„Acoperişuri” la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Fara Autor | 05.07.2016

2016 / 07 / 13

Pe aceeași temă

Miercuri, 13 iulie 2016, ora 18, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Sala Foaier, are loc vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de Rodica Marinescu - „Acoperişuri”.

„În ultimii patru ani, am închipuit, iată, cinci dialoguri fotografice între România şi Italia. Vorbim, aşadar, de un ciclu de expoziţii, al căror scop a fost acela de a apropia cât mai mult cu putinţă cele două ţări şi culturi, folosind fotografia ca principal liant al acestui demers.
Subiectele de dialog nu au încetat să apară, ele fiind rezultatul unui îndelung exerciţiu al privirii, al selectării şi apoi al comparării sutelor de fotografii din România şi din Italia. La capătul fiecărui asemenea periplu printre imagini, în căutarea de similitudini, se ivea câte o nouă expoziţie. Tema „acoperişurilor” s-a desprins singură, pe neaşteptate dintr-o temă mai amplă, aceea a caselor, pe care le-am tot privit, le-am tot fotografiat; case mai vechi, case mai noi, case la ţară şi la oraş, case în România, case în Italia. Şi dintr-o dată, am început să zăresc doar acoperişurile, căutându-le peste tot cu privirea. Şi tot mai mult am conştientizat cât de important este acest ultim element constructiv, care încheie casa. Şi nu doar pentru că el acoperă, înveleşte şi protejează, dar şi pentru multe alte însuşiri. Acoperişul îşi pune amprenta asupra întregii construcţii, el definitivează forma, silueta unei case. O poate înfrumuseţa sau, dimpotrivă, o poate urâţi, o elansează sau o aplatizează, îi dă personalitate, o face aparte, sau o aduce în anonimat, îi imprimă culoare, o înveseleşte, ori o face tristă şi posomorâtă. Acoperişul are, aşadar, un cuvânt greu de spus, aşa încât a fost cumva firesc să facem din el subiect de expoziţie. Și cu atât mai interesantă o expoziţie în dialog România - Italia, în care ne propunem să aşezăm alături tot ceea ce se aseamănă (uneori, vom vedea, până la identificare), fără a lăsa însă deoparte şi ceea ce ne deosebeşte. Şi, ca de fiecare dată, vă invităm să participaţi la acest dialog cu propriile păreri, opinii, reflecţii şi amintiri, sfaturi şi întrebări.
Ca noutate, la acest dialog fotografic, vor participa şi câţiva arhitecţi şi artişti plastici, care vor avea propriul lor dialog cu Acoperişurile, completând şi înfrumuseţând expoziţia cu schiţe de mână, cu desene şi lucrări diverse.” (Rodica Marinescu)

Expoziţia va putea fi vizitată, la Sala Foaier, până pe 14 august 2016, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.

Facebook event: www.facebook.com/events/1050237588358649/

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22