de vot de către alte persoane fără a exista o justificare sau abuzuri ale președinților secțiilor de votare.

La secția 379 din comuna Rozavlea (Maramureș) s-a sesizat faptul că mai multe persoane intră însoțite în secția de votare, iar organizarea este haotică. În aceeași secție a dispărut o ștampilă cu mențiunea VOTAT. Intervenția poliției nu a rezolvat problemele legate de organizarea secției de votare și de respectarea procesului de vot.

Operatorii sistemului informatic s-au confruntat cu următoarele probleme în utilizarea acestuia:

  • pe tableta pusă la dispoziție, apărea notificarea că cererile pentru urna mobilă pot fi depuse doar dimineața în intervalul 6-7, deși nici legea, nici hotărârile publicate de BEC nu conțin astfel de limitări
  • în anumite secții nu se folosește scanner-ul, datele introducându-se manual în sistem (ex. Secția 128 din Timișoara și secția 854 din București).

În Sectorul 4 din București, au fost sesizate nereguli din mai multe secții de votare cu privire la prezența unor perdele transparente la cabinele de vot care pun probleme din perspectiva respectării secretului votului.

Din informațiile obținute, în mai multe secții de votare din Giurgiu s-au făcut presiuni asupra observatorilor. În Lețca Nouă a fost necesară intervenția Poliției. Tot în aceeași localitate, au fost identificate mai multe mașini care transportau alegători la secțiile de votare. În Lețca Veche s-au semnalat nereguli privind prezența unor persoane neautorizate în secția de votare, precum și nereguli privind patrunderea mai multor persoane concomitent în aceeași cabină de vot.

Ca si in anii trecuti, campania electorala nu se opreste in ziua votului:

  • In Mangalia, electorii primesc SMS-uri cu indemnuri de vot pentru un candidat de la numarul de telefon 0723494689
  • In Rosiorii de Vede, înca exista afise electorale pe geamurile sediilor partidelor politice si pe strazile din municipiu
  • In Bunesti (judetul Brasov) în sectia de votare, unul dintre candidați influențează alegătorii, profitând de dreptul legal de a asista la votare.

Una dintre problemele principale este legată de abuzurile președinților birourilor electorale sau de necunoașterea normelor legale de către aceștia. La Ghermănești (Ilfov), președintele secției de votare a refuzat să primească cereri de vot pe lista suplimentară de la persoane care și-au mutat reședința în circumscripția respectivă cu mai puțin de 45 de zile înainte de data alegerilor. Preşedinta Secției de votare 212 (Mangalia) a interzis accesul presei în incinta secției, pe motiv că nu există acreditare, aceasta nefiind necesară în 2016. Accesul presei a fost permis doar la solicitarea BEJ Constanța.

La secția nr 369 din Capitală, un membru al biroului electoral a împărțit în mod repetat buletine de vot în mod necorespunzător – furnizând votanților mai multe buletine de același tip.

La secția din Căminul Cultural, de la Corod (Galați) un alegător a găsit o semnătură în dreptul numelui său pe listele electorale.

Calitatea materialelor utilizate în procesul de vot lasă de dorit în anumite circumscripții. În Sectorul 2 (secția 194) și 5 (secția 854), alegătorii s-au plâns că ștampilele sunt neconforme, în sensul în care fie nu se îmbibă cu suficient tuș încât să lase o formă vizibilă pe buletinul de vot, fie se îmbibă în mod excesiv, fapt care poate conduce la violarea secretului votului.

Cele mai solicitate informatii sunt legate de  dreptul candidaților de a fi prezenți în secția de votare, precum și informatii referitoare la votul pe listele suplimentare.

 

 

 

Observatori bruscați și secții aglomerate

 

 

 Primarul din Odoreu care nu suportă transparența

Observatorul electoral EFOR din localitatea Odoreu, județul Satu Mare a fost implicat ieri, 4 iunie, la ora 18 într-un incident. Acesta a fost bruscat de către primarul Dumitru Pop, într-o secție din localitate. La sesizarea unui cetățean din comună, observatorul s-a deplasat la secția de votare nr. 239, unde se aflau primarul și viceprimarul, care conform raportării, se aflau în sala de votare, unde erau și buletine de vot pe masă.

Primarul a devenit agresiv, a rupt acreditarea și a avut un comportament violent față de observator. În secție nu era prezent niciun jandarm, ci numai un angajat ISU, care a reținut acreditarea observatorului în mod nelegal.

Observatorul a depus plângere la poliție, în urma căreia primarul-candidat a fost amendat cu 1000 de lei, pentru încălcarea art 108 (n) din Legea 115/2015, referitor la refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate. De asemenea, s-a înregistrat un dosar penal pentru distrugere de documente oficiale.

Înregistrarea video poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=iVWNzyOFu_M&feature=youtu.be

De asemenea, observatorul a sesizat faptul că directorii școlii și ai grădiniței din localitate ar fi fost implicați în campania electorală pentru candidatul Partidului Social Democrat. https://youtu.be/iViNSMprZ_s

Dimineața alegerilor

În mai multe secții de votare s-au înregistrat tentative de a limita activitatea observatorilor. La secția 17 (Liceul Brâncoveanu) din București, observatorul EFOR a sesizat că urnele de vot erau deja sigilate dimineața. Președintele secției de votare a confirmat faptul că au fost sigilate cu o seară înainte (contrar legii). De asemenea, acesta a încercat să nu permită accesul observatorului în secție decât după ora 7. A fost sesizat Biroul Electoral de Circumscripție Sector 1.

De asemenea, mai mulți președinți de secții de votare s-au dovedit recalcitranți la adresa observatorilor, în mai multe secții din București și din Ilfov. La secția 218 din Ghermănești (Ilfov), presedintele biroului electoral de circumscripție a făcut presiune asupra observatorului, fără temei legal. De asemenea, la aceeași secție sunt sesizați foarte mulți votanți, care au creat agitație.  Trei candidati ALDE și unul de la PSD staționează în fața secției de votare și îndruma alegătorii. Probleme legate de un număr mare de cetățeni prezenți în secție au fost semnalate și la secția 172 din Letca Veche (Giurgiu).

La secția 171 din Letca Nouă (Giurgiu), s-a sesizat că alegătorii introduceau buletinul deschis în urnă, iar un membru al biroului electoral era poziționat lângă urnă.

Au fost sesizate probleme legate de funcționarea sistemului informatic la secția 310 din comuna Horia (Neamț), 437 (București) și 1170 din Bucuresti.

La secția de votare din Gârcov (Olt), unul dintre membrii biroului electoral al secției de votare este nepotul unui candidat, fapt interzis de lege. A fost sesizat biroul electoral de circumscripție.

EFOR are observatori azi în secțiile de votare din județele Cluj, Ilfov, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Caraș Severin, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Bihor, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vâlcea, precum și în Municipiul București.

EFOR și Funky Citizens vor continua să ofere asistență electorală și îndeamnă cetățenii care au neclarități sau probleme să ne contracteze de la ora 6.00 la 23.00 pe Telverde 0800 080 200 sau pe www.expertforum.ro/votcorect

 

Contact:

Septimius Pârvu, Expert Forum, 0787.638.315

 

 

 

Cititi comunicatul EFOR:

 

Vom  pune  la dispoziția celor interesați platforma www.expertforum.ro/votcorect și numărul de telefon Telverde 0800 080 200, prin intermediul cărora vom răspunde întrebărilor legate de procedurile de vot și sesizarea neregulilor.

 

Platforma votcorect va conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli  din  campania  electorală  sau  din  ziua  votului.  Fiecare  dintre sesizările transmise va fi atent analizată și se va acorda asistență unde este cazul.

 

Platforma va include și o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare:  proceduri  de vot,  noutățile  legislative  și  practice  legate  de  organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, procedurile de observare sau cele de sesizare a neregulilor. Cei interesați pot găsi pe site inclusiv modele de întâmpinări și plângeri.

 

Continuând experiența din noiembrie 2014, vom organiza un call center unde va funcționa  în  zilele  de  4  și  5  iunie  telefonul  Telverde  0800  080  200.  În  preziua alegerilor, pe 4 iunie, programul de funcționare este 12 – 20, iar pe 5 iunie 6 – 23. Apelurile  sunt  gratuite  din  rețelele  Telekom  (Romtelecom,  Cosmote),  Orange, Vodafone, RDS si UPC. 

 

Contact: Septimius Pârvu, Manager de proiect Expert Forum, septimius.parvu@expertforum.ro, 0787.638.315.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22