Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCalul troian al Rusiei din flancul sud-estic al NATO
2016-06-17
4
Ceea ce s-a întâmplat cu ocazia recentei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Sofia ar trebui să constituie un subiect de adâncă reflecție și preocupare pentru elita politică și intelectuală românească.

 

 

Valul de declarații contradictorii, ba chiar șocante, făcute de oficialii bulgari pe tema cooperării militare în Marea Neagră a celor trei state riverane membre ale Alianței Nord-Atlantice a revelat o ruptură profundă între viziunea politică a României și viziunea politică a Bulgariei asupra Europei de Sud-Est și regiunii Mării Negre în contextul amenințării create de agresiunea Rusiei în Ucraina. Deși suprinzătoare prin însuși tempoul și lipsa de eleganță a declarațiilor făcute de înalții oficiali ai statului aliat de la sud de Dunăre (ministrul bulgar al apărării calificând inițiativei României de a crea un grup naval NATO în Marea Neagră drept un „război de propagandă cu elemente de tactică și de război hibrid”!?), desolidarizarea Bulgariei în raport cu preocupările de securitate ale României nu are la bază doar rațiuni circumstanțiale, ci este alimentată de o relație istorică, deopotrivă politică și culturală, distinctă a acestui stat est-european cu Rusia și, prin urmare, ea ar fi trebuit anticipată și luată în considerare de oficialii români.

 

În acțiunile politice și propagandistice pe care Rusia putinistă le desfășoară pentru a diviza și anihila opoziția țărilor Uniunii Europene și a Statelor Unite față de politica sa agresivă din regiunea Marii Negre și chiar de mai de mai departe, Bulgaria a devenit în momentul de față calul troian al Kremlinului în sud-estul Europei. O mitologie națională axată pe sprijinul „fratelui slav mai mare” în crearea statului național bugar, cât și relația privilegiată pe care Bulgaria aliată de la bun început cu Germania nazistă a întreținut-o cu Rusia stalinistă în cel de-Al Doilea Război Mondial (la sfârșitul căruia a fost chiar singurul aliat german ce și-a menținut granițele extinse în timpul conflictului, întâmplător pe seama României), predispun statul vecin din sud - în ciuda statutului actual de membru UE și NATO - la o puternică influență rusească, care este de altfel facilitată și de relațiile economice și turistice mai strânse comparativ cu alte state est-europene pe care Sofia le întreține cu Moscova.

 

Încurcătura în care s-a regăsit președintele Iohannis, curând după conferința de presă cu președintele bulgar Rosen Plevneliev, când atât acesta din urmă, cât și premierul bulgar Boiko Borisov și-au retras sprijinul pentru inițiativa românească de a crea un grup naval NATO în Marea Neagră, calificând-o inacceptabilă, și încercările sale de a „drege busuiocul” diplomatic, afirmând că nu era vorba de crearea efectivă a unei flote NATO la Marea Neagră, ci doar de exerciții comune între marinele militare ale României, Bulgariei și Turciei, nu poate ascunde faptul că aveam de-a face cu un eșec, cel puțin de etapă, al politicii externe românești.

 

 În contextul geopolitic încordat și tulbure din prezent și din viitorul previzibil, oficialii români au obligația de a analiza în detaliu acest eșec diplomatic deosebit de important și chiar răsunător prin virtualele sale consecințe și de a gândi, în cooperare cu alți aliați europeni și nord-americani, o serie de contramăsuri compensatorii în materie de securitate. Mai mult, pe termen mediu și lung, Guvernul României trebuie să conceapă o strategie multistratificată (politică, economică și culturală), care să dezvolte relațiile de solidaritate, de viziune și acțiune comună dintre Bulgaria și România (dar și dintre România și Serbia!), pentru a prevenit astfel influența nefastă și neavenită, deopotrivă formală și informală, pe care o poate exercita Rusia în regiune.

TAGS : rusia bulgaria flota NATO romania iohannis marea neagra ucraina uniunea europeana turcia
Comentarii
Felix 2016-06-19
Analiza corecta din punctul meu de vedere, doua chestii lipsesc insa: 1. Relatia Turcia-Bulgaria e departe de a fi una de prietenie stransa. Nu prea imi pot imagina un corp comun militar Ungaria-Romania, cred ca bulgarii au dificultati in a-si imagina un corp militar comun Bulgaria-Turcia. Si, dupa cum a remarcat si Profesoru, Turcia de azi nu e chiar o tara pe care sa ti-o doresti aliat. Aliat in NATO e OK, ca sunt factori de ordine mai inalti, dar o alianta mai stransa cu Turcia e un soi de cec in alb dat Turciei, chestie pe care foarte putine tari din lume ar face-o. 2. Ma intreb daca Johannis a discutat in prelabil cu bulgarii, pe canale diplomatice, daca ar marsa la o astfel de propunere. Ca sunt doua variante: a) sau nu a discutat, si atunci e vinovat 1000%, "politica altfel" nu inseamna ca partenerii sa afle de la TV ce vrei. b)sau a discutat, ei au zis initial da si apoi nu, ceea ce ar atrage alte analize.
Maria R. 2016-06-18
România din nou defazată!
Iar timpul și istoria ne sunt în răspăr...
profesoru 2016-06-17
Bulgaria nu e calul troian al Rusiei. A respins proiectele ruseşti (gazoductele South Stream şi Burgas-Alexandropolis şi centrala nucleară de la Belene). Nu a permis tranzitul avioanelor ruseşti către Siria.

Iar acum bulgarii nu s-au opus unei iniţiative NATO, ci unei iniţiative româneşti susţinute de Turcia. E mare diferenţă.

Conflictele din Siria şi Nagorno-Karabah ar putea să ducă la un război Rusia-Turcia. O flotă comună NATO pe Marea Neagră care să acopere flancul nordic al Turciei ar fi un cec în alb acordat acestei ţări tentate de aventuri externe.

Pentru a responsabiliza Turcia, ţările NATO trebuie să refuze această iniţiativă. Să-i transmită că e pe cont propriu dacă vrea să atace în Siria sau Armenia. Sau dacă turcilor le-ar trece prin cap să închidă Strâmtorile pentru navele ruseşti (ar fi o încălcare a Convenţiei de la Montreux şi caz de război).

Bulgaria a făcut un serviciu NATO şi României. Nu m-ar mira ca bulgarii să fi primit instrucţiuni pentru respingerea acestei idei tocmai de la NATO. Şi ca NATO să fi trimis acest mesaj şi României, care o dă acum cotită cum că niciodată nu s-a gândit la aşa ceva.
Polilogu 2016-06-18
Stravezie cu totul, opinia dv, dom PROFESORU !!Bulgaria este si va fi ”calul troian al Rusiei”. E doar inceputul deplasarii ”ghetarului balcanic”, cu partea lui vazuta si nevazuta cu tot,iar argumentele aruncate”in lupta” de dv. imi arata nivelul de la care ati dori noi sa discutam!
Total 4 comments.
Recomandari
5546
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22