Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Apărarea Patriotică
Dinu G. Ionescu - - - -
2016-06-28
Scrisori
2

Cine își mai aduce aminte de acest nume?

Apărarea Patriotică, ca și Uniunea Patrioților, era o organizație subordonată total PCR, creată pentru inducerea în eroare a naivilor, dând impresia unui sprijin mai larg al politicii acestuia.

Era o veche tactică a comuniștilor de a se ascunde sub diverse nume, manipulându-i din umbră pe creduli; ecologiștii (pepeni verzi pe-afară, dar roșii înăuntru) sunt un bun exemplu.

Cine erau în relitatate „patrioții“? O mână de jalnice creaturi, a căror patrie era mai degrabă URSS decât România.

Folosirea incorectă a termenului „patriotic“ a dus însă la demonetizarea lui.

Dar ce cuvânt măreț și important este! Patrioți au fost marii noștri oameni politici din trecut, de exemplu: Bălcescu, Cuza, Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Take Ionescu, I.I.C. Brătianu, Iorga, ca să nu mai vorbim de poeți ca Eminescu, Alecsandri sau Coșbuc.

Azi, cuvântul nu mai este la modă, ci la modă este cuvântul „european“. De fapt, cele două noțiuni nu se exclud, marii noștri patrioți au fost și proeuropeni. Dar credem că prima calitate, cea mai sfântă care se cere unui om, este cea de adevărat patriot.

Din păcate, pe scena noastră politică lipsește o organizație care să-și revendice cu tărie această primă calitate, ca și cum ar fi jenant să o facă.

Exemple în Europa - avem. Unele nu chiar departe de noi. Și ce frumos ar fi dacă am avea o formație care să-și spună, dar să și fie: patriotică și cinstită, punând pe primul plan, cu exemple personale, propășirea țării, și nu îmbogățirea personală. Să vedem deputați având ca unică avere apartamentul în care locuiesc și o motocicletă.

Dar visez ... sunt în Norvegia, Islanda, Danemarca sau România?

 

Dinu G. Ionescu

Iunie, 2016

TAGS :
Recomandari
Comentarii
Mircea Ordean 2016-09-23
Inclusiv condeiele revistei 22 vin cu pretenție de inși destupați, dar în paralel ezită a cercreta de ce nu mai e la modă vorba patriotism.
Ori de ce interesează, în schimb, aceea de 'european'.

A explora și accepta realitatea nu intră între preocupările lum,ii intelectuale.
Care are nevoie a se revolta, cum că lumea nu-i precum în interesele taberei proprii.

Indignarea cu pricina dă bine și la destui cititori, care-ți mai domolesc astfel din angoasele existențiale.
Mircea Ordean 2016-09-23
”Patrioți au fost marii noștri oameni politici din trecut, de exemplu: Bălcescu, Cuza, Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Take Ionescu, I.I.C. Brătianu, Iorga, ca să nu mai vorbim de poeți ca Eminescu, Alecsandri sau Coșbuc...”

1.
Dacătele vreunul e patriot, nu înseamnă că faptele-i sînt obligatoriu deștepte.

2.
Eu am mai citit despre cei enumerați și mi s-au părut oameni. Cu de toate.
Societatea are însă nevoie de Valori - demers susținut inclusiv cei care-și doresc loc fericit în schemă, asemenea autoruluid e aici.

Valorile-s făcăturile din care-au fost extirpate defectele ori penibilele respectivilor, rămasului umflat cu pompa fiindu-i adăugate nu o dată mistificări.
Și ele glorioase.
Total 2 comments.
1290
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22