Tariceanu: Iohannis a incalcat spiritul Constitutiei ca nu a cerut mandat la summitul NATO

Dora Vulcan | 07.07.2016

Calin Popescu Tariceanu l-a criticat pe presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca acesta a incalcat "spiritul" Constitutiei intrucat nu a consultat Parlamentul cu privire la mandatul cu care merge la summit-ul NATO de la Varsovia. Tariceanu s-a aratat nemultumit si de rezultatul consultarilor cu partidele, de la Palatul Cotroceni.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"În următoarele zile va avea loc la Varșovia summit-ul NATO, unde vor fi luate o serie de decizii politice cu un impact deosebit de important asupra securității României. Fără să încalce litera Constituției, ci doar spiritul ei, președintele Iohannis și-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul și fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea și prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluțiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internațional sunt rezultatul unui consens al forțelor politice parlamentare și nu vreo improvizație politică sau birocratică de moment," afirma Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa al ALDE.

 

 

Despre consultarile de la Cotroceni:

 

"Am salutat ideea invitării partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări, imediat după anunțarea rezultatului referendumului din Marea Britanie. Dacă inițiativa a fost bună, rezultatul acestor consultări este îndoielnic. Ar fi existat o finalitate concretă și utilă după această întâlnire, dacă Președinția și participanții ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecințele ieșirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic și al statutului românilor care lucrează sau studiază în această țară. Aceste analize nu există. (…)

 

Nici a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret în definirea politicii noastre externe, în noile condiții generate de referendumul din Marea Britanie. În locul prezentării unei informări de către președintele Iohannis a celor discutate la Consiliul European și, eventual, a unor propuneri din partea Președinției legate de viitorul relațiilor dintre UE și Marea Britanie și de necesare reforme insituționale și de abordare la nivelul Uniunii, președintele a ignorat această temă și a deturnat dezbaterea spre o ordine de zi neanunțată - o problemă de politică internă."

 

Presedintele Senatului nu a participat la consultarile de la Cotroceni din 24 iunie intrucat "nu avea pregătită o analiză asupra impactului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană", asa cum a declarat purtatorul sau de cuvant pentru Agerpres. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22