Casatoria intre "barbat si femeie" a ajuns la CCR. Amnesty International: este un abuz

Dora Vulcan | 18.07.2016

Organizatiile pentru drepturile omului, printre care Amnesty International si ActiveWatch, spun ca initiativa "urmareste restrangerea dreptului la viata privata si familie al tuturor celor care se afla in familii monoparentale sau in familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt casatorite, precum si in familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelasi sex, incalcand astfel principiul egalitatii si nediscriminarii".

Pe aceeași temă

 

 

Zeci de ONG-uri din Romania, dar si internationale au cerut CCR sa respinga initiativa de schimbare a Constitutiei, astfel incat casatoria sa fie "intre un barbat si o femeie".

 

 

Aceasta propunere a fost trimisa la Curtea Constitutionala de catre Coalitia pentru Familie, sustinuta de Biserica, iar acum CCR trebuie sa verifice validitatea semnaturilor, dar si daca initiativa respecta limitele revizuirii Constitutiei. Daca trece de CCR, care va da verdictul miercuri, propunerea va fi votata in Parlament.

 

 

Insa ONG-urile nu vor ca initiativa sa ajunga atat de departe, asa ca au depus la CCR puncte de vedere, in care au si cerut Curtii sa impiedice acest demers pe care il considera ilegal "in raport cu textul constitutional si standardele de drept international, standarde pe care Romania s-a angajat sa le respecte", potrivit unui comunicat remis luni Ziare.com.

 

 

"Prin interventia noastra, solicitam Curtii Constitutionale ca in exercitarea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei sa avizeze negativ initiativa cetateneasca, punand astfel capat unui exercitiu inutil, manipulator si generator de ura la nivelul intregii societati.

 

Acest demers al Coalitiei pentru Familie reprezinta un abuz de drept, deoarece definitia restrictiva propusa pentru familie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie in scopul procrearii intra in sfera interdictiei de revizuire a Constitutiei, pentru ca ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT) ", a declarat Romanita Iordache, vicepresedintele Asociatiei ACCEPT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22