Cele trei mize ale alegerilor. De ce trebuie să mergem la vot

În formatul limbajului de lemn ar trebui ca astăzi românii să-i aleagă pe cei mai cinstiți și mai pricepuți gospodari. Numai că asta au făcut și în trecut și, iată, în acest moment avem un număr record de astfel de "gospodari" aflați în anchete penale, arestați sau chiar condamnați.

Alexandru Lazescu 05.06.2016

De același autor

 

 

 Cît despre pricepere, deși ar fi o exagerare să spunem că nu s-a făcut nimic, pentru că în unele localități chiar s-a făcut cîte ceva, se vede cu ochiul liber că rezultatele nu sunt nici pe departe pe măsura promisiunilor electorale precedente și nici a resurselor dacă luăm în calcul fondurile europene, destul de generoase, disponibile pentru dezvoltare locală.

 

    Alegerile de astăzi au trei mize majore: 1. poziționarea pentru alegerile parlamentare de la sfîrșitul anului; 2. posibilitatea conturării unor alternative politice, la nivel local și național, față de binomul dominant PSD - PNL; 3. un test al măsurii în care românii sunt dispuși să pună de acord votul lor cu declarațiile de principiu în care condamnă vehement corupția din țară. La prima întrebare răspunsul este deja știut. Alegerile într-un singur tur favorizează masiv PSD, partidul cel mai bine organizat, care își poate consolida astfel decisiv poziția pentru alegerile generale. Nici în ceea ce privește cea de-a doua chestiune nu sunt multe motive de optimism deși e posibil ca punctual să existe și unele suprize plăcute. Cît despre impactul acuzelor de corupție, e greu de crezut că vom vedea un comportament mult diferit de cel din trecut în care au fost realeși inclusiv primari aflați în pușcărie. Ceea ce stîrnește  îngrijorări, rezultatul votului putînd fi utilizat drept pretext pentru inițiative legislative menite să obtureze lupta anticorupție. De fapt, un astfel de mesaj s-a făcut auzit în ultima perioadă, ajungând chiar până la a se clama eșecul acestui  tip de anticoruptie.

 

    Am fi naivi să credem că de data asta la urme vor conta semnificativ acuzele de corupție și competențele candidaților. Din păcate, mult mai importante vor fi inerțiile electorale și forța rețelelor de partid. Și atunci ar putea mulți să se întrebe de ce să ne mai ducem la vot! Ei bine, dintr-un motiv simplu. Alegerile libere nu sunt pînă la urmă o confruntare dintre îngeri și demoni. Mulți dintre cei care astăzi strigă sus și tare că vor o clasă politică nouă, necoruptă și competentă vor sfîrși probabil, ca de atîtea ori în trecut, făcînd ceea ce făceau și predecesorii lor. Însă, în democrație, competiția politică nu lasă ca instituțiile statului, inclusiv cele de forță și din sistemul de justiție, să fie acaparate integral de un singur grup. E un lucru esențial și e una din lecțiile importante de care ar trebui să ținem cont și astăzi cînd mergem la vot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22