Avocatul Poporului s-a autosesizat in cazul revoltei din penitenciarul Iasi

Dora Vulcan | 12.07.2016

O echipa formata din reprezentanti ai Domeniului pentru prevenirea torturii - Centrul Zonal Bacau si ai Avocatului Poporului - Iasi a inceput o ancheta dupa revolta detinutilor de la penitenciarul de maxima siguranta din Iasi, unde a fost incendiata una dintre camere, ceea ce a impus evacuarea detinutilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si efectueaza o ancheta cu privire la recentele incidente de la Penitenciarul Iasi, unde mai multi detinuti au incediat, in aceasta dimineata, o celula si au urcat pe acoperis pentru a protesta fata de conditiile de detentie", informeaza biroul de presa al Avocatului Poporului.

 

Avocatul Poporului Victor Ciorbea face un apel la detinutii aflati in Penitenciarul Iasi sa inceteze protestele si sa poarte un dialog normal si legal cu reprezentantii autoritatilor.

 

 

comunicatul integral AICI

 

***

 

Marti dimineata, detinutii au incendiat o camera de detentie, iar angajatii penitenciarului au intervenit pentru evacuarea detinutilor din acea camera. Este o continuare a protestelor care au inceput in seara precedenta pe fondul nemultumirilor legate de conducerea penitenciarului si de conditiile de detentie. De asemenea, a fost solicitat sprijinul Politiei si Jandarmeriei din Iasi in situatia in care va fi nevoie sa intervina, informeaza Hotnews.ro.

 

"Marti, 12 iulie 2016, in jurul orei 09.00, parte din detinutii aflati la curtea de plimbare au reluat protestele din seara precedenta, exprimandu-si verbal  nemultumiri legate de conditiile de detentie si conducerea unitatii. Ulterior, a fost incendiata o camera de detentie, iar angajatii au intervenit imediat pentru evacuarea detinutilor cazati la camera respectiva, fara a fi necesara evacuarea intregii sectii", informeaza conducerea PMS Iasi.

 

Penitenciarul precizeaza ca, pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative si pentru restabilirea ordinii, personalul aflat in serviciu a actionat si va interveni gradual, in functie de comportamentul manifestat de detinuti, cu respectarea tuturor prevederilor legale.

 

Totodata, mentioneaza conducerea PMS Iasi, a fost alarmat intregul personal si se continua discutiile cu detinutii.

 

"In conformitate cu prevederile legale si cu protocoalele de colaborare incheiate, a fost solicitat sprijinul structurilor aflate in subordinea Ministerului Afacerilor Interne din judetul Iasi", mai informeaza PMS Iasi.

 

Detinutii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi au reluat, marti dimineata, protestele din seara precedenta, nemultumiti de conditiile de detentie, dar si de atitudinea "dictatoriala" a conducerii unitatii, reclamand ca adesea sunt batuti de angajatii penitenciarului. Detinutii au dat foc unor saltele si vor sa intre in refuz de hrana.

 

Detinutii de la PMS Iasi au reluat protestele, marti, in jurul orei 10.00, ei cerand conditii mai bune in penitenciar si scandand lozinci impotriva conducerii unitatii, precum "Vrem dreptate", "Sunteti platiti din banii nostri" si "Jos comunistii". Ca si la protestul spontan din seara precedenta, ei fluiera, huiduie, se agita si bat in gratiile de la geamuri, strigatele lor fiind auzite pana in strada.

 

Totodata, detinutii penitenciarului iesean ameninta ca vor sa refuze mancarea, reclamand, intre altele, ca sunt batuti si infometati, iar saltelele sunt rupte si pline de plosnite.

 

Potrivit conducerii penitenciarului, la ora actuala, toti gardienii aflati in tura libera au fost chemati de acasa, singura declaratie a conducerii PMS Iasi fiind ca va incerca sa negocieze din nou cu protestatarii, la fel ca luni seara.

 

Luni seara, in jurul orei 21.00, zeci de detinuti incarcerati la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi au declansat un protest, fiind nemultumiti de conditiile de detentie si de faptul ca adesea sunt maltratati de catre gardieni. La fel ca si marti, luni seara detinutii au strigat la ferestrele celulelor impotriva conducerii Penitenciarului din Iasi, au fluierat, au huiduit si au batut cu diverse obiecte in gratiile de la ferestre.

 

Potrivit unor surse din cadrul penitenciarului iesean, unii dintre detinuti ar fi dat foc la saltele. Totodata, detinutii au reclamat mancarea proasta din penitenciar, dar si faptul ca nu sunt lasati sa se uite la televizor.

 

Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi sustinea ca intreg personalul unitatii a fost alarmat, dupa declansarea protestului spontan al detinutilor, si ca s-au purtat negocieri cu acestia pentru incetarea actiunii. Ulterior, conducerea PMS anunta ca detinutii au incheiat protestul la ora 23.15 si ca a fost reluat "programul de lucru in conditii normale".

 

Surse din cadrul institutiei au sustinut ca pe tot parcursul zilei de luni, atmosfera printre detinutii incarcerati in penitenciarul din Iasi a fost tensionata, iar in cursul serii o parte dintre ei au refuzat masa. Detinutii nemultumiti de conditiile de detentie s-au retras apoi in celule, iar in jurul orei 21.00 au inceput sa strige la ferestre.

 

"Mascatii ne omoara. Nu avem voie sa vorbim cu nimeni. Sa vada cei din Ministerul Justitiei ce se intampla aici. Suntem batuti si infometati, iar saltelele sunt rupte si pline de plosnite", au strigat detinutii catre jurnalistii prezenti in zona.

 

In ultima perioada, in penitenciare din Romania au avut loc incidente, cele mai recente fiind incendierea, de catre un detinut, a unei celule la Penitenciarul Rahova si protestul detinutilor de la Penitenciarul Giurgiu.

 

Joi, directorul general al Administratiei Nationale a Peniteciarelor, Claudiu Bejan, a prezentat masurile luate in urma acestor incidente, precizand ca, in acest moment, nu se inregistreaza revolte in sistemul penitenciar din Romania..

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22