Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTelefonul de la miezul nopţii
2016-07-05
0
Era 12 decembrie 1987, aproape de miezul nopţii. Părinţii mei stăteau îngânduraţi în sufrageria neîncălzită din centrul Bucureştiului. Tata era foarte îngrijorat, după ce toată ziua a fost urmărit şi supravegheat de trei maşini cu securişti. În faţa locuinţei era un miliţian care legitima pe oricine dorea să intre în casă.

 

Eu fusesem ridicat de Securitate la ora 6:30 dimineaţa, când am plecat spre fabrica unde lucram. Am fost dus la Direcţia Cercetări Penale a Securităţii, pe Calea Rahovei nr. 36.

 

Cu toată ora foarte târzie, telefonul din locuinţa părinţilor a început să sune. Tata a ridicat receptorul. La celălalt capăt al firului s-a auzit o voce cunoscută, care a întrebat: „Ce face Radu?“. Era Mihnea Berindei. Tata a spus repede: „Radu a fost arestat azi dimineaţă. Casa noastră a fost percheziţionată. Suntem sub strictă supraveghere“.

 

Legatura telefonică s-a întrerupt brusc. Telefonul nu a mai avut ton pentru următoarele patru luni. După aceea, a început să funcţioneze, dar numărul nostru de telefon a fost schimbat cu un număr nou pe care nu îl ştiam şi pe care l-am aflat mai târziu din întâmplare.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-filipescu.jpg

Mihnea Berindei şi Radu Filipescu la GDS la sfârşitul anilor ‘90.

 

A contat mult faptul că Mihnea Berindei a sunat chiar când era nevoie. În noaptea aceea, tata a răsuflat uşurat şi s-a putut duce să se culce.

 

Mihnea a transmis informaţia la asociaţiile de apărare a drepturilor omului, la postul de televiziune Antene 2, care îmi luase un interviu şi se considera responsabil pentru arestarea mea. Ştirea a fost transmisă pe răspunderea lui Mihnea la posturile Europa Liberă, RFI, BBC şi a ajuns la lideri politici din Vest.

 

În arest, violenţa maiorului Traşcă s-a transformat într-o anchetă aproape civilizată. Ameninţările cu o condamnare de 17 ani închisoare - 10 ani pentru acţiunea nouă de organizare a unui referendum şi restul de 7 ani rămaşi de la condamnarea anterioară - parcă nu mai erau convingătoare.

 

Pe 22 decembrie 1987, tatăl meu a apărut în biroul comandantului de la Cercetări Penale, Vasile Gheorghe, şi am plecat împreună de acolo, urmăriţi de maşinile Securităţii. Doar când am intrat în casă ne-am îmbrăţişat pe tata mi-a spus de telefonul salvator de la Mihnea Berindei.

 

Acum Mihnea nu ne mai poate suna la telefon. Şi vocea lui blândă, specială o să ne lipsească atât de mult.

TAGS : Mihnea Berindei Radu Filipescu GDS In Memoriam
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
1487
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22