Mai multe ONG ii cer lui Iohannis si Ciolos sa ia atitudine fata de situatia din Turcia

Dora Vulcan | 19.07.2016

Mai multe organizatii neguvernamentale (ONG), asociatii profesionale, sindicate si personalitati publice au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului de Externe, Lazar Comanescu in care solicita diplomatiei romanesti sa afirme necesitatea respectarii drepturilor omului, a independentei justitiei si a statului de drept in Turcia, dupa tentativa esuata de lovitura de stat.

Pe aceeași temă

 

 

"Semnatarii scrisorii descise solicita liderilor diplomatiei romanesti (presedintele, premierul si ministrul de Externe) sa ia pozitie fata de evolutiile alarmante din aceste zile din Turcia si sa actioneze  in concordanta cu valorile care stau la baza comunitatii transatlantice, din care Romania face parte", se arata intr-un comunicat de presa.

 

Potrivit sursei citate, pana in acest moment politicienii romani au exprimat public doar speranta ca ordinea publica va fi restabilita in cel mai scurt timp, insa "nici un oficial roman nu a exprimat vreo pozitie cu privire la necesitatea respectarii drepturilor omului si a principiilor statului de drept in procesul de stabilizarea a situatiei din Turcia".

 

"Domnule Presedinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, faptul ca actuala putere politica din Turcia este rezultatul unor alegeri libere nu reprezinta o garantie a respectarii valorilor democratice. Istoria cunoaste cazuri de trista amintire in care regimuri alese democratic s-au transformat in dictaturi sau totalitarisme. Turnura pe care o iau evenimentele din Turcia in aceste zile s-ar putea sa puna in mod ireversibil tara pe o pista nedemocratica, fapt semnalat deja de mare parte a presei occidentale", arata semnatarii scrisorii deschise, care poate fi consultata aici.

 

In scrisoare sunt denuntate "represaliile si arestarile masive" care au urmat loviturii de stat si care ar putea sugera ca "regimul actual se foloseste de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistenta si opozitie".

 

"Domnule Presedinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, va solicitam sa actionati in concordanta cu valorile care stau la baza comunitatii transatlantice, din care Romania face parte si sa luati pozitie fata de evolutiile alarmante din aceste zile din Turcia, sa faceti demersurile necesare, care se inscriu in limitele mandatului democratic pe care il aveti de la poporul roman, pentru a reafirma necesitatea respectarii, in aceste zile fierbinti, a drepturilor omului, a independentei justitiei si a statului de drept in Turcia", se mai arata in scrisoarea semnata, printre altii, de:

Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei,

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH),

Asociatia VeDemJust,

Asociatia Militia Spirituala,

Asociatia Magistratilor din Romania,

Centrul pentru Jurnalism Independent,

Centrul de Resurse Juridice,

Consiliul National al Elevilor,

Consiliul National al Tinerilor,

CNS Cartel ALFA,

Expert Forum,

FNS Alma Mater,

Societatea Academica din Romania,

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania,

Alina Mungiu Pippidi, Zoe Petre, Michael Shafir, Liviu Antonesei, Remus Cernea, Claudiu Craciun, Victoria Stoiciu, Florin Iaru, Sergiu Miscoiu etc 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22