Ion Iliescu, audiat în calitate de suspect în Dosarul Mineriadei

Fara Autor | 08.07.2016

Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei, la începutul acestei săptămâni. Fostul preşedinte are calitatea de suspect.

Pe aceeași temă

 
 
Lui Ion Iliescu i s-a luat o declarație amplă în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, dosar în care a fost pus sub acuzare anului trecut, în octombrie. Tot atunci au fost puși sub acuzare și alți foști demnitari, printre care fostul premier Petre Roman, fostul șef al SRI Virgil Măgureanu, dar și foști șefi din ministerele de Interne și al Apărării.


Ion Iliescu este cercetat pentru crime împotriva umanității. Procurorii militari de la Parchetul General au formulat acuzații de infracțiuni contra umanității, legate de  reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității din dimineața zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane și  rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane.

 

Este prima audiere a lui Ion Iliescu în acest dosar după ce, în octombrie 2015, a fost pus sub urmărire penală.  

 

După audierea lui Ion Iliescu, joi, la sediul Parchetului, a fost citat şi Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, cercetat tot pentru infracţiuni contra umanităţii.

 

Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, mai multe victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.

 

Evenimentele de la mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari şi civili, sute de persoane fiind audiate ca martori şi alte câteva zeci, printre care mai mulţi oficiali, fiind puse sub învinuire.

 

Iniţial, în dosarul Mineriadei au fost în atenţia procurorilor militari, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chiţac (decedat -n.r.), Victor Athanasie Stănculescu, fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.

 

Într-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22