Curtea Constitutionala a dat unda verde revizuirii Constitutiei pe tema casatoriei

Dora Vulcan | 20.07.2016

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat miercuri ca propunerea legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei, scrie Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi de catre judecatorii CCR.

 

Presedintele Curtii, Valer Dorneanu, a precizat ca CCR nu s-a pronuntat asupra oportunitatii acestei modificari a Constitutiei.

 

'Nu este atributul CCR sa stabileasca daca va admite casatoria intre soti in Constitutia noastra, nici macar sa defineasca din nou notiunea de familie, nici macar sa defineasca celelalte notiuni care sunt asteptate de catre unii cu privire la parteneriate civile. CCR avea sa se pronunte strict asupra constitutionalitatii propunerii de revizuire, iar din punctul acesta de vedere am avut de verificat conditiile prevazute de articolele 150 si 152 din Constitutie', a afirmat Dorneanu dupa sedinta CCR.

 

Acesta a subliniat ca drepturile cetatenilor nu sunt suprimate prin aceasta initiativa.

 

'Dreptul la casatorie deocamdata in Romania nu este consacrat constitutional ca un drept fundamental. Legislatia europeana cu privire la aceasta recomanda o larghete a statelor, le da o marja de suveranitate in care sa se pronunte daca admit sau nu admit casatoria intre cupluri de acelasi sex. De asemenea, nu este incalcat nici conceptul de viata de familie, fiindca acesta este mult mai larg decat sfera casatoriei, cuprinde relatiile cu copii, cu rudele, defineste care sunt obligatiile acestora, legaturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se retine ca ar fi incalcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat ca, fiind intrunite conditiile de constitutionalitate prevazute de articolele 150 si 152, propunerea isi poate urma cursul mai departe', a spus Dorneanu.

 

El a subliniat ca alte motive de revizuire a Constitutiei vor trebui sa parcurga acelasi traseu.

 

Senatul a transmis luna trecuta la CCR propunerea legislativa pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea Legii fundamentale.

 

Pe 23 mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

 

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

 

Formularea propusa pentru articolul 48 alin. 1 din Constitutie este: ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor''. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

 

Comitetul de Initiativa este format din 16 membri: Nadia Tataru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sisu, Vlad Mirita, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Calin Diaconu, Pavel Chirila, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negrut, Mircea Tudor.

 

Initiatorii propun ca referendumul national pentru modificarea Constitutiei in acest sens sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare.

 

 

Proteste ale ONG impotriva initiativei

 

Organizatiile pentru drepturile omului, printre care Amnesty International si ActiveWatch, spun ca initiativa "urmareste restrangerea dreptului la viata privata si familie al tuturor celor care se afla in familii monoparentale sau in familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt casatorite, precum si in familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelasi sex, incalcand astfel principiul egalitatii si nediscriminarii".

 

 

Zeci de ONG-uri din Romania, dar si internationale au cerut CCR sa respinga initiativa de schimbare a Constitutiei, astfel incat casatoria sa fie "intre un barbat si o femeie".

 

 

Aceasta propunere a fost trimisa la Curtea Constitutionala de catre Coalitia pentru Familie, sustinuta de Biserica, iar acum CCR trebuie sa verifice validitatea semnaturilor, dar si daca initiativa respecta limitele revizuirii Constitutiei. Daca trece de CCR, care va da verdictul miercuri, propunerea va fi votata in Parlament.

 

 

Insa ONG-urile nu vor ca initiativa sa ajunga atat de departe, asa ca au depus la CCR puncte de vedere, in care au si cerut Curtii sa impiedice acest demers pe care il considera ilegal "in raport cu textul constitutional si standardele de drept international, standarde pe care Romania s-a angajat sa le respecte", potrivit unui comunicat remis luni Ziare.com.

 

 

"Prin interventia noastra, solicitam Curtii Constitutionale ca in exercitarea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei sa avizeze negativ initiativa cetateneasca, punand astfel capat unui exercitiu inutil, manipulator si generator de ura la nivelul intregii societati.

 

 

Acest demers al Coalitiei pentru Familie reprezinta un abuz de drept, deoarece definitia restrictiva propusa pentru familie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie in scopul procrearii intra in sfera interdictiei de revizuire a Constitutiei, pentru ca ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT) ", a declarat Romanita Iordache, vicepresedintele Asociatiei ACCEPT.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22