Brexit ar face viitorul Europei mai nesigur

Lars Adaktusson | 14.06.2016

Pe aceeași temă

1. Ieșirea Marii Britanii din UE ar fi o mare înfrângere – pentru ambele părți. Probabil ar duce la divizări in­ter­ne, atât în cadrul UE, cât și în interiorul Marii Bri­tanii. Brexit ar face vii­torul Europei mai nesigur și ar avea un im­pact asupra tu­turor aspectelor Uni­u­nii Eu­ropene. Cu toate aces­tea, cred că UE are vii­tor chiar și în even­tua­litatea în care Ma­rea Britanie ar ieși. În ul­ti­mii 50 de ani, UE a fost esențială pentru ins­­tituirea păcii, pros­perității, dialogului di­plomatic și a statului de drept pe continent.

 

2. Suedia este una dintre țările eu­ro­pe­ne care și-au asumat multe res­pon­sa­bi­lități în ceea ce privește si­tua­ția re­fu­giaților. În Suedia, există do­rin­ța de a-i ajuta pe cei care au nevoie, iar in­ca­pacitatea UE de a cădea de acord asupra unui mod durabil de împărțire a responsabilităților a creat ne­în­cre­dere în capacitatea UE de a răspunde unor pro­vo­cări majore.

 

3. China nu este în mod clar o economie de pia­ță, potrivit celor cinci cri­terii fixate de UE pen­­tru a acorda un ase­me­nea statut. Me­todele uti­lizate în in­ves­ti­ga­ții­le referitoare la dum­ping și subvenții ar tre­bui să stabilească dacă pre­țurile și chel­tuielile din China se bazează pe pia­ță. Obli­gațiile in­ter­na­țio­nale pre­văzute de OMC nu pot fi încăl­ca­te. Un deficit co­mer­ci­al cu China ar dăuna industriei eu­ro­pe­ne în general.

 

4. Rusia se comportă agresiv de ceva vre­me și a folosit forța împotriva Ucrai­­nei, Georgiei și Moldovei. De­si­gur, sper că Rusia va evolua într-o di­recție di­fe­ri­tă, punând accent pe va­lorile de­mo­cra­ti­ce și drepturile omu­lui, deși men­țio­nează din ce în ce mai des ar­me­le nu­cleare în cadrul stra­tegiei sale de apă­ra­re, ceea ce este ex­trem de în­gri­jorător.

 

5. Prioritatea numărul 1 a Europei es­te de a avea o politică externă și de se­cu­ritate care să conteze cu adevărat în promovarea valorilor care stau la baza Uniunii noastre. Aceasta implică o cercetare atentă atât a obiectivelor acestei politici, cât și a măsurilor pe care UE le poate utiliza pentru a-și pro­­­mova agenda. Politica externă și de securitate a UE trebuie să se bazeze atât pe abilitatea de a atrage și a coop­ta, cât și pe abilitatea de a utiliza forța sau, după caz, banii atunci când e ne­voie, iar liderii europeni trebuie să în­țeleagă acest lucru.

 

6. Următoarea etapă ar trebui să fie ridicarea moratoriului referitor la primirea de noi membri, la sfârșitul ac­tualului mandat. Ar fi un semnal foarte puternic de încurajare pentru țările din Balcanii de Vest.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22