Donald Trump: un show de televiziune pentru Biroul Oval

Alexandru Lazescu | 19.07.2016

La Convenţia Republicană care va avea loc între 18 și 21 iulie la Cleveland, Ohio, vor fi peste 50.000 de participanți, între care 2.470 de delegați din partea districtelor electorale. Pentru nominalizare, un candidat trebuie să obțină 1.237 de voturi.

Pe aceeași temă

 

„Inițial, plănuisem un vot de protest la alegerile din noiembrie. Dar aceas­tă abordare are sens doar dacă Trump nu ar avea șanse să câștige. Cum însă sunt serios îngrijorată că Trump ar pu­tea fi ales, am decis să votez pentru Hil­lary Clionton“, scrie Kori Schake, fel­low la Hoover Institution, una din­tre fi­gurile conservatoare de marcă din Ame­rica. Ea mărturisește că a ajuns la aceas­tă concluzie după ce a văzut cum votul de protest din Marea Britanie a dus la un rezultat pe care peste un mi­lion din­tre cei care optat pentru Brexit deja îl regretă. Dar Kori Schake este departe de a fi o excepție. Personalități con­ser­va­toare de marcă, de la Robert Kagan și William Kristol la Niall Fer­gusson sau Robert Zoellick, 121 în total, au semnat alături de ea, la început lunii martie, o scrisoare deschisă în care se distanțau public de Trump, considerând că, dacă ar deveni președinte, acesta „ar folosi au­toritatea funcției de o ma­nieră care ar afecta securitatea Ame­ricii și i-ar di­minua prestigiul pe plan global“.

 

Robert Kagan a și publicat câteva luni mai târziu, în Washington Post, un atac ex­trem de dur nu doar la adresa lui Trump, ci și la a acelor republicani care, călcându-și propriile principii, au de­cis să-l cauționeze. „Așa se naște fas­cis­mul în America, nu cu cizme și sa­lu­turi, ci cu un abil clown de tele­viziune, un miliardar de carton, un ego­maniac de manual, care exploa­tea­ză resen­ti­mentele și temerile populare, și cu un în­treg partid național care, din am­bi­ție, loialitate oarbă sau chiar din frică, se așază disciplinat în spa­tele său.“

 

Există, de altfel, chiar o grupare, Never Trump, care încearcă să-i blocheze can­didatura în cursul Convenției. E însă un scenariu puțin probabil. E greu să ignori milioanele de voturi pe care Trump le-a primit la alegerile preliminare, ter­mi­nând în triumf, și încă cu destul timp înainte de termen, o cursă la care s-au an­gajat inițial 17 candidați. În ciuda opo­ziției consistente, atât din interiorul es­tablishment-ului Partidului Republican și în zona intelectualilor conservatori. La fel cum figurile centrale ale Brexit-ului, Boris Johnson și Michael Gove, au reușit să-i convingă pe mulți alegători că toate avertismentele experților pri­vind consecințele negative grave ale Bre­xit-ului sunt doar niște „povești in­ven­tate“ menite să-i sperie, tot așa, Donald Trump a reușit să trimită în derizoriu cri­ticile la adresa pozițiilor sale, chiar și atunci când argumentele în sprijinul aces­tora erau greu de contestat. O ana­li­ză detaliată a afirmațiilor sale, multe re­tractate dezinvolt ulterior, arată că 62 de procente dintre acestea sunt false sau parțial false. Însă, nimic din toate aceste lucuri nu a contat serios.

 

Ce e sigur, însă, e că vom asista la o Con­venție Republicană foarte diferită de cele din trecut. Fie și datorită faptului că John McCain și Mitt Romney, can­di­dații republicani la alegerile din 2008 și 2012, și ultimul președinte republican, George W. Bush, au anunțat ostentativ că nu vor veni la Cleveland. La fel ca al­te nume grele din partid care, uneori in­vocând motive puerile, au dorit să se diso­cieze de Trump. Semnificativ e şi fap­tul că alți republicani considerați a fi stele în ascensiune ale partidului s-au distanțat și ei public de Trump, chiar dacă vor fi prezenți la Cleveland.

 

O potențială victorie a lui Donald Trump pe 4 noiembrie, venită la scurtă vreme după Brexit, ar zdruncina din temelii în­tregul eșafodaj instituțional, de se­curi­tate, de valori asociate democrației libe­rale al lumii occidentale construit în pe­rioada postbelică, principalii beneficiari fi­ind cele două puteri globale re­vi­zio­nis­te ale momentului, Rusia și China. De altfel, Moscova este unul dintre puținele locuri de pe planetă în care Trump este pri­vit cu simpatie. Deloc întâmplător. Trump a făcut trimitere în dese rânduri în mod pozitiv la Vladimir Putin, iar în echipa sa de consilieri există un curent de opinie destul de solid care militează pen­tru colaborarea cu Rusia. De pildă, generalul în retragere Michael Flynn, luat chiar în calcul pentru poziția de vi­cepreședinte, este un avocat al acestei linii de acțiune în plan extern.

 

Laure Mandeville remarcă, cu în­gri­jo­ra­re, într-un articol recent din The Ame­rican Interest, atât fascinația lui Trump față de Putin, cât și nenumăratele con­troverse pe care le-au stârnit pe plan ex­tern declarațiile sale, chiar dacă, spune ea, „mulți speră că, odată ajuns în Biroul Oval, rapoartele de Intelligence pe care le va primi îl vor readuce la ra­țiu­ne“. Oricum, ceea ce știm în acest mo­ment nu are deloc darul să ne li­niș­tească. „Lipsa de interes a lui Trump pen­tru Europa și chemările sale re­pe­tate de retragere a trupelor americane îi vexează pe liderii de pe continent, deja dezamăgiți de pivotul lui Obama către Asia. Poate e doar o cale de lansa o conversație mai aspră pe tema alo­că­ri­lor bugetare pentru apărare. Dar, da­că nu e așa și lucrurile continuă pe aceas­tă cale pe ambele maluri ale Atlan­ticului, atunci ne aflăm cu ade­vărat la doar câteva cicluri electorale de un cutremur geopolitic care poate în­gropa Uniunea Europeană și Alianța mi­litară occidentală. Brexit-ul este în mod clar un avertisment.“

 

Aici e marea dilemă. O parte dintre cei exasperați de derapajele corectitudinii politice și excesele ideologice progresiste resping astfel de ipoteze catastrofice, convinși că un viitor președinte Trump, la fel ca și Brexit-ul, sunt doar niș­te șo­curi necesare pentru a readuce la nor­ma­litate o lume occidentală în de­ri­vă. E un pariu, totuși, extrem de riscant.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22