Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRusia: marele beneficiar
2016-06-28
4
Confirmarea Brexit slăbește UE și sporește posibilitatea unei Europe cu geometrie variabilă. Evident, Regatul Unit (și atât de divizat, acum) nu-și modifică geografia și nici nu-și suprimă relațiile cu blocul continental.

De la cele economice și comerciale până la cele de concertare strategică, sub umbrela NATO. E de prevăzut și continuarea „parteneriatului special“ dintre Londra și Washington, indiferent de viitorul locatar al Casei Albe. Marea Britanie nu poate fi „pedepsită“, așa cum au căutat să sugereze unii eurocrați sau politicieni. Are în spatele ei propria forță și un întreg Commonwealth. Problemele cele mai serioase le are tot Uniunea Europeană. Puternică, dar străbătută de falia Nord-Sud și de ancorarea încă fragilă a noilor membri. După cum au remarcat numeroși comentatori, mai ales din aria anglo-saxonă, Brexit va sufla în pânzele expansionismului rusesc. Iată de ce deciziile viitorului summit NATO de la Varșovia vor fi deopotrivă esențiale și lămuritoare. Mă aștept la accelerarea procesului de federalizare, sub pilotajul Germaniei și al Franței. E de asemenea previzibilă, din păcate, întărirea populismului eurosceptic de dreapta sau de stânga. Cele două linii - „mai multă Europă“ versus „mai puțină Europă“ – vor forma o intersecție supralicitată, cu urmarea polarizării opiniei publice din statele membre. Foarte multe dintre soluțiile (sau doar opțiunile) care vor fi degajate după Brexit depind de rezultatul alegerilor din SUA, Germania și Franța, care vor avea loc anul acesta și în 2017. Din păcate, Brexit limitează spațiul liberalismului și încurajează, ca fals antidot al eurocrației, dar și al populismului, un plus de voluntarism politic „de criză“. Ar fi bine ca România să-și concerteze acțiunile cu celelalte noi state membre din regiunea ei, începând cu Polonia. Pentru prima dată în ultimele decenii, dialogul bilateral purtat direct cu americanii, germanii și francezii nu va mai fi probabil suficient pentru ca agenda noastră – întărirea UE și securitatea colectivă la nivelul NATO – să fie garantată. El va trebui completat prin articularea unei poziții regionale coerente, pentru a evita orice formă de periferizare.

TAGS : Brexit Rusia Europa
Comentarii
Manuela Vulpe 2016-07-03
Superb teolog si barbat!
munteanu mircea "mongolul" 2016-06-29
Tinind cont de admiratia lui Farage fata de Putin si relatiile ruse cu euroscepticii din intreg UE, se pare ca aveti dreptate. Rusia castiga din Brexit.
In fapt, Rusia nu va mai putea influenta, de acum incolo, Londra si armata UK. Prin intermediul Bruxelles. Deci, pierde.
Iar Londra a furnizat ajutor militar Ucrainei, in timp ce Germania si Franta doreau politica "realista" cu Rusia. Daca va uitati pe stirile militare, mai toate incidentele au avut loc intre avioanele rusesti si cele ale UK. Nu cu germanii, nu cu francezii. Cateva intilniri cu avioane si nave americane si britanice. Parca una sau doua cu suedezii.
Se pare ca taberele sunt -deja- conturate.
In ce priveste politica de aliante regionale, Romania a mai utilizat sistemul in perioada interbelica. Din pacate, nu a reusit sa creeze alianta necesara stoparii ideii de agresiune. Si nu au putut functiona datorita abandonului de catre marile puteri democrate: Franta si UK. A relua o politica dovedita ineficienta, nu este cel mai bun lucru.
In plus, alianta dictatorilor (Hitler/Stalin) a torpilat orice tentativa de opozitie militara in zona.
Sigur ca e nevoie de o strinsa colaborare in zona, dar e nevoie si de un protector care sa gireze actiunea. Polonia poate fi usor intoarsa de Germania (si a fost, in ww2), Romania poate fi intoarsa de Ungaria. In alianta cu Rusia, ne pot face zile fripte. E nevoie de un garant puternic, sau o alianta. Iar in acest context, blocul SUA/CANADA/UK devine protectorul (militar,economic, financiar, diplomatic) de neinvins. Sub garantia lui, putem sa demaram o politica regionala activa.
Deja Polonia vede o cooperare parlamentara intre Grupul de la Vishegrad si Ucraina/Romania. Cred ca e nevoie si de o cooperare industriala in domeniul apararii. Ajutoarele militare vin greu in Polonia sau Romania, daca incepe un conflict. Trebuie sa avem capacitati de productie si mentenanta locale. In acest context, trebuie sa intarim alianta cu Turcia, pentru a pastra o cale de aprovizionare permanenta, daca suntem incercuiti terestru.
Rusia nu poate avea relatii cordiale cu UE, atita timp cat pastreaza teritoriile ocupate militar si intretine razboiul civil din Ucraina, dorind sa mai anexezse si alte teritorii. Liderii UE care vor accepta asa ceva, vin in contradictie cu NATO si se deconspira ca agenti rusofili. Normalizarea relatiilor cu Rusia este posibila doar daca rusii accepta conditiile UE si NATO.
Incercarea de a rupe UE de NATO este ridicola. Si denota primitivism politic din partea celor ce au gandit-o.
Dar a incerca singuri sau cu sprijinul Germaniei(?!!!) sau Frantei(?!!!) o politica regionala activa, devine periculos.
Acum, trebuie sa urmarim cu atentie ce tip de iesire va alege UK. Si care va fi raportul NATO/UE.
(Nu vom obliga Rusia sa se retraga. O va face singura.....)
bogdan 2016-06-29
eh, aceeasi bodoganeala falimentara intr-o tara in care un sfert din populatia apta munceste la Londra!...
profesoru 2016-06-28
Sigur că Rusia e mulţumită de ultimele evenimente (mai degrabă de demisia lui Cameron decât de Brexit). E mulţumită deoarece apare posibilitatea normalizării relaţiilor cu UE. Ceea ce e în avantajul Rusiei, dar şi al ţărilor europene. (Oricum nu putem să obligăm Rusia să se retragă din Crimea şi Donbas. Dar continuarea şi escaladarea tensiunilor pot duce la război, victime sigure fiind ţările din flancul estic.)
Nu există nici un expansionism rusesc. Rusia e în defensivă, încercând să ţină NATO departe de graniţele sale.

Nu sunt sigur că ar fi bine ca România să-şi concerteze acţiunile cu Polonia. Conservatorii polonezi sunt destul de eurosceptici şi nu sunt deloc bine văzuţi la Bruxelles. Am putea vorbi doar de colaborare punctuală, cum ar fi opoziţia comună faţă de cotele de refugiaţi.
Total 4 comments.
Recomandari
3407
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22