Fostul sef al fortelor armate ar fi unul din creierele complotului anti-Erdogan

Vlad Toma | 18.07.2016

Recep Erdogan, presedintele Turciei, a declansat o epurare masiva in urma tentativei de lovitura de stat care a avut loc vineri noaptea. Detaliile aparute din culisele puciului arata ca aceasta ar fi fost pusa la cale de secretarii si adjunctii militarilor de rang inalt.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE  Trei oficiali de rang inalt din Ankara afirma ca Akin Ozturk, seful fortelor armate pana in 2015 si membru al Inaltului Consiliu Militar (YAS), care supervizeaza fortele armate, a fost unul dintre creierele complotului. Acesta se numara printre sutele de ofiteri arestati. Al doilea creier ar fi fost Muharrem Kose, un fost consilier juridic al sefului statului major, potrivit celor trei oficiali citati, care il descriu pe acesta drept un adept al lui Fethullah Gulen, clericul turc acuzat ca se afla in spatele complotului si care traieste in SUA.

 

"Prin blocarea unui pod, preluarea comenzii (cartierului general) si cateva avioane, cum naiba s-au gandit ca o sa reuseasca", se intreaba Sinan Ulgen, analist turc la Carnegie Endowment for International Peace. "Arata aproape a o lovitura de stat kamikaze - au facut-o fara sa se gandeasca la consecinte". O explicatie mai logica ar fi ca pucistii s-au grabit din cauza unei amenintari iminente de represiune. Unii cred ca acest complot a fost descoperit si i-a fortat sa treaca la actiune. Sau ca ar fi fost arestati oricum in august, cand se astepta o lovitura data adeptilor Hizmet din armata, astfel incat s-au decis sa actioneze cand inca se mai putea. Aceasta pare a fi si versiunea favorita a guvernului. "Pucistii stiau ca isi vor pierde titlurile oficiale in cateva saptamani, a spus o sursa guvernamentala, "astfel incat au trebuit sa actioneze rapid".

 

 

UPDATE: Apar detalii din culisele loviturii de stat. Seful de stat major turc, generalul Hulusi Akar ar fi fost tinut sub amenintarea armei si i s-a ordonat de catre secretarul sau sa semneze declaratia de lovitura de stat, in conditiile in care toti comandantii de forte militare fusesera luati ostatici de catre secretari, adjuncti si garzi in noaptea puciului, spun surse citate de Hurriet. Detaliile despre evenimentele din seara de 15 iulie au inceput sa apara, surse din domeniul securitatii dezvaluind modul cum comandantii de forte au fost tinuti ostatici de militari pro-lovitura de stat, care s-au dovedit a fi adjuncti apropiati si secretari ai militarilor de rang inalt. 

 

Potrivit surselor, secretarul lui Akar, generalul-maior Mehmet Disli, impreuna cu adjutantii si secretarii care erau de partea puciului, i-au ordonat lui Akar sa semneze declaratia si a o citeasca pentru poporul turc. In fata refuzului ferm al lui Akar, Disli l-a amenintat cu arma si a incercat sa-l forteze sa-l asculte strangandu-i o curea in jurul gatului. 

 

 

 

UPDATETreizeci de guvernatori turci si aproximativ 50 de functionari publici de rang inalt au fost inlaturati din functie, anunta CNN Turk, citat de Hotnews.

 

UPDATEAutoritatile de la Ankara au decis inlaturarea din functie a peste 7800 de ofiteri de politie, in urma loviturii de stat esuate care a avut loc vineri seara.

 

UPDATEJohannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate si extindere, a declarat ca arestarea rapida a celor 2700 de magistrati turci, pusa in aplicare la scurt timp dupa tentativa esuata de lovitura de stat, e o dovada ca autoritatile turce aveau deja o lista pregatita cu acestia.

 

UPDATEJean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, a criticat masurile luate in Turcia dupa esecul tentativei de lovitura de stat de vineri seara. Ministrul a declarat ca lovitura de stat din Turcia nu trebuie sa devina un cec in alb pentru actiunile nedemocratice puse la cale de presedintele Erdogan.

 

Aproximativ 6000 de persoane au fost arestate in urma evenimentelor de vineri seara din Turcia. Printre cei arestati se numara si 2700 de judecatori si de procurori, dincolo de cele cateva mii de militari acuzati de organizarea loviturii de stat. Arestarea judecatorilor si procurorilor este vazuta ca o noua incercare a presedintelui Erdogan de a-si consolida regimul autoritar, prin subordonarea justitiei. Erdogan ar incerca de asemenea, conform informatiilor aparute in aceste zile, sa reinstituie pedeapsa cu moartea, macar temporar, pentru a se razbuna pe autorii loviturii de stat.

 

Printre militarii arestati se numara Ali Yazici, consilier militar al președintelui Erdogan, și generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei militare de la Incirlik.

 

Au existat de asemenea informatii legate de faptul ca Turcia ar fi blocat baza militara de la Incirlik, baza folosita de americani pentru atacurile impotriva Statului Islamic. Activitatea acestei baze a fost in cele din urma reluata. Binali Yıldırım, primul ministru turc, considerat un om al lui Erdogan, a criticat SUA pentru gazduirea clericului Fethullah Gulen, acuzat ca ar fi in spatele loviturii de stat, cerand ca acesta sa fie predat Turciei si amenintand ca orice tara care il gazduieste va fi considerata un inamic al Turciei. Judecatorii si procurorii arestati sunt de asemenea acuzati ca ar fi simpatizanti ai lui Gulen.

 

In mediul on-line romanesc a fost initiata o petitie pentru respectarea drepturilor omului in Turcia. Petitia poate fi semnata aici.

 

UPDATE Conform unui nou bilant oficial, numarul mortilor a ajuns la 290.

 

***

 

UPDATE: Autorităţile turce au revizuit bilanţul loviturii de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă la 265 de morţi, dintre care 161 de civili, conform BBC News.

 

Potrivit Preşedinţiei, dintre cei 161 de civili ucişi, 20 erau pucişti. Alţi 104 de pucişti – probabil militari – au murit în violenţe. Alţi aproximativ 1.500 de oameni au fost răniţi în violenţe. Aproape 3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat. Printre ei se află şi ofiţeri de rang înalt, precum comandantul Armatei a II-a, ce păzeşte graniţele ţării.

 

Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători şi cinci judecător ai Curţii Supreme au fost îndepărtaţi din funcţie după tentativa de lovitură de stat. Unul dintre judecătorii celei mai înalte instanţe din ţară a fost reţinut.

 

UPDATE Jens Stotenberg, secretarul gerenal al NATO, saluta "sustinerea puternica" a poporului turc si a partidelor pentru democratie. (AFP)

Barack Obama analizeaza sambata situatia din Turcia impreuna cu membrii Consiliului National pentru Securitate de la Casa Alba si cu echipa de politica externa, reuniti de urgenta. (Reuters)

 

UPDATE Washingtonul invita autoritatile turce sa "prezinte probe" impotriva predicatorului turc Fethullah Gulen, aflat in exil in SUA si acuzat de presedintele si premierul turc ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat. (AFP)
Premierul Turciei Yildirim  a fcut o declaratie dura la adresa Statelor Unite: O tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia.

 

UPDATE: Fethullah Gulen, clericul ai cărui adepți sunt făcuți responsabili  pentru lovitura de stat eșuată din Turcia, a declarat sâmbătă că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată și a cerut poporului turc să nu vadă intervenția armatei într-o lumină pozitivă, informează Reuters.
Adresndu-se reporterilor în Pennsylvania, Fethullah Gulen a mai declarat că democrația nu poate fi realizată printr-o acțiune militară.

 

UPDATE Ultimul bilant al victimelor  din Istambul  si Ankara arata 265 de morti si aproape 1500 de raniti.

20 de lideri ai rebelilor care au complotat sunt morti, 30 raniti, anunta premierul Binali Yildirim.

Grecia va analiza cererile de azil depuse de cei 8 militari turci care au fugit in tara vecina la bordul unui elicopter. Anterior, Turcia ceruse extradarea acestora, potrivit Reuters

 

UPDATE Recep Tayyip Erdogan pare sa fi preluat controlul dupa tentativa de lovitura de stat sangeroasa initiata, cel mai probabil, de o factiune a armatei. Rebelii s-au luptat toata noaptea cu fortele fidele lui Erdogan si cu civili iesiti in strada in sprijinul presedintelui Turciei, in urma apelului acestuia, potrivit AFP.

Fortele loiale lui Erdogan lupta sambata pentru a elimina "ultimele ramasite" ale tentativei de lovitura de stat.

Inn cursul diminetii Parlamentul turc s-a reunit in sedinta de urgenta.

 

UPDATE  Agentia turca Anadolu transmite ca numarul  mortilor a ajuns la 90, iar cel al ranitilor la 1154.

Autoritățile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul țării, scrie The Guardian.

 

UPDATE: Aproximativ 754 de militari au fost arestați, până la primele ore ale zilei de sâmătă, după puciul iniţiat  de un grup soldați în Turcia, care părea să fi luat sfârșit sâmbătă dimineața, soldat cu moartea a cel puțin 60 de persoane, a anunțat sâmbătă agenția de presă progouvernamentală turcă Anadolu citată de AFP.

 

Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenția de presă turcă şi ar fi fost arestaţi, conform CNN.

 
UPDATE: Barack Obama, preşedintele SUA, şi secretarul de stat american John Kerry au declarat sâmbătă la primele ore că toate părţile din Turcia, unde are loc o tentativă de lovitură de stat, trebuie să dea dovadă de reţinere şi să evite orice violenţe şi vărsare de sânge, transmit AFP şi Reuters.

 

UPDATE: Cel mai nou bilant arata ca 60 de oameni au murit in tentativa loviturii de stat si 336 de persoane au fost arestate. Umit Dundar a fost numit sef interimar al Statului Major al Armatei, a anuntat premierul turc Binali Yildirim.

Posturile de televiziune arata imagini cu soldati care ies din tancuri cu mainile ridicate.

 

UPDATE: Preşedintele turc a fost întâmpinat de o mulţime impresionantă de susţinători la aterizarea pe aeroportul din Istanbul. Erdogan: ”Liderul complotului va plăti preţul în faţa întregii naţiuni”. Erdogan a declarat : ”Sunt pregatit  sa mor”.

 

El a aterizat, sâmbătă dimineaţă, pe aeroportul Ataturk din Istanbul, unde a fost întâmpinat de o mulţime de susţinători. La sosire a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor primi “răspunsul necesar”. “Nicio putere nu este deasupra voinţei naţionale”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe organizatorii loviturii de stat din ţară de trădare şi a avertizat că vor plăti un preţ greu pentru faptele lor. “O mică parte din forţele noastre militare au atacat integritatea şi unitatea Turciei”, a declarat Erdogan în primul discurs după ce a aterizat la Istanbul. El a precizată că această tentativă de puci este un motiv pentru a “curăţa armata”.

“Liderul complotului va plăti preţul în faţa întregii naţiuni”, a adăugat şeful statului.

“O parte dintre vinovaţi au fost arestaţi deja, noi arestări sunt în curs”, a precizat el, recunoscând, însă, că nu ştie unde se află şeful Statului Major.

Anterior, puciştii au anunţat că acesta a fost arestat, conform news.ro

 

UPDATE: Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că el rămâne cu "poporul" său și nu se duce nicăieri, la câteva ore după ce un grup din armată a încercat să-l răstoarne, informează Reuters. Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru "a curăța" forțele armate de elementele trădătoare, a mai spus președintele turc Tayyip Erdogan. 

 

UPDATE: Lovitura de stat pusă la cale de o parte a armatei turce ar fi eşuat, susţine prim-ministrul turc Binali Yildirim, precum şi serviciul de informaţii al Turciei, însă pe străzi situaţia era încă haotică sâmbătă dimineaţa, existând încă ciocniri între miile de protestatari pro-Erdogan şi Poliţie pe de o parte şi militarii angajaţi în tentativa de lovitură de stat pe de altă parte, iar mulţmulţi dintre aceştia s-ar fi predat. Procurorul general din Ankara a anunţat că cel puţin 42 de persoane au murit în această noapte doar în i dintre  capitala Turciei.

 

UPDATE: Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, ar fi părăsit Turcia şi ar fi cerut azil în Germania. Turcia este guvernată în prezent de un "consiliu pentru pace" care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă, conform Televiziunii publice de la Ankara.

"Turcia este sub controlul unui Consiliu pentru pace, care va garanta siguranţa cetăţenilor", a comunicat Televiziunea publică turcă.

Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

 

Tancuri au fost observate, vineri seară, în jurul Aeroportului Ataturk din Istanbul, dar şi în centrul metropolei turce, relatează postul NTV şi ziarul The Telegraph, prezentând imagini, în timp ce armata susţine că a preluat puterea.

 

Armata turcă a anunţat că impune legea marţială în ţară, a preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT şi a anunţat restricţii de circulaţie, transmite Reuters. Potrivit militarilor, mai mulţi lideri politici ar fi în arest.

 

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, stat membru NATO, s-ar afla la Bodrum, în concediu, şi este în siguranţă, au declarat surse apropiate Preşedinţiei. El urmează să facă o declaraţie în legătură cu lovitura de stat din ţară. Pe de altă parte, însă, Daily Mirror citează presa turcă potrivit căreia Erdogan ar fi fugit din ţară, la bordul unui avion privat. Într-o intervenţie la la CNN Turk, prin intermediul Face Time, Erdogan le-a cerut turcilor să iasă în stradă pentru a rezista loviturii de stat. „Sunt convins că lovitura de stat nu va reuşi”, a mai zis el.

 

Cel puţin un elicopter a deschis focul la Ankara, unde o lovitură de stat de este în curs, martori vorbesc de lupte între armată şi poliţie, iar presa scrie că s-ar fi auzit o explozie.

 

Autorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară, anunţă surse citate de presa turcă şi internaţională.

 

Premierul Binali Yildirim a anunţat că a existat o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. "Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă", a declarat Yildirim, citat de CNN Türk.

 

"Turcia nu va permite niciodată vreo iniţiativă de întrerupere a democraţiei. Autorii acestui act vor plăti cel mai mare preţ", a ameninţat premierul Turciei, lansând un apel la calm.

 

Elicoptere şi avioane militare survolează la joasă altitudine zone centrale din Ankara şi Istanbul, afirmă surse citate de cotidianul britanic The Telegraph.

 

O explozie puternică a avut loc în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în centrul capitalei Turciei, relatează site-ul agenţiei Associated Press. Potrivit CNN-Turk, deflagraţia a avut loc la sediul Televiziunii publice turce, aflată sub controlul armatei.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22