„Republica de la Ploieşti” şi începuturile parlamentarismului în România

Humanitas | 20.06.2016

Pe aceeași temă

Editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu joi, 23 iunie, ora 19, la lansarea volumului „Republica de la Ploieşti şi începuturile parlamentarismului în România de Silvia Marton, recent aparut în seria „Societate şi Civilizatie”.
La eveniment vor prezenta cartea, alături de autoare, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, antopolog, eseist şi publicist, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA), şi conf. univ. dr. Mircea Vasilescu, eseist, critic, istoric literar, jurnalist şi traducător, profesor la Universitatea din Bucureşti.

 

Silvia Marton este doctor în ştiinţe politice la Universităţile din Bucureşti şi din Bologna. Predă la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Alumna Colegiului Noua Europă din Bucureşti şi a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, şi la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier dans l'Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: „La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (1866-1871)” (Institutul European, 2009); „Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche” (coordonator, împreună cu Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, 2013); „L'État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles” (coordonator, împreună cu Anca Oroveanu şi Florin Ţurcanu; NEC, 2011). Numeroase studii în volume colective din ţară şi din străinătate.

 

„«Republica de la Ploieşti» a intrat în limbajul comun ca un alt nume dat eşecului comic şi nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Dacă îl reducem la acţiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul în care l-a fixat Caragiale. Mişcarea trebuie abordată însă în contextul anilor 1866-1871. Cu tot eclectismul şi incoerenţele ei, a existat o gândire politică antidinastică, republicană şi «democrată» care trebuie pusă în lumină. Este ambiţia acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii şi asupra modului în care actorii episodului republican îşi explică acţiunile şi deciziile.” (Silvia Marton)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22